Biden najavljuje stvaranje nove radne grupe Pentagona koja će se baviti pitanjima vezanim za Kinu

Biden, nova radna grupa Pentagona
11 komentara

Prethodnik američkog predsjednika Joe Bidena, Donald Trump, bio je poznat po svom oštrom stavu prema Kini, kritikujući Peking jer je, između ostalog, “umanjio” pandemiju koronavirusa i ugrozio nacionalnu bezbjednost SAD i drugih zemalja.

Američki predsjednik Joe Biden, posjećujući u srijedu Ministarstvo odbrane (DoD), najavio je da će biti okupljena nova radna grupa Pentagona koja će se baviti pitanjima vezanim za Kinu.

“Radna grupa će raditi brzo, oslanjajući se na civilne i vojne stručnjake iz cijelog odjeljenja da bi u narednih nekoliko mjeseci pružili preporuke sekretaru Austinu o ključnim prioritetima i tačkama odlučivanja kako bismo mogli da zacrtamo snažan put prema pitanjima vezanim za Kinu. Tako ćemo se suočiti sa kineskim izazovom i osigurati da američki narod u budućnosti pobijedi na takmičenju“, rekao je Biden.

Prema informativnom listu DoD-a, radna grupa će pružiti „osnovnu procjenu“ politika, programa i procesa Pentagona o poslovima povezanim sa Kinom i pružiti „ključne preporuke i tačke odluke“ ministru odbrane Lloydu Austinu.

Radnu grupu, koja će zaposliti do 15 civilnih i vojnih zaposlenih u Ministarstvu odbrane, predvodit će specijalni pomoćnik ministra odbrane dr. Ely Ratner.

Područja koja pokriva radna grupa će, između ostalog, uključivati strategiju, operativne koncepte, obavještajne podatke, upravljanje snagama, tehnologiju i odbrambene odnose s Kinom.

Iako Trump nije imao srdačne odnose sa Pekingom, optužujući Kinu za širenje pandemije koronavirusa i tvrdeći da je ta zemlja ugrožavala nacionalnu bezbjednost SAD i drugih zemalja tokom pokretanja trgovinskog rata sa Narodnom Republikom, Bidenova administracija razmišlja o svom pristup prema Kini.

Biden je ranije rekao da bi Peking trebalo da očekuje “ekstremnu konkurenciju” sa SAD, napominjući da Bijela kuća ne traži sukob. Kako je Biden u prvim danima mandata poništio većinu Trumpove politike, Kina je posebno pozdravila njegovu odluku da se ponovo pridruži Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Pariškom klimatskom sporazumu.

Nedavni izvještaji kažu da su razgovori u vezi sa potencijalnom prodajom kineske video aplikacije TikTok američkoj kompaniji odloženi dok Bidenova administracija razmatra “bezbjednosne rizike” u platformi.

TikTok je bio Trumpova meta zbog navodnog ugrožavanja američke bezbjednosti i „špijuniranja“ američkih korisnika – nešto što su i kompanija i Peking negirali. Bivši predsjednik zahtijevao je da se virusna video aplikacija proda američkom entitetu kako bi se izbjegla zabrana u SAD.

BidenkinaPentagonSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
noman
3 godine prije

Ošini po žutim komunističkim imperijalistima.

Savonarola
3 godine prije

Odličan potez Bidena,mislim da bi trebao staviti svog sina na celo stožera !

Max
3 godine prije

Biden Će biti još oštriji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI