Bijela kuća odgovorila na novu istragu o Sjevernom toku

Biden - Sjeverni tok
20 komentara

Dužnosnici su kategorički odbacili izvješćivanje legendarnog američkog novinara koji je tvrdio da je Washington digao u zrak cjevovode

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena u srijedu je osudila dobitnika Pulitzerove nagrade Seymoura Hersha zbog tvrdnji da Washington stoji iza prošlogodišnje sabotaže ruskih plinovoda Sjeverni tok 1 i 2, rekavši da je izvješćivanje veterana istraživačkog novinara “potpuno lažno i potpuna izmišljotina”. Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson zanijekala je izvješće, nekoliko sati nakon što je Hersh objavio svoj članak na Substacku. Bivši novinar New York Timesa, koji se proslavio kada je razotkrio masakr vijetnamskih civila u My Laiju 1969., napisao je da su ronioci američke mornarice postavili eksploziv na vodove Sjevernog toka pod pokroviteljstvom NATO-ove vježbe BALTOPS 22 prošlog lipnja u Baltičkom moru.

Bombe su daljinski detonirane tri mjeseca kasnije, puknuvši tri od četiri cjevovoda prirodnog plina Sjevernog toka, rekao je Hersh, pozivajući se na neidentificirani “izvor s izravnim znanjem o operativnom planiranju”. Biden je osobno odobrio plan sabotaže, navodi se u izvješću, a norveška mornarica pomogla je odabrati lokacije za postavljanje eksploziva.

Bidenova odluka u pogledu uništavanja plinovoda došla je nakon više od devet mjeseci otkako se vodila tajna rasprava među dužnosnicima američke nacionalne sigurnosti, rekao je Hersh. Predsjednik je početkom veljače 2022. rekao novinarima da će SAD “dovesti kraj” Sjevernom toku 2 ako ruske snage pokrenu ofenzivu na Kijev. Upitan kako će se to točno postići, s obzirom na to da je plinovod pod kontrolom Njemačke, rekao je: “Hoćemo, obećavam vam, moći ćemo to učiniti.”

Nakon eksplozija Sjevernog toka u rujnu, američki dužnosnici zanijekali su umiješanost i sugerirali da je Rusija možda sabotirala vlastite plinovode. U svjetlu Hershovog izvješća, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je u srijedu da Bijela kuća “sada mora komentirati sve te činjenice”.

Hersh je osvojio nekoliko velikih nagrada za svoje članke u novinama i časopisima, kao i za svoje knjige. Zaslužan je za razotkrivanje skandala mučenja u Abu Ghraibu 2004. godine, a 2015. je ustvrdio da je administracija predsjednika Baracka Obame izmislila ubojstvo Osame bin Ladena 2011. godine.

rusijaSADSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čuko
1 godina prije

Treba poslati ekipu da malo provjeri norveške plinovode…

Tupko Glupko
1 godina prije

Ova izjava Bidena koja se spominje u tekstu iz veljače 2022. ima na Youtube-u, samo potražite “Biden says he’ll shut down Nord Stream 2 pipeline if Russia further invades Ukraine”.
A da bi dobitnik Pulitzerove nagrade Seymour Hersh objavio neprovjerenu informaciju i doveo svoj dignitet u sumnju na svjetskoj razini, čisto sumnjam.

tihobl
1 godina prije

Cak i da jesu uradili nebi smjeli priznati. Svabe mi mogli traziti ostetu, a rusi bi imali pravo na simetrican odgovor.

Pogledajte samo simetrican odgovor za napad na iransku fabriku dronova – zapali se fabrika dronova u Letoniji i iskanderi poravnase fabriku u Harkovu. Ostade NATO bez dvije fabrike i ni da psine. Guraju vijest pod tepih, a prave cirkus od kineskog metereoloskog balona.

Sun
1 godina prije

Niti kongres, niti senat, niti bilo koji americki politricar, niti bilo koja americka udruga nece traziti istragu.
Tako funkcionira americko drustvo, svi su jedinstveni i ujedinjeni u zlocinima kad je drugog opljackati.

Nitko u Americi ne postavlja pitanje zasto se ne da Siriji humanitarna pomoc.

Ivan Bgd
1 godina prije

🤣 🤣 🤣 🤣 🤣
Pa jel neko ocekivao da kazu – jesmo, mi smo to uradili… smesno.

Max
1 godina prije

Bezočno lažu.

baltik
1 godina prije

podižu prašinu radi stvaranja zbunjoze, taj novinar može bit da je njihov igrač. upada u oci koliko je razrađena prica, mislim da je pretjerana. ipak, da su ameri razvalili ne sumnjam. možda je čovjek kao pisac fantazirao okruženje tog događaja oko sj. toka u pokušaju da napise scenarij za politički triler. ili je scenarij naručen. ako je tako, tada bi pravi film bio o g. novinaru i njegovoj avanturi, odmah na početku skoncava bačen sa palube kruzera negdje u ledenom baltiku (sorry sy), a onda se vraćamo 20 god unazad, pratimo jutro mlade američke obitelji, mladi perspektivni novinar na početku karijere, ljubi ženu na izlasku i odlazi na razgovor u ap washington, negdje u 25-30 min filma vrbuje ga cia i tako.. a samo je htio biti vrhunski i vrlo citani pisac.

gargamel
1 godina prije

Ko god da je , Rusija treba da odštetu traži od Njemačke i Noveške. Pa neka oni istražuju jesu li ameri, englezi ili marsovci.

Ariel
1 godina prije

CIA se pokazala jednim od najvažnijih čimbenika u krvavom konfliktu u Siriji. WikiLeaks je otkrio da je američka vlada tajno financirala sirijsku oporbu od 2006. Nakon izbijanja rata u Siriji u proljeće 2011. Obamina administracija pojačala je napore za svrgnuće Assadove vlade u Damasku. U ranim fazama rata, 2011. CIA je na naredbu Baracka Obame zadužena za vođenje operacija za pomoć antivladinim postrojbama u Siriji. Operacije CIA-e su koštale jednu milijardu dolara godišnje.
Američka “sofisticirana” politika zavadi pa vladaj na djelu.

nessy
1 godina prije

Pa svakome iole upucenom, bilo je odmah jasno tko je naredbodavac. Dilema je bila samo tko je izvodjac. Prvi kandidati su bili SAS-ovci, ali, imaju i ameri SEAL vrhunsku ronilacku jedinicu. Na gubitku su bili i Rusi i EU, a jedini dobitnik je USA. Rusi bi im trebali za revans malo pregledati opticke kablove koji povezuju USA i Evropu (GB). A imaju mogucnosti. Koji bi to samo skandal bio! “Ruski teroristi nicim izazvani eksplozivom napali i prekinuli vezu izmedju Starog i Novog svijeta”. Nikakva istraga ne bi ni bila potrebna, jer zna se tko je “bad guy”, a tko “good guy”. Svatko tko tu cinjenicu dovede u pitanje, ne bi mozda pao sa prozora, ali bi bio drugacije unisen, tako da bi zazelio “prozor”.

Zlovenac
1 godina prije

Dobiče Asange cimera.

Maxim Gorki
1 godina prije

Amerika i Norveška isplaniralie,
Englezi ih špiunirali i preduhitritli zatim minirali prije njih.
Ostali su tragovi eksploziva koji upućuju umiješanost SAD, Zasada se to krije ali neće zadugo, Amerika će bit optužena, baš kako su to Englezi htjeli. Engleska samo hoće isprovocirati rat SAD, EU I RUSIJE, jer su najbolji u spaćkama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI