Biden upozorio Ukrajinu oko NATO integracija

Biden - Ukrajina i SAD
10 komentara

Ukrajina neće imati “lak” ulazak u NATO alijansu koju predvode SAD i od nje se traži da ispuni “iste standarde” kao i svaka druga članica bloka, izjavio je američki predsjednik Joe Biden. Njegove primjedbe dolaze usred izvještaja o pojednostavljenom proceduralnom planu za Kijev, koji je podnio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Moraju da ispune iste standarde. Dakle, nećemo to olakšati”, rekao je Bajden novinarima u subotu u blizini Washingtona.

Njegova izjava dolazi nakon sastanka koji je imao sa Stoltenbergom, koji je ovog utorka bio domaćin u Bijeloj kući. Na sastanku je šef NATO-a navodno iznio plan za pojednostavljenje procesa pridruživanja Ukrajine, tvrdeći da je Kijev već postigao značajan napredak ka članstvu.

Prema njegovom planu, od zemlje se ne bi tražilo da završi takozvani “akcioni plan za članstvo” (MAP), koji kandidatima obično nameće blok predvođen SAD. Dok su ostale istočnoevropske članice bloka prošle kroz ovu proceduru prije nego što su primljene, najnovija članica, Finska, bila je pošteđena procesa.

Više američkih medijskih izvještaja sugeriralo je da je Biden “otvoren” za plan i da ga je čak privremeno podržao. U isto vrijeme, drugi izvještaji o ovoj temi sugeriraju da je Biden imao na umu još jednu šemu za Ukrajinu. Na primjer, New York Times je izvijestio da je američka administracija oklijevala da ikada odobri Ukrajini punopravno članstvo u NATO-u, zalažući se za ‘izraelski model’, što bi značilo vremenski ograničenu posvećenost održavanju protoka zapadnog oružja do određene zemlje.

Pridruživanje NATO-u je već decenijama glavna tema razgovora za prozapadno orijentisane ukrajinske političare, ali na tom putu je zapravo napravljen mali ili nikakav napredak. Čini se da se tempo ubrzao usred tekućeg sukoba između Moskve i Kijeva – izazvanog, između ostalog, aspiracijama Ukrajine za NATO – s najvišim ukrajinskim zvaničnicima koji su više puta pozivali alijansu predvođenu SAD-om da pusti zemlju unutra.

BidenNATOSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kosi i Bat
10 mjeseci prije

Te reptilske oci govore vise nego 100 rijeci!

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

PRC ! ( nije Kina 😉 )

tihobl
10 mjeseci prije

Ameri su fino rekli – boricemo se do poslednjeg ukrajinca. Rusima se ne zuri, cekaju da zapad odradi deukrajinizaciju pa da uzmu teritoriju.
Staljin se zeznuo – napravio je veliku Ukrajinu, a ostavio je potomke banderasa u njoj. U trecoj generciji nacizam je kulminirao. Trebao ih je sve raseliti po Sibiru, napraviti sibirce od njih u trecoj generaciji kao sto je uredio tatare.
Putin ne smije ponoviti gresku – sem donbasovaca sve treba raseliti i tu naseliti razne narode iza Urala.

Ivan
10 mjeseci prije

E da mi je dobiti ovo smece Bidena ispod kotaca auta, vozio bih se barem sat vremena naprijed nazad 🙂

Max
10 mjeseci prije

Nema više labavo.

darijoman
10 mjeseci prije

Htjeli ste vi Ukrajinu u NATO odavno jer sad kad ste dobili po nosu onda je tu sto razloga kako nije lako. Sladak limun kiselo grožđe

Ivan
10 mjeseci prije

Neki dan ovaj usranac pozdravlja s tribine kraljicu i takav dementni drek vodi kao Ameriku? A poteze za pravo vuce Swabova zidovska mafija dok je ovaj samo glupa maskota..

Zorule
10 mjeseci prije

zar nije i jedan od uvjeta za priključenje u NATO (NA Terrorist Organisation) da ta zemlja nema aktualan teritorijalni konflikt?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI