Biden opravdava udare na Siriju

Joe Biden
17 komentara

Washington tvrdi da je “zaštita” njegovih ilegalnih ispostava “u skladu s međunarodnim pravom”

Američki predsjednik Joe Biden ponudio je pravno opravdanje za američke zračne napade na istočnu Siriju ovaj tjedan, rekavši da su operacije bile opravdan odgovor na niz napada dronovima i raketama na američke snage u regiji.

U pismu američkim zakonodavcima objavljenom u petak, Bijela kuća je rekla da su zračne operacije bile u skladu s predsjedničkim ratnim ovlastima, te da su uslijedile nakon ponovljenih “napada na osoblje i objekte Sjedinjenih Država u Iraku i Siriji” ovog mjeseca.

“Prema mojoj uputi, u noći 26. listopada 2023., snage Sjedinjenih Država izvele su ciljane napade na objekte u istočnoj Siriji”, rekao je Biden, dodajući da su napadi pogodili mjesta koja koristi iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) i “pridružene skupine .”

Napadi su “imali za cilj uspostaviti odvraćanje i bili su provedeni na način da se ograniči rizik od eskalacije i izbjegnu civilne žrtve”, nastavlja se u pismu, opisujući ih kao “nužne i razmjerne”.

Pentagon je prvi najavio vojnu akciju u četvrtak navečer, rekavši da je misija bila u “samoobrani” i da je cilj “isključivo zaštita i obrana američkog osoblja u Iraku i Siriji”. Zrakoplovna brigada General Pat Ryder kasnije je rekao da su američki ratni zrakoplovi pogodili skladišta oružja i streljiva u blizini pograničnog grada al-Bukamala, tvrdeći da su “oba objekta uništena”.

Dok je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby istaknuo da dužnosnici još uvijek razmatraju operaciju, upozorio je da američke snage “neće oklijevati poduzeti daljnje akcije u vlastitoj samoobrani”.

Američke baze u dvjema zemljama našle su se na udaru vatre čak 16 puta od 17. listopada, prema Središnjem zapovjedništvu SAD-a. Nekoliko vojnika je tada ozlijeđeno, osim civila koji je u jednom baražnom napadu preminuo od srčanog udara.

Do 1000 američkih vojnika trenutačno je raspoređeno u Siriji, okupirajući ključna naftna polja i prijelaze rijeke Eufrat uz potporu milicije koju predvode Kurdi. Vlada u Damasku više je puta prosvjedovala da njihova prisutnost krši međunarodno pravo.

Nagli porast raketnih napada i napada bespilotnim letjelicama poklopio se s obnovljenim borbama između Izraela i palestinskih militanata u Gazi, koje su odnijele više od 8000 života na obje strane, prema lokalnim dužnosnicima.

Washington je odgovorio na rastuće napetosti značajnim vojnim raspoređivanjem, uključujući dvije udarne grupe nosača zrakoplova u Sredozemnom moru, amfibijski jurišni brod koji prevozi 2000 vojnika u blizini izraelske obale i 900 drugih vojnika poslanih na nepoznate lokacije na Bliskom istoku. Američki dužnosnici rekli su da su ti potezi trebali ojačati njihovu “zaštitu snaga” u regiji i odvratiti vanjske aktere od uplitanja u rat u Gazi.

BidenNapadSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
5 mjeseci prije

smradovi kradu naftu u siriji..bolje da šute!

Koja
5 mjeseci prije

Znači kada bi se glasalo 14 država bi ovo isto “odobrilo”?

5 mjeseci prije

sto kazete decki, putin agresor u ukrajini a ovo, amerika, sirija, irak?
nesto postenja?

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Sad mu još valja objasniti i gdje je ta Syria pa …..

Nekoime
5 mjeseci prije

Navlači vraga za rep, po istom pravu onda Rusi mogu tući po svim zemljama koje snabdijevaju Ukrajinu oružjem.

Dokurčilomi
5 mjeseci prije

S te strane gledano kada se okrene Sirija ima pravo uzvratiti po amerima jer podupiru i opskrbljuju Izrael.

Max
5 mjeseci prije

on ne zna gdje je.

Gjuro1977
5 mjeseci prije

Posljednje akcije koje senilko provodi za masoneriju

Dax
5 mjeseci prije

Prema Američkom tumaćenju demokratije oni imaju suvereno pravo da eksploatišu ostatak planete.

onaj najglu...Dalton
5 mjeseci prije

Naš je moto “lažemo, varamo, krademo i jako smo ponosni na sebe”.
Iz rubrike pogodi državu…

Amater
5 mjeseci prije

cinično … bezobrazno…

Darko
5 mjeseci prije

Što prije ubiti ovo pseto..

Drago
5 mjeseci prije

Bidenu,latinosi ce vas pojesti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI