Biden vodi prvi razgovor sa kineskim predsjednikom Xijem, razgovori o COVIDU, ljudskim pravima, sigurnosti

Biden razgovarao sa Xi Jinpingom
17 komentara

Američki predsjednik Joe Biden najavio je novu radnu grupu Pentagona posvećenu pitanjima vezanim za Kinu, rekavši da će nadgledati operativne koncepte, obavještajne podatke, upravljanje snagama, tehnologiju, odbrambene odnose i druga pitanja.

Joe Biden je u srijedu razgovarao sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prvi put od stupanja na dužnost, pokrećući pitanja tekuće pandemije koronavirusa, ljudskih prava, trgovine i indo-pacifičke sigurnosti, navodi Bijela kuća.

Tokom telefonskog razgovora, Biden je izrazio “osnovnu zabrinutost” Washingtona u vezi sa “prinudnom i nelojalnom ekonomskom praksom Pekinga, represijom u Hong Kongu, kršenjem ljudskih prava u Xinjiangu i sve asertivnijim postupcima u regionu, uključujući prema Tajvanu”.

Među temama o kojima su razgovarala dvojica lidera bile su i pandemija koronavirusa, klimatske promjene i sprječavanje širenja naoružanja. Američki predsjednik se obavezao da će zaštititi sigurnost i prosperitet američkog naroda, istovremeno se zarekavši da će sačuvati “slobodnu i otvorenu” indo-pacifičku regiju.

Biden je takođe poželio Xiju i Kinezima sve najbolje za Kinesku novu godinu. Predsjednik se obavezao da će sprovoditi „praktične angažmane orijentisane ka rezultatima” u kinesko-američkim odnosima.

Razgovor ne samo da je označio prvu interakciju između Bidena i Xija, već je to bilo i prvi put da su šefovi dvije države bili u direktnom kontaktu otkako je kineski predsjednik razgovarao sa Donaldom Trumpom u martu 2020. godine.

U srijedu je Reuters izvijestio da je prije telefonskog razgovora između Bidena i Xija viši zvaničnik administracije rekao da će Bidenova administracija razmotriti primjenu “novih ciljanih ograničenja” na izvoz osjetljive tehnologije u Kinu.

Prema Reutersu, Washington ne namjerava da ukida trgovinske carine koje je nametnula Trumpova administracija sve dok se ne sprovedu „intenzivne konsultacije i pregledi“ sa saveznicima.

Ranije tokom dana, Biden je predstavio novu radnu grupu Pentagona za Kinu koja će nadgledati pitanja vezana za Peking i pružati preporuke i ocjene ministru odbrane Lloydu Ostinu.

BidenkinaSADxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Priznaje li Kina Bidena ili Trumpa za POTUS-a ?

JumpingJackFlash
3 godine prije

Dobri momak Džo će kineskom predsjedniku sigurno reći što ga sljeduje!
Npr.: da po tretmanu ljudskih prava Kina daleko zaostaje za SAD.
Najčuveniji međunarodni primjer na kojem se Kinezima može pokazati kako SAD tretira ljudska prava na španjolskom se zove Guantanamo.

Ришона Вилон
3 godine prije

Данас је са кинеског медијског тржишта избачен БиБиСи. Мурршшш напоље!
Сада је то брејкинг њуз, а када су недавно избацили британци неке кинеске медијске канале ником ништа.

ledeno doba
3 godine prije

dva glumca, oba rade za istu mafiju

Lopata
3 godine prije

vidi tih lijepih faca, na povraćanje te potjeraju.

Bongo
3 godine prije

Slobodni svijet ne priznaje okupatora na mjestu predsjednika SAD, ali naravno, Kina je sve samo ne slobodna i demokratska zemlja

Max
3 godine prije

Biden će bit oštriji od Trumpa.

Mucke
3 godine prije

Lockdown ,ograniceno kretanje ,prebijanja i novcane kazne za nenosenje brnjice ,kucni pritvor i policijski sat za svo stanovnistvo a ova krepalina trkelja o ljudskim pravima.
Ovo neka zaje.b.ancija?

Boba Lazarević
3 godine prije

Joe: “Xi, Amerika je tvoja, radi s njom što god hoćeš.”
Xi: “Znam.”

To je bio cijeli razgovor.

Ive
3 godine prije

Političari su kao spermatozoidi, tek jedan od milion uspije napraviti što treba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI