Biden tvrdi da bi Ukrajina ipak mogla dobiti ATACMS sustave

Joe Biden
49 komentara

Američki predsjednik očito odustaje od svog ranijeg inzistiranja da Kijevu neće dati rakete dugog dometa

Isporuka raketa dugog dometa ATACMS Ukrajini je “još uvijek u igri”, rekao je američki predsjednik Joe Biden novinarima u ponedjeljak. Dok su Biden i njegovi dužnosnici ranije govorili da Kijevu neće dati takvo oružje, sada povlače te izjave, kao što je bio slučaj s tenkovima Abrams i borbenim zrakoplovima F-16. U razgovoru s medijima ispred Bijele kuće, Biden je upitan “je li vrijeme za ATACMS za Ukrajinu?” na što je on odgovorio “to je još uvijek u igri”. Proizveden od strane Lockheed Martina, MGM-140 ATACMS je taktički balistički projektil s dometom do 300 km (190 milja). Projektili ATACMS mogu se ispaljivati s platformi M270 MLRS ili M142 HIMARS, a obje su SAD već dale Ukrajini.

Ukrajinski dužnosnici od prošle godine traže od američkih kolega rakete ATACMS, ali Biden i njegova administracija su, barem javno, izrazili neodlučnost. Američki dužnosnici prvo su naveli zabrinutost da će Ukrajina upotrijebiti ove projektile za udare duboko na ruski teritorij, što bi moglo dovesti do razornog odgovora Moskve, prije nego što su promijenili stav u posljednjih nekoliko mjeseci i tvrdili da SAD nemaju dovoljno projektila za davanje.

Kada je Ujedinjeno Kraljevstvo ovog mjeseca najavilo da će Kijev naoružati krstarećim projektilima Storm Shadow, koji mogu pogoditi ciljeve udaljene više od 250 km, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da Washington neće slijediti vodstvo Londona.

Ruske snage su od tada presrele gotovo 30 projektila Storm Shadow, rekao je novinarima u ponedjeljak ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Kijev tvrdi da je “100%” njegovih raketa Storm Shadow pogodilo svoje ciljeve. Nije jasno utječe li očita ranjivost ukrajinskih projektila Storm Shadow na presretanje na Bidenovo razmišljanje o isporuci projektila ATACMS ili je predaja projektila cijelo vrijeme bila Bidenov dugoročni plan. Bidenova administracija slijedila je sličan scenarij prije nego što je objavila da će Kijevu osigurati glavne borbene tenkove M1 Abrams u siječnju, prvo u potpunosti isključivši isporuke, zatim otkrivši da je ideja “na stolu” putem curenja informacija, prije nego što je konačno objavila odluku.

Slično kao i sa slanjem borbenih zrakoplova F-16 američke proizvodnje, Biden je odlučno izjavio “ne” kada je dobio pitanje o slanju zrakoplova prošle godine, prije nego što je u veljači inzistirao da ih Ukrajina “ne treba”, da bi tek prošlog tjedna najavio da bi SAD obučavale ukrajinske pilote, nakon čega su SAD dale svojim saveznicima dopuštenje za isporuku F-16 Kijevu. Moskva je neprestano upozoravala zapadne zemlje da ih isporuka oružja Ukrajini čini de facto sudionicima sukoba. U nedjelju je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da se SAD i njegovi saveznici “igraju vatrom” time što su dodatno pojačali svoju potporu Kijevu.

ATACMS SistemrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
11 mjeseci prije

Sto prije ubiti ovo crvljivo americko smrce..

Kiko
11 mjeseci prije

Povukli Rusi vraga za rep.

throne
11 mjeseci prije

Ajde Bidenu odnosno oni koji vladaju iza tebe dajte jos koju atomsku, pa da se ovaj cirkus ludjaka napokon zaustavi. Pun…kur…c.mi je vase demokracije- fasizma, i tzv. sloboda, jer vec pripremate novu pandemiju i nova ubojstva. Zato ajde krenite vec s nuklearkama pa da svi idemo u vrazju m…..ter.
lp.

alexosijek
11 mjeseci prije

Biden i deep state kamarila, uz stalnu podršku Nuland&Co kabale vrši polaganu, no sigurnu demilitatizaciju SAD-a…uz vrtoglavi broj beskućnika koji okupiraju ulice gradova, uz nevjerojatni broj umrlih (kao i ovisnika) od fentanila, ulaz imigranata preko južne granice (organiziran od strane UN-a, SAD-a i EU) od početka mandata iznosi vrtoglavih 7 milijuna, +++ ideolozi i pedofili su bitni ostali ne, dakle deamerikanizacija i fašizacija je u punom zaletu..sa druge strane je samo Ukrajina bitna i filovanje oružja, oružja i samo oružja…lp

Miro
11 mjeseci prije

Daće oni njima i po koju nuklearku da sa njom gađaju Moskvu.

eks
11 mjeseci prije

I Pentagon bi mogao dobiti neku raketu, naprimer Sarmat .

burt
11 mjeseci prije

kad su došli Storm Shadow i Scalp bilo je jasno da dolazi i ATACMS, jedino što je potrebno dodati je da se ruski državljani uz granicu sa Ukrajinom počnu pripremati za evakuaciju u dubinu Rusije a petokolonaši i separatisti znaju što ih čeka kad dođu ukrajinske institucije tako da bi i oni trebali biti spakirani i spremni za odlazak u Rusiju

Entoni Fauci
11 mjeseci prije

Sad ce kinezi poslat 500 000 vojnika na Kijev kao sto su zaprijetili…obje strane su ih ozbiljno shvatile haha

onaj najglu...Dalton
11 mjeseci prije

Kad će Battlestar Galactica…
Zna li se šta?

tuf
11 mjeseci prije

Naravno da će poslati. Već je providan kukavički scenarij – prvo gurnu svoje “saveznike” (čitaj: podanike) da pošalju svoje vojne resurse, e onda stiže amer, kočopereći se sa svojim wunderwaffe-om. Jedini problemčić je da sve te tisuće tona wunderwaffe-a stanje na terenu vidljivo ne mijenjaju. Borell je čak ovih dana izjavio da nije optimističan kako će se sukob u Ukrajini odviti ovoga ljeta. Kako to, kako to? Aber wir haben so eine wunderschöne, glänzende Wunderwaffe!

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Niti su isporučili Abramse, niti F16, niti ATACMS sustave, a rat traje već 15 mjeseci.
Sve je to u njima u srednjeročnom/dugoročnom planu, a možda se i predomisle.
Sa presudnom ukrajinskom protuofenzivom koja samo što nije počela.
Koliko vidim, Rusi su nedavno javno objavili da najnoviju nuklearnu podmornicu šalju na Kamčatku, krajnji istok Rusije koja graniči sa američkom Aljaskom.

Dokurčilomi
11 mjeseci prije

Uskoro počinje sezona gljiva. Najebali smo svi.

Max
11 mjeseci prije

Dali su im svo moguće oružje pa nisu postigli ništa,

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Dobro, hoće li tih 12 rabljenih francuskih Rafala plaćenih milijardu eura uopće stići sljedeće godine u Hrvatsku kako je planirano ili ih AP na Ursulin mig šalje direktno u Ukrajinu na reciklažu? 😁

Fille
11 mjeseci prije

Znaci li to da ruska ofenziva onda ide dalje?
Ako Ukrajina koristi blalisticke projektile i krstarece rakete dugog dometa,logican slijed Rusije bi bio guranje fronta dalje od ugrozenih mjesta.

nessy
11 mjeseci prije

Mogu reci da me ne veseli, ali USA bi mogle dobiti rakete dugog dometa, i to besplatno.

Ivan Bgd
11 mjeseci prije

Dedica se opet sapleo i pao!
Najbolji americki predsednik, nemaju boljeg coveka u demokratskoj stranci!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI