Bijela kuća odgovara na zahtjev Ukrajine za NATO

Jake Sullivan
32 komentara

SAD su posvećene politici “otvorenih vrata” kada je u pitanju NATO, ali sada nije pravo vrijeme da se razmotri zahtjev Ukrajine za članstvo, rekao je u petak savjetnik predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

“Trenutno, naše mišljenje je da je najbolji način da podržimo Ukrajinu kroz praktičnu podršku na terenu u Ukrajini i da proces u Briselu treba da se pristupi u neko drugo vrijeme”, rekao je Sullivan novinarima u Bijeloj kući. brifing za novinare.

Ranije tog dana, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je zahtjev za članstvo u bloku, tvrdeći da je Kijev već “de facto” saveznik i zahtijevajući “ubrzanu” proceduru pristupanja.

Sullivan je ponovio ranije komentare generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da je za članstvo potreban konsenzus svih 30 članica bloka koji predvode SAD. Stoltenberg je takođe obećao “nepokolebljivu” i “odlučnu” podršku Ukrajini, ali je insistirao da to ne čini NATO stranom u sukobu sa Rusijom.

Upitan o ceremoniji u Moskvi na kojoj su regije Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson primljene u sastav Rusije, Sullivan je insistirao da su to sve teritorije koje su pripadale Ukrajini, a da su “lažni” referendumi “držani na nišanu” kao dio “prethodnog -inscenirani i falsifikovani” proces.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ” bunjao” o satanizmu Zapada kako bi opravdao svoje “kolonijalno i imperijalno otimanje zemlje”, dodao je Salivan.

Iako su i Putin i Bajden eksplozije na gasovodima Sjeverni tok opisali kao namjernu sabotažu, Sullivan je insistirao na tome da SAD i njeni saveznici nisu krivi.

“Sugestije koje je Rusija dala o SAD-u i drugim zemljama potpuno su lažne – Rusija zna da su lažne, ali to je naravno dio njihovog priručnika”, rekao je Sullivan novinarima.

Ranije je Bajden rekao da Rusija “ispumpava dezinformacije i laži” o gasovodima i da će SAD i njeni saveznici sprovesti istragu “u odgovarajućem trenutku” kako bi otkrili šta se zaista dogodilo.

“To još ne znamo. Samo ne slušajte šta Putin govori – ono što on govori, znamo da nije istina”, rekao je Bajden.

NATOrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Znači nož u leđa, evo vam oružje al mi ne šaljemo sinove, daj te nam pare svoje al mi vama naše smeće da ga se riješimo….. Pravi prijatelji nema šta, pored takvih prijatelja ne trebaju ti rusi, rusi samo glume neprijatelja i da otvore oči onome tko želi da vidi.

ZZ Top
1 godina prije

Gledam jucer na tv ona tri pokisla ukrajinska kretena kako potpisuju neki nato salabahter.
Vidi im se u ocima izgubljenost u prostoru i vremenu.

Nekoime
1 godina prije

Živjela Amerika! Dolje termostati!

tihobl
1 godina prije

Naravno da SAD nisu krive, kad su englezi minirali gasovod.

Ovde je bitno da su SAD nedvosmisleno porucile Ukrajincima da ginu do zadnjeg, ali da nece nikad uci u EU i NATO. Potvrdili su onu kisindzerovu izjavu.
Nista se nebi promjenilo ni sa su clanica NATO. Grci ce to uskoro otkriti kad napadnu Tursku. Saznace koliko vrijedi americka pomoc, a ameri ih guraju da zazuimaju ostrva koja su po ugovoru morala biti demilitarizovana.

Segota
1 godina prije

Trla baba lan…

eks
1 godina prije

NATO je u Ukrajini, NATO ratuje punim kapacitetom, tako da je nebitno da li je Ukrajina formalno u NATO-u. Rat USA-NATO je otvoren i Rusija to mora tako i gledati, a ne da se stalno poziva na nepostojeće medjunarodne dokumente i sporazume, koje je USA ignorisala i pogazila odavno. Rusi moraju udariti jačim oružjem . Uzdržavanje od upotrebe jačeg oružja ide na ruku silama tame i zla.

rade
1 godina prije

E moj Kokainski,mazlume,eto ti sada tvoji “saveznici”.

Tupko Glupko
1 godina prije

“To još ne znamo. Samo ne slušajte šta Putin govori – ono što on govori, znamo da nije istina”, rekao je Bajden.”

Ne znamo tko je odgovoran, ali znamo da nije onaj koga je Putin prozvao, tj. mi, a njega uopće nemojte slušati 🤣

Stari senilac se izlaje više nego što treba, kao što se izlajao 7. veljače 2022. za Sjeverni Tok.

Uskoro će ga optuživati da je Putinov čovjek 😁

Tupko Glupko
1 godina prije

Biden jučer na konferenciji za novinare najavio da će poslati podmorsku opremu na mjesto eksplozije plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 “kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo” ocijenivši to “namjernom sabotažom”.

Idu se uništiti dokazi o njihovom uplitanju i podmetnuti da su to Rusi napravili.

Dementni opet laje previše 😁

Tupko Glupko
1 godina prije

On je i previše poslušan.
Odradio je svoje, previše zna što se dešava iza kulisa, misiju nije ispunio, zna se da se izuzetni rješavaju takvih.

Mali Boro
1 godina prije

Ako NATO ima politiku otvorenih vrata i ako na zapadu postoji demokracija , kako jedan Sullivana može odlučivati u ime svih 30 članica NATO pakta. Zašto Ameri ne pokažu minimum elementarne pristojnosti i demokracije i daju prijedlog članicama pakta na glasanje. Inače bi mogli pomisliti da se anglosasi boje Rusa

Kornel
1 godina prije

Sullivan govori kao da u Ruskoj Federaciji vrijede američki zakoni. Neznam koliko je točan prijevod, ali piše kako su ti teritoriji “pripadali” Ukrajini. Nepoznat je razlog zašto on govori u prošlom vremenu odnosno zašto priznaje trenutno stanje. Sullivanove izjave su i inače malo čudne, prije koji mjesec upizorio je Zelenskog kako je njegova sigurnost ugrožena. Kad Amerikanci upozoravaju svoje potčinjene kako im je sigurnost ugrožena to nemože značiti ništa drugo nego kako potčinjeni nisu dovoljno poslušni i kako bi za trebali nešto napraviti po pitanju svoje sigurnosti 😁😁😁

Mrčikola
1 godina prije

Rusi bi trebali, pod hitno, kod najmoćnijih Engleskih i Američkih osiguravajućih firmi, osigurati ove četiri nove pokrajine protiv “terorističkih” napada…u takvom scenariju bi vidjeli stvarnu snagu NATO saveza.😁

Tupko Glupko
1 godina prije

Ne znam kako će hiber preživiti ovu odbijenicu 😃

Max
1 godina prije

Traže izgovor za intervenciju.

Dragan Bumbar
1 godina prije

Sa 100% sigurnoscu mogu reci da tzv duboka drzava nije kriva za teroristicki cin ns1 and ns2, nadjena je Ruska putovnica kako pluta u blizi curenja. Radi se na susenju putovnice fenom za kosu i od tud ce istraga da se nastavi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI