Biden odobrava još više oružja za Ukrajinu

Joe Biden
10 komentara

Američki predsjednik Joe Biden naručio je u petak dodatnih 725 miliona dolara u isporuci oružja Ukrajini. Bijela kuća nije precizirala od čega će se sastojati najnovija isplata, samo da bi to bilo još jedno smanjenje “odbrambenih članaka i usluga” Ministarstva odbrane.

Pentagon je kasnije pojasnio da će paket pomoći uključivati ​​neodređenu količinu “dodatne municije za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS)”, hiljade artiljerijskih metaka od 155 mm i više od 200 dodatnih Humvea. Ranije ove sedmice, SAD su obećale da će ubrzati isporuku dva od osam sistema protivvazdušne odbrane NASAMS koje su odavno obećali Ukrajini. Novi paket, međutim, neće uključivati ​​nikakve dodatne protuzračne mogućnosti.

Vašington i njegovi saveznici u NATO-u obećali su da će pojačati ukrajinsku protivvazdušnu odbranu nakon teških ruskih raketnih udara na Ukrajinu u ponedjeljak i utorak. Moskva je saopštila da je to odgovor na “terorističku taktiku” koju koristi Kijev, a koja uključuje pokušaje sabotaže nuklearne elektrane Kursk i gasovoda Turski tok, kao i bombaški napad kamionom na Krimski most.

SAD su najsnažnija podrška Ukrajini od početka ruske vojne operacije, pružajući toj zemlji milijarde dolara vojne i finansijske pomoći, kao i obavještajne podatke. Isporuke Washingtona Kijevu uključivale su velike količine teškog naoružanja, među kojima je preko 150 artiljerijskih oruđa, 20 helikoptera Mi-17, 200 oklopnih transportera M113, stotine Humvee vozila i 16 visoko pokretnih artiljerijskih raketnih sistema (HIMARS). Lista uključuje više od 1.400 protivvazdušnih sistema Stinger, preko 8.500 protivtenkovskih oružja Javelin i 32.000 drugih protivoklopnih platformi, kao i najmanje 700 samoubilačkih dronova Switchblade i neotkriven broj Claymore protivpješadijskih mina.

Bajden je iskoristio svoje predsjedničko ovlaštenje za povlačenje da bi odobrio prijenos “viška” oružja iz Pentagonovih zaliha po 23. put od avgusta 2021. Samo ove godine, Sjedinjene Države su “povjerile više od 17,5 milijardi dolara sigurnosne pomoći” Kijevu, Ministarstvo odbrane potvrdilo je 4. oktobra.

BidenrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nena
1 godina prije

Tako se to radi svaka zemlja po malo a rusi sami i evo vec se vidi napredak Herson napustaju nesto ih pogadja a neznaju odakle i sta. Mobilizacija u Rusiji napreduje hvataju dobrovoljce po ulicama, tramvajima , metorima , autobusima i kako kazu naj bolje im ide u sibiru vozovima ih prebacuju u toplije krajeve.

SIRIUS
1 godina prije

zbilja znakovito kaj se jednom takvom dopušta bit poster-boy za jednu takvu važnu vele-silu. ode amerika na pladanj uskoro. nego @logično, kaj je ovo novi sistem/izgled komentara? ne vidi se kome idu odgoviri. i lajkove maknuste?

Nekoime
1 godina prije

Joe uplatio Hunteru…

Max
1 godina prije

Još će i Amerika ostati bez oružja.

Roccos
1 godina prije

Logično pitanje za Logično portal: Kad mislite vratiti stari izgled komentara?Ovako mi je previše zbrkano i nejasno.Jeste li možda pod nekim napadom na portal,pa je ovo možda privremeno? Sada kad ostavim komentar sajt mi se isključi i moram ga ponovo učitavati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI