Biden: Sukob u Ukrajini u ”kritičnoj tački”

Biden - Ukrajina i SAD
14 komentara

Američki predsjednik Joe Biden opisao je ukrajinski sukob kao da ulazi u ključnu fazu, opravdavajući posljednje obećanje Washingtona da će Kijevu poslati još teškog naoružanja. Njegova izjava uslijedila je nakon što je Ukrajina odbacila ruski prijedlog o prekidu vatre na pravoslavni Božić.

„Trenutno je rat u Ukrajini na kritičnoj tački. Moramo učiniti sve što možemo da pomognemo Ukrajincima da se odupru ruskoj agresiji, a Rusija ne pokušava da uspori”, rekao je Bajden tokom sastanka vlade u Bijeloj kući u četvrtak. “Ranije popodne, imao sam dugu raspravu sa [njemačkim kancelarom] Olafom Šolcom i – o Ukrajini – i našim savezima u Evropi i EU. Imamo mnogo veći kontingent zemalja koje dijele naše mišljenje, uključujući Japan i druge.”

Bajden je istakao nedavnu odluku Washingtona da Kijevu isporuči borbena vozila Bradley i raketnu bateriju protivvazdušne odbrane Patriot, u pokušaju da ojača vojne kapacitete Ukrajine. “Oni dobro funkcionišu i puno pomažu”, rekao je Bajden.

Rusija je pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara, navodeći potrebu da zaštiti narod Donbasa i neuspjeh Kijeva da provede mirovni sporazum iz Minska 2014-2015. Zapadne sile su odgovorile uvođenjem sveobuhvatnih sankcija Moskvi i slanjem stalnog dotoka oružja Ukrajini, uprkos upozorenjima Kremlja da će strano oružje samo produžiti sukob.

Kijev i njegovi zapadni pristalice odbili su poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina da se od petka do ponoći u subotu poštuje 36-časovni prekid vatre, kako bi se omogućilo pravoslavnim kršćanima, koji čine većinu u Ukrajini i Rusiji, da proslave Božić.

Putinov prijedlog za prekid vatre uslijedio je nakon što je patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, pozvao sve strane da prekinu neprijateljstva tokom praznika.

U video-obraćanju u četvrtak, ukrajinski predsjednik Zelenski je izjavio da Moskva planira da iskoristi primirje “kako bi nakratko zaustavila napredovanje naših dječaka u Donbasu” i da kupi vrijeme za raspoređivanje više vojnika i opreme na liniju fronta. Ned Price, glasnogovornik američkog State Departmenta, odbacio je ponudu Rusije o prekidu vatre kao “ciničnu”.

Međutim, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozdravio je prijedlog o prekidu vatre, rekao je njegov glasnogovornik Stephane Dujarric.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Komplicirano
1 godina prije

Samo slijepac ne vidi kako zapad podrzava pauzu,,,nacelno su za ukrope ali sve vise kontra cirkusanta,,,sto znaci?uskoro ce komedijas postati tragikomicar,,,,haleluija

Mel Gipson
1 godina prije

I ovo posipavanje iznad naših glava po cijele dane i noći ulazi u ključnu fazu. Sve više i više ljudi se zgraža nad ovim zagađivanjem zraka i okoliša. A moglo bi i bez toga. Možda bi sada padao snijeg.
I znam da to ne rade Rusi.

vinko ivankovic
1 godina prije

Sve mi je cudno ,zasto recimo repoblikanci ne pokrenu pitanje sposobnosti Bidena jer se zna da je Alcheimerova bolest u takvoj fazi da on nemoze upravljati drzavom !

Throne
1 godina prije

Bidene sljedeca 2 ili 3 sedmice ili godine su kljucne😂 za🎇☠️, ako se sjetis koja oklopna borbena vozila trebaju biti isporucena ukrajni. 🤣 Demencija i sinkopa na djelu. Glavni covik koji je na celu jedne od nuklearne sile, bilo bi smjesno da nije tragicno. 😵😈

tihobl
1 godina prije

Iz serije Dobro Jutro, Komšija:
Sto je ja nebi kandidovao za predsjednika? Kad moze onaj sto mu je zena umrla prije 192 godine i sto se stalno userava u gace mogu i ja.

Schroder
1 godina prije

Kako je moguce da ovaj bolestan senilan covjek vodi Ameriku i uvlaci Evropu u treci svijetski rat? Tko stoji iza njega? Covjek je opasan za cjeli svijet Zelenski je jedan glumac kojeg Amerika placa da izigrava predsjednika Zao mi je Ukrainaca koji ginu za Sorosa i druge bogatune, koji posjeduju 40 posto zemljista u Ukraini OVDJE SE VODI RAT IZMEDU AMERIKE I RUSIJE PREKO UKRAINE uz pomoc NATO I ZAPADNI ZEMALJA

Kosir i Bat
1 godina prije

Nešto reptilsko zrači iz očiju Džoa Bideta !

Max
1 godina prije

Ako mu je kritično znači da gubi.

gogo
1 godina prije

klauna će maknuti njegovi, žrtvovao je tisuće ukrajinaca zbog senilnog zombija

Voltaire
1 godina prije

Glupi Zapad!! Povjes se ponavlja…bojim se da se runje niko ne moze zausavii..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI