Bill Gates sugerira kako Teslini ”polu-kamioni” nisu praktično rješenje pri korištenju za teške terete

Tesla Semi
36 komentara

Poznato je da tehnološki milijarderi Bill Gates i Teslin Elon Musk povremeno ”bockaju jedni druge”, o pitanju električnih vozila i biogoriva, a odnedavno i u vezi s pandemijom koronavirusa.

Tehno-milijarder Bill Gates tom je prigodom izrazio svoje mišljenje u vezi s investicijskim potencijalom Teslinih električnih poluprikolica za dugogodišnje poslovanje.

Američki poslovni magnat i investitor izrazio je sumnju da će vozila na baterije ikada postati “praktično rješenje”.

“Problem je u tome što su baterije velike i teške… Čak i uz velika dostignuća u tehnologiji baterija, električna vozila vjerojatno nikada neće biti praktično rješenje za velike kamione, teretne brodove i putničke zrakoplove. Struja djeluje kad trebate pokriti kratke udaljenosti, ali trebamo drugačije rješenje za teška vozila, koja putuju na velike daljine”, napisao je Gates na blogu 24. kolovoza.

Suosnivač korporacije Microsoft sugerirao je da bi biogoriva, a ne baterije, bila izvedivija opcija za komercijalna vozila.

Gates je također propustio spomenuti Teslu i njegov visoko-promovirani ”kibernetički” kamion, s obzirom na to da je drugim tvrtkama pripisao zasluge za njihova izvanredna dostignuća u tehnologiji električnih vozila.

“Povećana konkurencija na tržištu znači da je kupcima na raspolaganju više izbora nego ikada prije; od kompaktnih limuzina do elegantnih sportskih automobila. Uskoro ćete čak moći i kupiti potpuno električni kamionet i to zahvaljujući tvrtkama poput GM-a i Forda te novih proizvođača automobila kao što su Rivian i Bollinger”, napisao je Bill Gates.

Semi

Semi je polu-kamion klase 8, koji je u potpunosti električki pogonjen, kojeg trenutno razvija Tesla, Inc., a za kojeg se govori da s jednim punjenjem ima domet od 805 km.

Za potpuno električne kamione, koji koštaju između 150.000 i 180.000 američkih dolara, tvrtka sugerira da mogu uštedjeti više od 200.000 američkih dolara.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk predstavio je električno vozilo (EV) u studenom 2017., nadajući se da će kamione isporučiti kupcima 2019. godine.

Međutim, u travnju je Tesla odgodio proizvodnju i isporuku svojih potpuno električnih polu-prikolica do 2021. godine.

U lipnju je Musk navodno naložio tvrtki povećavanje “količinske proizvodnje” Semija, za kojeg je rečeno da dolazi standardno uz Teslin Autopilot, koji omogućava polu-autonomnu vožnju autocestama, navodi se u bilješci koju je citirao CNBC.

“Vrijeme je na potpun izlazak i na to da Tesla Semi krene u masovniju proizvodnju. Do sada je bio u ograničenoj proizvodnji, što nam je omogućilo poboljšavanje mnogih aspekata. Proizvodnja baterije i pogonskog sklopa odvijala bi se u Giga Nevadi, a većina ostalih poslova vjerojatno bi se odvijala u drugim državama“, tvrdio je Musk u dopisu.

Od 2019. tvrtke kao što su Pepsi, FedEx, Walmart, UPS i Sysco poslale su narudžbe za Tesla Semis. Citirano je da je PepsiCo rekao da će električno vozilo koristiti za omogućavanje “ekološki održivih” operacija u svom proizvodnom, skladišnom i distribucijskom centru Modesto u Kaliforniji.

Udarci Teslinog poslovnog diva

Bill Gates i Elon Musk i ranije su ”izmjenjivali udarce”.

Izvršni direktor Tesle nazvao je Gatesa “neodoljivim” koncesionarom, nakon čega ga je ”istrolao” po društvenim mrežama. To je učinio nakon što je suosnivač Microsofta rekao da je umjesto Tesle, izabrao potpuno električni Porsche.

Youtuber Marques Brownlee takđer je izjavio da bi radije da je kupio električno vozilo Porsche.

“Sve automobilske tvrtke, uključujući i neke nove, kreću u proizvodnju električnih automobila. Zapravo, najveća briga svih je: Hoće li potrošači prevladati tu anksioznost? Upravo sam dobio Porsche Tycan, svoj prvi, pravi, električni automobil i jako uživam u njemu”, rekao je Gates.

Dok je Gates Teslu nazivao tvrtkom koja ima nadu u pogledu njezinog potencijala u sferi električnih putničkih vozila, suosnivač Microsofta objasnio je zašto vjeruje da bi neki kupci mogli oklijevati oko prijelaza na električnu energiju.

“Ako želite putovati na veliku udaljenost, sveprisutnost punjenja, vrijeme punjenja u usporedbi s punjenjem spremnika plina, kao i količina energije koja se troši prilikom punjenja vašeg spremnika je nevjerojatna. Benzin je vrlo guste energije; 30 puta je gušći od trenutnih litijevih baterija”.

Njih dvojica nisu uspjeli uživo prokomentirati situaciju u vezi s Covidom-19.

Iako je Gates bio vrlo glasan u vezi s američkim rješavanjem zdravstvene krize i važnosti razvoja učinkovitih cjepiva, Elon Musk, koji je ranije u ožujku odbacio strahove od respiratornog virusa, kojeg je nazvao “glupim”, svojim objavama na Twitteru od 30. lipnja izjasnio je mišljenje koje sugerira da su mnogi pozitivni testovi na Covid-19 zapravo ”vrlo vjerojatno lažni”.

Kao odgovor, Gates je u intervjuu za CNBC rekao:

“Elon svojim komentarima želi privući pozornost. On se ne razumije toliko u cjepiva. Elon izrađuje sjajne automobile. Njegove rakete također dobro funkcioniraju. Dakle, on smije izjaviti ovakve stvari. No nadam se da neće izražavati mišljenja u vezi sa stvarima u koje nije uključen”, izjavio je Gates.

Bill Gatessemitesla
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
3 godine prije

Ode Gates u automehanicare, ako mu ne prodje ovo s vakcinom

tihobl
3 godine prije

Obojica imaju jedan logicki propust kad razmisljaju o transportu tereta na vece udaljenosti. Nikako da se zapitaju zasto Kina gradi onoliku mrezu pruga.

Daba
3 godine prije

Nema se sto komentirati. ..
Ova dvojica su toliko iznad naseg nivoa razmisljanja da je bolje Samo sutjeti, slusati I uciti

Emiliano Zapata
3 godine prije

Pazi ti ovog “doctora iz graze” bez zavrsene srednje, taj sve zna!
Mozda mi mogao pomoci narodu da im dojavi rezultate na kladionici kad je tako pametan?
Novac bi svakome bolje pomogao od njegova cijepiva!

Hamer
3 godine prije

Ovaj se čovjek u sve razumije

Stara kuka
3 godine prije

Jebote, ova Gates je baš renesansni genije. Kuži se u informatiku, ekonomiju, medicinu, a sad i u transportnu problematiku. Zašto taj čovjek već nema barem 5-6 Nobelovih nagrada u vitrini?

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Max
3 godine prije

Ista sorta pa me uopće ne zanimaju.

maksimsi
3 godine prije

Bill Gates – Alles Meister

Bepo
3 godine prije

Bill Gates je antikrist i sotknjara
Fuj pljuc

Gordana
3 godine prije

A Bill je stručnjak i za cjepiva i za rakete i za medije i za električne aute,a vjerovatno i jako voli dječicu malu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI