Biden pravi ‘ogromnu’ grešku prema Kini

Mike Pompeo
22 komentara

Američka vlada pravi “ogromnu stratešku grešku” umanjujući važnost brzog širenja rusko-kineskih veza, upozorio je Mike Pompeo, koji je bio državni sekretar u vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Savez između Moskve i Pekinga “možda je vjenčanje iz puške, ali oni su i dalje u braku”, rekao je Pompeo za Fox News u srijedu.

“Čuti kako Bijela kuća ovo umanjuje kao da je beznačajno ili nevažno je ogromna strateška greška”, dodao je on.

Pompeo, koji je govorio nekoliko sati nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping završio značajnu posjetu Moskvi, gdje je potpisano više sporazuma, naglasio je da Kina od Rusije “dobiva energiju po sniženoj cijeni” .

“Razmisli o tome. Američke proizvodne kompanije danas plaćaju pun transport za energiju, a Kinezi dobijaju popust od 15,20% na svaki barel nafte, što im omogućava da i dalje bacaju svoje proizvode ovdje u Americi”, objasnio je .

Bivši državni sekretar je također tvrdio da “barem za danas, Komunistička partija Kine gotovo sigurno pruža smrtonosnu pomoć u Ukrajini”. Očigledno je mislio na ruske snage koje se bore protiv Ukrajine, a ne na sam Kijev. Oružje za Ukrajinu obezbjeđuju SAD i njeni NATO saveznici, zajedno sa sredstvima, obavještajnim podacima i obukom za trupe.

Peking je ranije negirao tvrdnje da isporučuje ili planira da isporučuje oružje Moskvi usred sukoba s Kijevom, nazivajući takve navode Washingtona “lažnim”. Rusija je također insistirala da se u svojim vojnim operacijama oslanja na lokalno proizvedeno oružje.

“Sada je Bidenova administracija zakazala. Dozvolili su Rusima i Kinezima da se udruže na ovaj način i to predstavlja ogroman rizik za SAD i svakog građanina”, nastavio je Pompeo.

Komentirajući Xijevu posjetu Moskvi, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da ne vjeruje da postoji savez između Moskve i Pekinga, ponovivši svoju raniju sugestiju da je to samo “brak iz interesa” .

Ruski predsjednik Vladimir Putin vidi “potencijalnog podržavaoca” u Xiju, ali “da li će to rezultirati nečim, vidjećemo”, rekao je Kirby tokom brifinga u utorak.

PompeorusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Što se izuzetni bune?
Sami su bacili u zagrljaj Kinu i Rusiju time što su zaratili Europu sa Rusijom.
Zanimljivo kako se Pompeo žali što Kina dobija jeftinije ruske energente, a ni riječju da spomene Europu koja ih sada plaća nekoliko puta više.
Europljani su bitni izuzetnima kao i Ukri.

hiber
1 godina prije

Da, samo je Rusija u međuvremenu degradirala u vojnu silu veličine Irana i služi Kinezima isključivo u trgovačke svrhe.

noppo
1 godina prije

Brak iz interesa, jeste. Ali interesi su v politici – sve.

Tri p
1 godina prije

Kuknjava i kmecanje, sad je trenutak da se pojaca pritisak na izuzetne.

Ivan
1 godina prije

Prokleta gamad usrana stalno su u tudem dvoristu i ostatku svijeta uporno rade stetu. Zasluzuju samo jedno i na kraju ce to dobiti..

Ivan
1 godina prije

Nema razlike u toj Americi, svinje su i demokrati i republikanci. Nikada se nije smjelo dozvoliti da ju izbjegli olos i razbojnici okupiraju jos od vremena kada su sve pobili i oteli domorodcima. Taj europski olos koji ju je okupirao stvorio je nevideno leglo svjetskog zla kojemu ce tesko biti stati na kraj..

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Da se Biden treba opet kandidatirati, da je dobar predsjednik, da ima viziju…
I da je mlađi od nje, rekla je Nancy Pelosi.
A na mladima svijet ostaje, govorio je drug Tito…

Noname
1 godina prije

PUTIN ILI BIDEN: AMERIKANCI SU ODLUČILI.Uobičajena anketa pokazala je stav Amerikanaca prema američkom predsjedniku Joeu Bidenu. Američkog čelnika smatraju sotonistom i zlostavljačem djece.
Ovo nije prvi put u anketi da obični Amerikanci kažu da bi između Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina izabrali ruskog vođu. Mnoge u Americi impresionira i bivši američki predsjednik Donald Trump.
Primjer jedne od ovih  anketa objavio je politolog Ruslan Ostaško. Pitaju običnog čovjeka koji živi u SAD-u: “Putin ili Biden?”
Biram Putina. Joe Biden je sotonist, zlostavljač djece, ekscentrik. On radi puno čudnih stvari. I uništava ekonomiju. Vladimir Putin približio je svoju zemlju Bogu. Pokušavaju ga prikazati kao lošu i zlu osobu, ali Joe Biden je broj jedan na mojoj listi loših ljudi. Mrzim Joea Bidena. Glasao bih za Vladimira Putina nakon Trumpa da mogu, priznao je Amerikanac.

Max
1 godina prije

SAD to n potcjenjuje ali to ne može zaustaviti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI