Biden objašnjava zašto Zelenski ne može dobiti sve što želi

Zelenski i Bajden
22 komentara

Dati Kijevu svo oružje koje želi moglo bi slomiti NATO, rekao je američki predsjednik Joe Biden u zajedničkom nastupu sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim u Washingtonu u srijedu. Biden je dodao da nije zabrinut da bi isporuka raketa Patriot Ukrajini mogla eskalirati tenzije s Rusijom – kako je Moskva upozorila – jer je to “odbrambeno” oružje.

Biden i Zelenski su odgovarali na pitanja četvorice ručno odabranih novinara nakon sastanka u Bijeloj kući. Posljednji je došao od ukrajinskog novinara, koji je upitao zašto Zapad jednostavno ne da Ukrajini “sve sposobnosti koje su joj potrebne da oslobodi sve teritorije”.

“Njegov odgovor je da” , mrko je rekao američki predsjednik, pokazujući na Zelenskog, koji je odgovorio “Slažem se”, uz smeh okupljene štampe.

Biden je potom istakao da su SAD “posvetile ogromnu količinu bezbednosne pomoći Ukrajini” čak i pre nego što su neprijateljstva eskalirala u februaru – iako je u svojim pripremljenim izjavama rusku vojnu operaciju nazvao “neisprovociranom i neopravdanom”.

„Dali smo Ukrajini ono što im je bilo potrebno kada je trebalo da se brane“, uključujući stotine tenkova, oklopnih vozila, artiljerije i municije, rekao je.

Učiniti više bi imalo “perspektivu razbijanja NATO-a, razbijanja Evrope i ostatka svijeta”, rekao je Biden , napominjući da je proveo “stotine” sati uvjeravajući partnere širom svijeta da pomognu Ukrajini.

Zelenski je stigao u Washington u, kako su američki mediji opisali, tajno dogovorenu posjetu, iako je vijest o tome procurila u odabrane medijske kuće u utorak. Očekuje se da će se uveče obratiti Kongresu, pozivajući na usvajanje zakona o potrošnji od 1,7 biliona dolara koji uključuje 45 milijardi dolara namijenjenih Ukrajini 2023. U videu objavljenom u utorak, rekao je da je Ukrajina zahvalna za svu pomoć sa Zapada, ali bilo “nije dovoljno”.

Baterija raketa protivvazdušne odbrane Patriot je među 1,85 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini koju je Pentagon objavio ranije tokom dana, iako je Bajden istakao da je obuka ukrajinskih trupa za njihovo rukovanje, koja će se odvijati u američkoj bazi u Nemačkoj, “trebaće malo vremena.” Zelenski je rekao da će, kada Patrioti stignu, tražiti od Bajdena još njih.

Pentagon je objavio da su SAD samo ove godine poslale vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 20 milijardi dolara. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je ranije u srijedu napomenuo da je Kijev već dobio oružje i municiju u vrijednosti od više od 97 milijardi dolara i da se Rusija već bori protiv cijelog Zapada.

NATOrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Amere samo brine kakva će biti percepcija stranih kupaca američkog oružja ako im se Patriot rascvjeta na terenu koji nije gostoljubiv kao dosadašnji. Ako ih postave u domet dronova možemo biti sigurni da će Iranci besplatno donirati svoju eskadrilu samo da amerima pokvare ionako neslavnu reputaciju Patriota.

tata mata
1 godina prije

kad se drogeras i prgavi senilac udruze,,, bit ce slavlja za hibera

Amar
1 godina prije

Bas me zanima koliko ce amerika pomoci u obnovi ukrajine,ustvari to sto ostane od nje.

Herc
1 godina prije

Rušiti dron vrijedan nekoliko stotina dolara sa patriot raketom od 3,5 miliona USD je vrhunski isplativ posao za proizvođače .Biden to poklanja ko da mu je ćaćino a Amerikance porezne obveznkje niko ništa ne pita jer su oni iskoristli svoje glasačko pravo glasajući za propalice.nakaze narkomančine i muške ljubitelje muškog spolovila.

tihobl
1 godina prije

Jel’ stavila video kao Severina?
Ako nije ko ce traziti jucerasnje clanke.

tihobl
1 godina prije

Koje cicije, samo jedna baterija. A lancet unistava bukove i ostale igracke svaki dan.

MrKamenjarac
1 godina prije

…DOBICE FUTROLICU OD POKOJNOG (BAJDENOVOG) PISE,PA CE SNJOME PO UKRAJINI I EU DA NJISE……

Max
1 godina prije

Već prazne svoja i tuđa skladista a nekima ne daju ništa.

Mali Boro
1 godina prije

Pitam se što će Turci reči na isporuku Patriota Ukrajini koja ih je dobila samo tako . Turci ih nisu dobili kao američki saveznici iz istog pakta ni nakon godina i godina moljakanja.

hiber
1 godina prije

Putin je neuspelom agresijom otvorio Pandorinu kutiju i ona se vise ne može zatvoriti. Plinovodi u Rusiji se polako unistavaju, lete tobožnje zastarjele rakete i pogađaju strateške baze. Ukrainu navodno ne pogađaju iranski dronovi koje su navodno isporučeni prije rata. Pri tome je Iran neobjašnjivo udvostručio centrifugu nuklearnog materijala. Zato, mozemo ocekivati da ce Rusiju sve više pogađati rakete dugog dometa koje su isporučene prije rata a koje su Ukraici držali u podrumu jos od Napoleona.

goran
1 godina prije

samo ti kuhaj sranje bidenu samo pazi ljudino da se svijet ne digne na noge i svi zajedno krenu na vas,ista stvar koju je svijet napravio hitleru i nacističkoj njemačkoj.

nessy
1 godina prije

Po britanskim obavjestajcima, Zelenski ima tvrdu stolicu, i to vec danima, sto i ova slika dokumentira. Biden, kao stariji i iskusniji mu je rekao “e, moj klavirmeister, kako staris, biti ce i gore”. “Eto, jedino ti mogu pomoci rusi sa Kinzalima, vidjet ces tada, tvrda stolica je stvar proslosti”. Inace, GB i USA pomazu Ukrajinu, samo zbog dobrote srca, i iz cistih humanitarnih pobuda. Posto klavirist nerijetko uzima u usta Iran, odgovorio mu je njihov ministar vanjskih poslova. Covjek kaze; nase strpljenje, nije bezgranicno, i razmislite malo kako su zavrsile zemlje koje su se oslonile na USA. Kao i uvijek u slicnim situacijama, kad voda dodje do usiju, stakori napustaju brod (Zelenski, kao svijetski covjek, sigurno ima plan B, a lova je odavno na Otocima Njuferica). Tko ce jesti govna umjesto pastete? Ukrajiska stoka sitnog zuba, kao sto je bilo i biti ce u svim zemljama, koje zadesi slicna situacija.… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI