Biden razgovara sa Zelenskim nakon vazdušnih napada

Biden - Ukrajina i SAD
28 komentara

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je telefonom sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim nakon što je Rusija u ponedjeljak gađala vojne i infrastrukturne ciljeve širom Ukrajine. Bidden je osudio ruske udare i obećao da će poslati više sistema protivvazdušne odbrane u Kijev.

Prema očitavanju poziva koje je objavio ured Zelenskog, ukrajinski predsjednik je ruske udare opisao kao “znak slabosti ruske vojske”, uprkos činjenici da je baraž osakatio električnu mrežu zemlje i, prema ruskom ministarstvu Odbrane, uništeni su „objekti vojne komande“ i komunikacione mreže.

Biden je “obećao da će nastaviti da pruža Ukrajini podršku potrebnu za odbranu, uključujući napredne sisteme protivvazdušne odbrane”, navodi se u sažetku poziva iz Bijele kuće.

Ruski projektili su u ponedjeljak ujutro pali na više ukrajinskih gradova, dva dana nakon napada na Krimski most, za koji se vjeruje da je Ukrajina odgovorna. Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je napade kao odgovor na ukrajinski “terorizam”, upozorivši da će Rusija “odlučno odgovoriti” na sve buduće napade na njenom tlu.

Zelenski je proveo sate nakon napada telefonirajući zapadnim liderima i pozivajući ih da pošalju njegovo vojno teže oružje, uključujući rakete zemlja-vazduh. U tvitu u kojem je najavljivao telefonski razgovor s Bidenom, ukrajinski predsjednik je rekao da je “vazdušna odbrana trenutno prioritet broj jedan u našoj odbrambenoj saradnji”.

SAD nisu poslale svoje najnaprednije raketne baterije Patriot u Ukrajinu, a Pentagon tvrdi da bi takvim sistemima bile potrebne američke trupe za upravljanje njima. Međutim, ranije ovog mjeseca, Bidenova administracija dala je Kijevu osam nacionalnih naprednih raketnih sistema zemlja-zrak (NASAMS), a Pentagon je potpisao ugovor vrijedan 182 miliona dolara s proizvođačem oružja Raytheon o izgradnji više ovih sistema do avgusta. 2024.

Nejasno je da li je Bidenovo obećanje o “naprednim sistemima protivvazdušne odbrane” bilo referenca na nastavak isporuke NASAMS-a ili isporuke naprednijih sistema.

BidenrusijaSADukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Borba izuzetnih i njihovih europskih pudlica protiv Rusa do posljednjeg Ukrajinca se nastavlja. Pogledajte samo mainstream medije i njihove naslove o jučerašnjem ruskom raketnom napadu na Ukrajinu gdje je ispaljeno skoro 200 raketa – sve vrvi o tome da su rakete usmjerene na civile, Stošić na Indexu objavio članak naslova “Putinova osveta za Krimski most je pokolj civila. Obit će mu se o glavu”, a jučer kasno navečer isti taj Index objavi da je ukrajinska Služba za hitne situacije službeno navela da je broj poginulih 14, a 97 ljudi je ozlijeđeno. S obzirom na broj ispaljenih raketa, znači da su infrastrukturne mete kirurški precizno pogođene, a civili maksimalno pošteđeni. Što se tiče posljedica ovog raketnog napada po Europu – Ukrajina je objavila da više neće izvoziti struju u Europu (što znači da cijene još idu gore), Biden najavljuje slanje moderne protuzračne obrane u Ukrajinu, predsjednica Europskog parlamenta Metsola poziva EU… Čitaj više »

Pravednik
1 godina prije

Ovaj dedica niti nezna što je obećao već je obećala “duboka država”

Pero
1 godina prije

Dali su mu prije razgovora promijenili pelene?

Ivan
1 godina prije

Vrijeme je da Rusi oderu i po Americi ali i da prekinu sve transportne puteve kojima debil Biden dostavlja oruzje fasistima u Ukrajini. Sto si je on mislio da ce Rusi dozvoliti da ih gnjida Zelenski tamani ko glineje golubove? Ukrajina je najebala zahvaljujuci zidovskoj budali..

Nekoime
1 godina prije

Rusi su već nekoliko puta pokazali koliko su slabi vojnici. Napoleon, Zimska ofanziva 1943….

1 godina prije

Kako nakon ? Pa napadi od jutros ne staju !!!!
Opet lete Kalibr-i…

1 godina prije

Ono jučer nije bio nikakav jednokratni udar već početak sistematskog uništavanja infrastrukture koje se i danas nastavlja , većinom željeznička čvorišta su u pitanju pored ostalih infrastrukturnih objekata..

ZAC
1 godina prije

to care Putine, sad im ga zabij do jaja….vidis da imas posla sa fasistima i nacistima

ZAC
1 godina prije

Smrt fasizmu i globalistickom anglosaxonskom imperijalizmu, sloboda svim narodima svijeta !!!

Max
1 godina prije

Ne vjerujen da će im dati Patriot.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI