Biden ”ogorčen” potezom Rusije

Biden ljutit
31 komentar

Američki predsjednik Joe Biden tvrdi da nema apsolutno nikakvo razumjevanje za odluku Moskve da zaustavi sporazum koji je omogućio izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Rusija je ranije upozorila da bi krijumčari mogli zloupotrijebiti brodsku rutu i stavila je na čekanje dogovor u subotu nakon, kako je nazvala, “terorističkog napada” na plovila uključena u osiguravanje sigurnosti koridora.

„To je čisto nečuveno… Povećaće glad“, rekao je Bajden novinarima u Delaveru u subotu. “Nema zasluga u tome što rade. UN su pregovarale o tom dogovoru i to bi trebao biti kraj.”

Rusija je u subotu objavila da je prekinula poštovanje pakta, uz posredovanje UN-a i Turske ranije ove godine. Taj potez uslijedio je nakon što je Kijev pokrenuo veliki napad dronom na Crnomosku flotu i civilna plovila uključena u osiguravanje sigurnog prolaza za poljoprivredni teret iz ukrajinskih luka, objasnilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinske vlasti nisu ni potvrdile ni negirale izvođenje napada, ali su odluku Rusije da suspenduje dogovor o žitu nazvale “primitivnom ucjenom”.

Predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da je desetine brodova trenutno nasukano, neki duže od tri sedmice, i optužio Rusiju da je postavila  “namjernu blokadu” kako bi donijela “glad velikih razmjera u Afriku i Aziju”.

U petak je rusko ministarstvo vanjskih poslova objasnilo da su moskovski stručnjaci uključeni u provjeru brodova koji plove prema sporazumu pod pritiskom “vještačke” gužve brodova u luci Istanbul, očigledno da bi ih natjerali na manje rigorozne provjere tereta.

Nakon eksplozije na strateškom Krimskom mostu ranije ovog mjeseca, ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da bi, ako se ispostavi da je Ukrajina koristila koridore za žito za krijumčarenje eksploziva, “to bi samo postojanje ovih koridora dovelo u pitanje”.

Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) optužila je ukrajinsku vojnu obavještajnu službu da je organizirala bombaški napad. Eksploziv je, kako se tvrdi, potjecao iz lučkog grada Odese i prošao je kroz Bugarsku, Gruziju i Jermeniju prije nego što je stigao do ciljanog odredišta.

Probojni sporazum između Moskve i Kijeva postignut je u Istanbulu u julu uz posredovanje UN-a i Turske. Cilj mu je bio da se otključa poljoprivredni izvoz preko Crnog mora iz Rusije i Ukrajine – dva od vodećih svjetskih izvoznika žitarica – koji je bio zaustavljen zbog sukoba između dvije nacije. Sporazum je hvaljen kao ključan za ublažavanje globalne krize s hranom i pomaganje najsiromašnijim zemljama svijeta da izbjegnu glad.

Ruski lider je, međutim, u više navrata optuživao zapadne zemlje da preuzimaju žito izvezeno iz Ukrajine, umjesto da dozvoljavaju isporuku u zemlje u razvoju. Krajem prošlog mjeseca rekao je da su od 203 broda koja su napustila ukrajinske luke do 23. septembra, samo četiri otišla u najsiromašnije zemlje.

Ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev signalizirao je u subotu da je Moskva spremna, uz pomoć Turske, poslati najsiromašnijim zemljama svijeta do 500.000 tona žitarica u naredna četiri naredna mjeseca. On je napomenuo da je Rusija, s obzirom na ovogodišnju žetvu, “u potpunosti spremna da zamijeni ukrajinsko žito” i da organizuje isporuke “svim zainteresovanim zemljama” po razumnoj ceni.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Nije Hanter izvukao sav ovogodisni rod pa mu otac kuka.
Dosadili su mi amerikanci i marikanizacija. Eve jos jedan rezultat amerikanizacije:

Већина жртава стампеда у Сеулу девојке између 18 и 30 година. Укупно, 233 особе су жртве инцидента, од којих је 151 подлегла повредама, док је 82 повређено. Према најновијим подацима, три Рускиње су међу погинулима, а живот су изгубила 22 страна држављана.

Eto tri ruskinje otisle u Seul da slave tradicionalni korejski praznik Noc vjestica i izginule. Eto do cega dovodi amerikanizacija.

tihobl
1 godina prije

Италија је Украјини предала 20 од 30 самоходних артиљеријских хаубица М109Л, пише Ла Република.
Ово је пети пакет војне помоћи италијанских власти.

Keks
1 godina prije

Sad je opkupator odlučio da je Afrika i Azija kriva…..što su oni dobili po ….

mrdo
1 godina prije

NATO je kriv – istina izlazi na videlo?

Francuski političar Florijan Filipo izneo je optužbe na račun zemalja članica NATO-a za podrivanje gasovoda Severni tok. On je podsetio da Švedska ima rezultate istrage o incidentu, ali je ta zemlja odbila da ih objavi. “Dakle, znamo da ovo nije Rusija, a takođe znamo da je to orkestrirala sila (ili sile) NATO-a! Istina će uskoro izaći na videlo”, napisao je na Tviteru. Sredinom oktobra objavljeno je da su Švedska, Danska i Nemačka odbile da zajednički istraže eksplozije na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2. Svaka zemlja će sprovesti sopstvenu istragu. (IZVOR: B92 NEDELJA, 30.10.2022. | 15:43)

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Zločinački režim SAD treba uništiti u samoj srži svoga bivstva. Bez SAD život na našoj planeti bi bio mnogo humaniji i bolji.

tihobl
1 godina prije

Летонија, Естонија и Литванија су лидери у Европи по питању пиратерије дигиталног садржаја, пoказују подаци Канцеларије Европске уније за интелектуалну својину.

Vrata
1 godina prije

Ti brodovi uopste ne idu u Afriku vec samo u EU,i onda ovi zadnji preprodaju za vecu cijenu.To Rusi nisu nikada smjeli dozvoliti.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Neznamo je li ogorčen zato šta su ga podsjetili da bude ogorčen ili se sam sjetio da bude ogorčen.

scorpio1959
1 godina prije

A senilnom bidenu ne smeta što uništavaju i kradu po Siriji

Lucija, prva
1 godina prije

Nije se javio samo Bidan.
Nego i… NATO.
jbt. Otkad nato ima nešto sa žitaricama i brodovima? Upozoravam da je nekidan rekao jedan talijanski general, da bi se NATO morao savjetovati sa svim članicama prije bilo kakvih izjava.
General je završio ekspoze zaključkom da smo suočeni sa ORGANIZIRANIM ZLOČINAČKIM PODUHVATOM.
Bilo bi dobro da ovo netko potraži.

Lucija, prva
1 godina prije

Komentar na Natove priče o ruskom “ratovanju žitom”:
Novi podaci.

“O kakvom NATO ratovanju hranom govori ako su Rusi spremni besplatno darovati svoje žito? Citiram “Šef ministarstva poljoprivrede Dmitrij Patrušev rekao je u subotu da je Rusija spremna besplatno opskrbiti najsiromašnije zemlje sa 500.000 tona žitarica u sljedeća četiri mjeseca, kao i potpuno zamijeniti ukrajinsko žito i opskrbiti sve zainteresirane. zemalja po pristupačnim cijenama. ” ria.ru

Znači, Rusi ratuju hranom jer poklanjaju svoje žito gladnima i cijenu žita spuštaju na pravu tržišnu vrijednost… po tvrdnjama NATO-a ratuju hranom a, Ameri i EU koji kupuju jeftino žito od Ukrajine da bi ga skupo prodavali, ne? …Link,index,fb

Lucija, prva
1 godina prije

😄😄😄 Novo. “Zbog odluke Rusije da suspenduje svoje učešće u sporazumu o izvozu žitarica blokirano je 218 brodova, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture, javio je Rojters.

Kako Ukrajina nije imala dozvole zajedničkog koordinacionog centra da prođe kroz bezbedan koridor, 218 plovila je blokirano na svojim trenutnim pozicijama, saopštilo je Ministarstvo na Telegram kanalu, preneo je britsnaki list „Gardijan“.

Ministarstvo je navelo da 95 utovarenih plovila koja su napustila ukrajinske luke čeka na inspekciju za otpremu do krajnjeg potrošača, a 101 prazan brod čeka pregled na ulazu u ukrajinske luke

Takođe je navedeno da 22 broda sa poljoprivrednom robom čeka da napuste ukrajinske luke.”

He, he.
Sad će izvući one svoje brodove sa umjetnim gnojivom za Afriku iz EU luka.
A koji su tamo blokirani više mjeseci.

Max
1 godina prije

On je ogorčen ali ne zna čime.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI