Biden predviđa otopljavanje odnosa sa Kinom

Bajden
27 komentara

Američki predsjednik Joe Biden rekao je novinarima da će uskoro doći do “otopljenja” u odnosima između Washigntona i Pekinga. S obzirom da su američke sankcije još uvijek na snazi ​​i čelnici G7 optužuju Kinu da predstavlja vojnu i ekonomsku prijetnju, Peking je doveo u pitanje Bidenovu “iskrenost”.

Govoreći na konferenciji za novinare u nedjelju nakon samita lidera G7 u Hirošimi u Japanu, Biden je rekao da je diplomatska komunikacija između SAD-a i Kine prestala nakon pada navodnog kineskog balona za nadzor u američkom zračnom prostoru u februaru.

“Sve se promijenilo u smislu međusobnog razgovora”, rekao je američki predsjednik. Međutim, odnosi su se naizgled poboljšali, a Biden je dodao: “Mislim da ćete vidjeti da će se vrlo brzo odmrznuti.”

Biden je, međutim, pratio svoje predviđanje detanta s nekim pomiješanim porukama o Tajvanu. Nakon što je prvo izjavio da SAD stoji uz politiku ‘Jedne Kine’ – koja priznaje, ali ne podržava suverenitet Pekinga nad ostrvom – Biden je tada obećao da će SAD nastaviti prodavati oružje Tajpeju i izjavio da „ako Kina bude djelovala jednostrano, postojao bi odgovor.”

Biden nije precizirao hoće li ovaj odgovor uključiti američku vojsku, ali je u više navrata izjavio da će poslati američke trupe da odbiju kinesku invaziju na Tajvan. Kina je ogorčeno osudila ove izjave, tvrdeći da one “teško krše” politiku “jedne Kine”.

Odgovarajući na Bidenove komentare, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekla je u ponedjeljak da njena zemlja održava “potrebnu količinu komunikacije” sa SAD.

“Sada SAD kažu da žele razgovarati s kineskom stranom, dok nastoje suzbiti Kinu svim mogućim sredstvima i nametnuti sankcije kineskim zvaničnicima, institucijama i kompanijama”, nastavila je . “Ima li iskrenosti u… ovakvoj komunikaciji?”

Upitan da li bi razmotrio ukidanje sankcija kineskim zvaničnicima, uključujući ministra odbrane Li Šangfua, Bajden je odgovorio: “Ne, neću ublažiti sankcije”.

U zajedničkom saopćenju objavljenom u subotu, Biden i njegovi kolege lideri G7 osudili su Kinu zbog takozvane “ekonomske prisile”, militarizacije Južnog kineskog mora i “miješanja” u rad stranih diplomata.

“Ako samit G7 želi da raspravlja o pitanju ekonomske prisile, mogao bi prvo da razgovara o tome kako Sjedinjene Države prisiljavaju ostalih šest država članica”, uzvratilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. “Prošla su vremena kada je šačica zapadnih zemalja mogla samo namjerno da se miješa u unutrašnje stvari drugih zemalja i manipuliše globalnim poslovima.”

BidenkinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
11 mjeseci prije

”Biden predviđa…”

Da ne bi pobrkao Ursulu s Olafom…
Prije početka sastanka G7 Biden je izvadio šalabahter s rasporedom sjedenja i imenima sudionika.

P.S.
Od ostalih poznatih predsjedničkih šalabahtera izdvajamo:

Millard Fillmore: Nitko se ne sjeća tko ste VI.

Abraham Lincoln: U kazalištu ne zaboravite pogledati iza sebe.

George W. Bush: Pisalo VAM je IRAN, a ne IRAK.

Hillary Clinton: VI niste PREDSJEDNIK.

Max
11 mjeseci prije

U Kini je sve proizvedeno, Pa ni ameri ne mogu bez njih.

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

A ta Kina po Joe u …. Pozadi Nebraska . Jad i bjeda … Jedini u historiji što uspeo posrat Sveta Oca Papu 👎 .

pinčunela
11 mjeseci prije

Ma ča je došlo na ovi svit!! Ma tih Kineza ima milijarda i neššto sitno, ima ih manje od Indijaca (indijanaca) kojih ima milijardu i nešto više, koji neće da slušaju i sljede uzore kršćanske civilizacije Zapada. Eto Indijci koji su prošli školovanje kolonijalizma da bi dobili mjesto u kruni njezinoga kraljevskoga imperija ljepo Gandijevski šute i netalasaju… tako bi i onaj kineski SiČuĆi trebao glumiti Gandija a ne biti svrbež u guzici “Kipa slobode” veličanstvene globalističke demonštracije SWIFTA na čelu sa USranom Snowy +7 patuljaka.

hiber
11 mjeseci prije

Dogovoriti ce se. Pola meni, pola tebi. Mozda Kinezima ostane i koji nasuti otok. U svakom slučaju, do 2030. im je Putin potpisao posebne odnose sa istočnim gubernijama. Centralno azijske drzave ex. SSSR su već prepuštene. Kinezi jos potražuju 1.700.000 km2 Vanjske Manđurije koje su oteli Rusi, a imena grafova već su promjenjena i od 2030. trebaju biti dvojezična. Sudeći po dokumentu, Peking naziva Vladivostok Khaishenvai, Blagovješčenski Khailanpao, Khabarovsk Boli, Ussuriysk Shuangchenzi, a Sahalinski otok Kuedao. Planinski lanac Stanovoj, planinski lanac u južnom dijelu Dalekog istoka, naziva se lanac Wai Xin’an.

nekoime
11 mjeseci prije

Pa bu se opet žalil na globalno zatopljenje?

Jomla
11 mjeseci prije

Naravno da će popraviti odnose s Kinom. Prvo da dobro zavade eu s Kinom, a onda… ta-daaa 😛 😛

Dokurčilomi
11 mjeseci prije

Hoće. Ukoliko se Kina naguzi i šuti ali to se dogoditi neće.

Janko
11 mjeseci prije

Sve je to licemjerje Zapada ,a posebno Amerike kojoj treba kineska podrška u sadašnjem ratu protiv Rusije.Jest da Kinezi vode prvenstveno računa o svojim interesima,ali nadati se je ,da se neće prikloniti svjetskom đavolu.

Ivan
11 mjeseci prije

Glupi majmun pa kako Amerikance nije sram?

Anna
11 mjeseci prije

Može samo toplu pelenu osjetiti…

Crni Golf 4 vrata
11 mjeseci prije

.. smrdljiva zločinačka hijena “maše repom” prema Kini…………… Hijena će uvijek biti hijena, odvratna slinava podla zvijer bila gladna ili sita, samo lud čovjek joj može dozvoliti da mu se približi……..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI