Bidenova administracija suspendovala je naredbu obavezne vakcinacije za poslodavce

Protest protiv mandata vakcina, maski
10 komentara

Sprovođenje naredbe predsjednika Joea Bidena za vakcinu protiv Covida-19 za velike poslodavce je suspendovano, 11 dana nakon što je američki žalbeni sud zamrznuo naredbu zbog „ozbiljnih zakonskih i ustavnih pitanja“.

Uprava za bezbjednost i zdravlje na radu (OSHA) objavila je obavještenje na svojoj veb stranici u kojoj se navodi da je agencija suspendovala primjenu i sprovođenje naredbe o obaveznoj vakcinaciji za poslodavce sa 100 ili više radnika. OSHA je tvrdila da „ostaje uvjerena u svoj autoritet da zaštiti radnike u hitnim slučajevima“, ali je primijećeno da je američki Apelacioni sud za peti krug naložio administraciji da zaustavi sprovođenje Bidenove naredbe dok se ne donese nova odluka.

Administracija je ranije upotrebljavala prkosni ton u vezi sa sudskom odlukom od 6. novembra, a portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je novinarima dva dana kasnije da preduzetnici treba da nastave sa primoravanjem svojih radnika na vakcinaciju ili podvrgavanje nedjeljnom testiranju.

Isti sud je potvrdio zamrzavanje naredbe 12. novembra, osudivši tu politiku kao „zapanjujuće preširoku” i „fatalno manjkavu”. Privremeni standard za hitne slučajeve (ETS) koji je OSHA koristila za sprovođenje naredbe rijetko se koristi kako bi se izbjegle zloupotrebe „izuzetnih ovlaštenja“, rekao je sudija Kurt Engelhard, napominjući da je standard prošao pravno ispitivanje samo jednom otkako je OSHA osnovana 1971.

OSHA je izdala ETS za vakcinu 5. novembra, dajući poslodavcima 30 dana da narede svojim radnicima da se vakcinišu i 60 dana da postignu saglasnost zaposlenih. Radnicima je takođe data mogućnost da se podvrgnu nedjeljnom testiranju. Na desetine tužbi je podnijeto zbog naredbe, a te tužbe su u utorak objedinjene pred saveznim apelacionim sudom šestog okruga, sa sjedištem u Cincinatiju.

Šesti krug će odlučiti da li će trajno blokirati naredbu, a strana koja je izgubila će se vjerovatno žaliti Vrhovnom sudu SAD. Jedanaest od 16 sudija suda u Cincinatiju imenovali su republikanski predsjednici Donald Trump i George W. Bush. Ostalu petoricu imenovali su predsjednici demokrate Barak Obama i Bill Clinton.

BidenBidenova administracijacjepivoCovidNaredbaobavezne vakcinevakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Melita
2 godine prije

Odlične vijesti! Ukoliko Bidenova naredba o obaveznom cijepljenju padne na Vrhovnom sudu (avrlo vjerojatno hoće), to bi trebao biti početak kraja korona tiranije,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI