Biden: Nema mogućnosti prekida vatre u Gazi

Izraelski napad na Gazu
4 komentara

Američki predsjednik Joe Biden odbacio je bilo kakvu nadu u postizanje trajnog primirja između Izraela i Hamasa u Gazi.

“Nema mogućnosti”, rekao je Bajden novinarima ispred Bijele kuće u četvrtak na pitanje o šansama za čvrst prekid neprijateljstava.

Govoreći sa novinarima odvojeno kasnije tokom dana, dok se ukrcavao na Air Force One, predsjednik je otkrio da je tražio “pauzu” u borbama “više od tri dana”.

SAD, međutim, nisu uspjele osigurati čak ni toliku pauzu od Izraela, koji je očito odlučan da nastavi svoj rat protiv Hamasa sve dok militantna grupa ne bude potpuno uništena.

Izrael je do sada pristajao samo da provodi dnevne humanitarne pauze, otkrio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby na konferenciji za novinare, pozdravljajući ovaj razvoj kao “značajne korake naprijed”.

“Izrael će svakog dana početi provoditi četverosatne pauze u područjima sjeverne Gaze, a najava će biti objavljena tri sata ranije”, rekao je Kirby novinarima u četvrtak. “Izraelci su nam rekli da neće biti vojnih operacija u ovim područjima tokom trajanja pauze i da ovaj proces počinje danas.”

Izrael je više puta odbacio mogućnost postizanja bilo kakvog primirja s Hamasom, dok ta grupa i dalje drži taoce koje je uzela tokom svog početnog napada na jugu zemlje 7. oktobra.

“Neće biti primirja bez povratka talaca. Ovo bi trebalo biti potpuno uklonjeno iz leksikona”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu posadama aviona u bazi ratnih snaga Ramon tokom vikenda.

Međutim, privatno je Izrael navodno odbio da pristane na prekid vatre, čak i ako bi to osiguralo oslobađanje navedenih talaca. Prema The Guardianu, Netanyahu je već odbio dogovor o petodnevnom prekidu vatre u zamjenu za oslobađanje određenih talaca. Prvobitni dogovor uključivao je oslobađanje djece, žena, staraca i bolesnih ljudi, piše list, pozivajući se na izvore upoznate s tim. Međutim, izraelska vlada je odbacila prijedlog, a Netanyahu je pokazao čvrst stav i umjesto toga odgovorio pokretanjem kopnene ofanzive.

Benjamin NetanyahugazaHamasIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
5 mjeseci prije

Biden je najveći predsjednik USA, veliki ujedinitelj. Ujedinio je Rusiju i Kinu protiv USA, ujedinio je sve muslimane protiv USA, uskoro će ujediniti i cijeli svijet protiv USA.

Bruno
5 mjeseci prije

Tražio čovjek pauzu, ali ga niko ne je**. Za šta je tražio pauzu, da piša. Jest lijepo kada meka ćuna i meki mozak upravlja najjačom zemljom. Drugom najjačom. Možda i trećom. Možeš da radiš što te volja, bez posljedica. Jad.

Max
5 mjeseci prije

Ako se rat ne zaustavi proširit će se.

Upravo tako
5 mjeseci prije

Na svi ste vi banda i okupatori

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI