Bijela kuća izbjegava pitanje ukrajinske kontraofenzive

Bijela kuća
38 komentara

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby odbio je reći da li su SAD zabrinute zbog ukrajinske kontraofenzive protiv ruskih snaga. Ofenziva je skupo koštala Ukrajinu, a neki zvaničnici u Kijevu sada krive Zapad za svoje gubitke.

Obraćajući se novinarima u petak, Kirby je upitan da li je Bijela kuća zabrinuta što se ofenziva “teče sporije nego što se željelo”, kako je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski priznao ranije ove sedmice.

“Svakako neću doći ovdje i razgovarati o ukrajinskim ofenzivnim operacijama”, odgovorio je Kirby. “Oni bi trebali biti ti koji će to učiniti.”

Međutim, Kirby je nastavio s objašnjenjem zašto uzastopni talasi ukrajinskih trupa i oklopa nisu uspeli da prodru u višeslojnu obrambenu mrežu Rusije, koja se proteže stotinama kilometara preko linije fronta u regionima Donjecka i Zaporožja.

„Rat je nepredvidiv, a neprijatelj dobiva glas“, rekao je. “Nije kao da se Rusi nisu pripremali za odbranu, a odbrana je jak oblik rata.”

„Ponekad vaši planovi ne idu baš onako kako ste očekivali, ali to je ono što se očekuje kada ste u borbi. Ono na što ćemo se fokusirati, opet, je osigurati da oni na kraju budu uspješni,” zaključio je.

Nakon višemjesečnih odlaganja, kontraofenziva je počela 4. lipanj neuspjelim napadom na ruske položaje u blizini Donjecka, navodi rusko Ministarstvo odbrane. Napredujući bez zračne podrške i kroz ruska minska polja, ukrajinske brigade obučene u NATO-u pretrpjele su velike gubitke. Rusko Ministarstvo odbrane procijenilo je u četvrtak da je Ukrajina između 4. i 21. lipanj izgubila oko 13.000 vojnika i skoro 250 tenkova.

Prema nekoliko izvještaja zapadnih medija, nastavak pomoći SAD i NATO-a Ukrajini zavisi od uspješne kontraofenzive, a zapadni zvaničnici su navodno utvrdili da operacija do sada “ne ispunjava očekivanja ni na jednom frontu” .

Zvaničnici u Kijevu poslali su pomiješane poruke, a Zelenski je pozvao na strpljenje svoje zapadne pokrovitelje, a komandant njegovih kopnenih snaga insistirao je da prava ofenziva tek treba da počne . Jedan od najviših predsjednikovih pomoćnika, Mihail Podoljak, za nedostatak rezultata okrivio je “vrijeme izgubljeno u uvjeravanju naših partnera da osiguraju neophodno oružje”.

Moskva smatra kontraofenzivu „samoubilačkom“, a stalni predstavnik Rusije pri UN-u optužuje Kijev da „ šalje vojnike na klanje“ kako bi zadržao pomoć Zapada u Ukrajini.

John KirbyPentagonrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Amerikanci odustali od uvođenja novih sankcija Wagneru.
Da se ne bi priklonio Putinu…

P.S.
Wagner u jednom danu prevalio 650 km do Moskve…
I povukao se.
Nakon ushićenja, u NATO-u ne mogu sakriti razočarenje…

nepoželjni
10 mjeseci prije

Primijetio sam da je ovih dana retorika Zapada naglo ublažena i drastično reducirana (umjesto da se pojača i krene žestoko protiv Rusije koja je u konfuziji i zasigurno ranjiva u vojnom smislu) Ovo me samo navodi na jedan zaključak! Prigožin je slučaj koji iskače iz dogovorenih okvira. Zapad se odjednom uplašio da bi ulaskom novih ljudi u vojnu i političku scenu, predstavu učinila neizvjesnom i opasnom i nekako su uspjeli (zajedno sa Ruskom vrhuškom) izgladiti stvar tako da su abolirali Prigožina i njegove postrojbe, koje su očito bile i više nego dovoljne da izokrenu dosadašnju ustaljenu i dogovorenu situaciju u kojoj se glumilo točno po usvojenom scenariju…. Naravno Prigožin će biti maknut (ne Smaknut) i bogato nagrađen a šou će se nastaviti kao da se ništa nije dogodilo…. ukrajinska vrhuška će i dalje jurišati i gubiti svoje borce i NATO-ovo (zastarjelo) naoružanje a ruska vrhuška će i dalje “braniti” svoje… Čitaj više »

eks
10 mjeseci prije

Dva dana , za vreme trajanja pobune Wagnerovaca, zapadni mediji su ih nazivali “borcima za slobodu”, a već trećeg dana ponovo su ih svrstali u “teroriste” . Ha, ha, … kakvi su to klovnovi

Max
10 mjeseci prije

Piši kući propalo.

Lazar&Jakov
10 mjeseci prije

Uvijek mi je nelogično i sumnjivo kad jedna strana jako “brine” o gubicima protivnika i izražava “žaljenje” zbog, kako kažu samoubilačkih napada neprijatelja. Zar ne bi bilo logičnije da raduju tome.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI