Bivši britanski plaćenik vraća se u Ukrajinu nakon što je izbjegao smrtnu kaznu

Bivši britanski plaćenik
21 komentar

Aiden Aslin, bivši britanski plaćenik koji se borio za Ukrajinu tokom sukoba u zemlji koji je u toku, vraća se nazad manje od dva mjeseca nakon što je pušten iz ruskog zarobljeništva. Aslin kaže da će djelovati kao YouTube “ratni dopisnik” umjesto da se ponovo pridruži vojsci.

„Obećao sam svojoj vjerenici da se neću vraćati u vojsku. Ne očekujem da ću ikada više uzeti oružje u ruke”, rekao je britanski državljanin za Daily Mail u intervjuu objavljenom u petak. Njegova ukrajinska vjerenica ostaće u Velikoj Britaniji kao izbjeglica.

Bivši plaćenik je priznao da je možda već previše “prepoznatljiv” u Ukrajini, ali vjeruje da je povratak u zemlju i dalje “vrijedan rizika”. Aslin je rekao da želi da pokrije živote ukrajinskih boraca i običnih ljudi, kako bi njihove izveštaje iznio širokoj publici na Zapadu.

Konflikt koji je u toku trebalo bi da se povuče još “nekoliko godina”, rekao je bivši plaćenik za novine, insistirajući da “Ukrajina ima realne šanse” da ostvari svoje ciljeve. Istovremeno, on je sugerisao da samo „politička” pitanja u Rusiji mogu pomoći da se neprijateljstva okončaju.

Aslin je bio u centru pažnje međunarodnih medija još u aprilu kada su ga ruske trupe uhvatile usred bitke za Mariupolj. Plaćenik je, zajedno sa još nekoliko stranaca, osuđen na smrt u Donjeckoj Narodnoj Republici zbog raznih ratnih zločina. Međutim, konačno je pušten u septembru tokom šire razmjene zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

Moskva je više puta upozoravala strane državljane da ne idu u Ukrajinu da se bore za kijevske snage. Još u septembru, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je nešto više od 1.000 stranaca ostalo aktivno u redovima ukrajinske vojske u to vrijeme, dok je više od 2.000 eliminisano tokom sukoba.

plaćenicirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Throne
1 godina prije

Samo idi, kada te ponovo ulove, neva vise moljakanja, dobit ces smrtnu kaznu, ma mozda je to olaksavajuca okolnost, jer vidi se da pripadas psima rata, da si ovisnik o ubijanju, te da neces stati.

rope
1 godina prije

pa ovaj portal je “bjektivan” pa ce biti dosijedni i ovo objaviti

tihobl
1 godina prije

“Penzionisani” britanski vojnik “dobrovoljno” je otisao u Ukrajinu iz Beograda u kome je boravio stanjujuci kod svojih prijatelja iz opozicionih NVO. Otisao je u Ukrajinu da se bavi “humanitarnim radom” spasavanjem napustenih pasa. Nakon zarobljavanja i osude na smrt sad odlazi “dobrovoljno” da se bavi “novinarstvom” za britanske novine.
Nema nista ljepse od “britanske istine”.

1 godina prije

Hvatati strane placenike,pustati ih na slobodu i ovi se ponovno vraćaju na lice mjesta..Rusi se zajebavaju,ovo nisu istine,jbt..

Amar
1 godina prije

Rusi su glupi i naivni,i zato ih niko ne uzima za ozbiljno.Ako ovoga ponovo zarobe, opet ce ga pustiti na slobodu.

mali jere
1 godina prije

ili je blesav ili dobro placen

Portalko
1 godina prije

Što bi ovo trebalo značiti?

Konflikt koji je u toku trebalo bi da se povuče još “nekoliko godina”, rekao je bivši plaćenik za novine.

Mišo, mogu se kladiti da nije to kazao…

Гавран
1 godina prije

Podjednako je auto-opasno biti USA ili Ruski saveznik. Šćiptarsko UČK rukovodstvo čami u zapadnim zatvorima. Norijega, Бин Ладен, itd loše prođoše.
Masakr u Buči. Kada su Rusi tražili imena ubijenih nisu dobili. Naravno, masakrirani su Rusi koji su prethodno pozdravili rusko oslobađanje pa se Rusi povukli a njih ostavili kao statiste za snimanje ukrajinskog filma.

Xam
1 godina prije

Oće čovek da se overi.

Mali zloco
1 godina prije

Ovom je stvarno dosadilo ziveti.

Max
1 godina prije

Strah ga je.

Anto
1 godina prije

SAD ce spoznat svo zlo u svijetu koje je izazvala njihova zlocinacko -imperijalisticka politika.

gigi pinna
1 godina prije

Demilitarizacija Ukrajine? Od ruske vojske.
Denacifikacija Ukrajine? Pušteni na slobodu skoro svi Azovci.
Cirkus samo takav…

nessy
1 godina prije

Ovo je pravi idealist. Odlucio je zagnjojiti zemlju, i ne da nikome da mu oduzme to pravo.

Gnostik
1 godina prije

Po međunarodnom pravu ti si ispao iz igre zvani rat.Ne postojiš.

ANTIFASISTA
1 godina prije

Odlucio je da provjeri kako snajper busi rupe sa velike udaljenosti.

R M
1 godina prije

Ovaj će se vratiti u kovčegu. A da Rusi jedu .ovna to je činjenica, pokazaće se.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI