Biden razmatra slanje novca američke vojske Ukrajini

SAD - Biden
19 komentara

Američka vlada razmatra korištenje budžeta američke vojske kako bi Ukrajini pružila prijeko potrebnu vojnu pomoć, izvijestio je u srijedu Bloomberg, pozivajući se na ljude koji su upoznati s tim.

Jedan od izvora rekao je novinskoj agenciji da konačna odluka tek treba da bude doneta. Iznos koji Bijela kuća navodno traži u rezervama Pentagona – oko 200 miliona dolara – mali je dio pomoći Ukrajini u vrijednosti od 61 milijarde dolara koju je predsjednik Bajden tražio od Kongresa.

Predsjednik će još jednom pozvati zakonodavce da odobre novu pomoć Kijevu tokom svog obraćanja o stanju Unije u četvrtak, rekao je Bloomberg. Senat je prošlog mjeseca podržao paket pomoći, ali je sada u zastoju u Predstavničkom domu zbog političkih sukoba.

Republikanci Predstavničkog doma do sada su odbijali da podrže Bajdenov zakon, nadajući se da će izvršiti pritisak na predsjednika da donese strože mjere kako bi se izborio s prilivom ilegalnih migranata koji prelaze granicu s Meksikom.

Zastoj u Kongresu događa se u ključnom trenutku za Ukrajinu, čije su trupe posljednjih sedmica bile prisiljene da se povuku sa nekoliko ključnih pozicija u Donbasu. Predsjednik Vladimir Zelenski i drugi zvaničnici u Kijevu naveli su nestašicu municije i druge opreme kao razloge za gubitke na bojnom polju.

BidenSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 mjesec prije

Šta je to čudno – pa Ukrajinci su mnogo jeftiniji od ostalih plaćeničkih vojski, ne uplaćuje im zdravstveno ni penziono osiguranje, ne dolaze mu kući mrtvački sanduci.
Narod bi za to rekao “tuđim q… mlati gloginje”.

Darko
1 mjesec prije

Ameri zatucite ovog luđaka, što čekate valjda da vam to dođu Rusi napraviti?

tihobl
1 mjesec prije

Pametno, smanji plate svojim vojnicima pa “posalji” Zelenskom.

Sjecate li se kad se Borelj hvalio da je posalo 17 milijardi u Kijev? Sad je Zelenski izasao sa pricom da je dobio samo milijardu i pita gdje je jos 16 zalutalo. Prica da ni evra nije dobio od obecanih 50 milijardi. Poceo je otkrivati nezgodne stvari i stavlja glavu u torbu.

U BiH parlamentarna komisija je 10 godina istrazivala gdje su zavrsile 44 milijarde donatorskih srestava. Utvrdili su da je oko 7 milijardi uslo u BiH, a da je OHR proslijedio oko 4 milijarde. Od tih 4 milijarde samo je 1 utrosena u konkretne projekte a ostalo su stranci podjelili sa domacim politicarima. 37 milijardi nije ni stiglo do granice.
VP je raspustio tu paralmentarnu komisiju kad je procurilo do cega je dosla.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Je li ovu odluku donio u suglasju sa Miterrandom i Kohlom, ili mu je Yolanda prišapnula da to napravi? 😁

Netko
1 mjesec prije

Crno vino , crne OČI, sve je crno oko mene….

JoeP
1 mjesec prije

Svi znaju sposobnosti Bidena za razmatranje, a većina također zna kako putevi dolara od FED-a do raznih zainteresiranih strana u Americi vode kroz gustu maglu u kojoj se nevidi ni prst isprid nosa, ali isto svi ozbiljno shvaćaju predstavu za američku publiku.
Ono šta je za zabrinit se je to kako niko ne primjećuje da se i Balkan amerikanizira i kako se stanje uma Balkanaca rapidno približava stanju uma Amerikanaca 🙂

Max
1 mjesec prije

To ne može bez dopuštenja.

tihobl
1 mjesec prije

Bajdenu i Zelenska i Navaljna otkazase dolazak, a rezervisao im je stolice pored svoje zene.
Deda je bankrot cim kurve od njega bjeze. Eno i Nulandova utece.

nastran
1 mjesec prije

skroz lud

1 mjesec prije

sto im je problem udovoljiti tim zahtjevima oko kontrole meksicke granice?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI