Bivši francuski predsjednik izjavio da SAD koriste Ukrajinu kako bi oslabile EU

Nicolasa Sarkozy
15 komentara

Ako Kijev bude primljen u blok, utjecaj Washingtona na Europu dramatično će se povećati, rekao je Nicolas Sarkozy

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjasnio se protiv pristupanja Ukrajine EU-u i NATO-u, tvrdeći da taj potez ne bi donio mir Europi i da bi umanjio neovisnost kontinenta. Govoreći za televizijsku postaju France 5 u srijedu, Sarkozy je ponovio svoje pozive na kompromis između Moskve i Kijeva, ističući da je sukob već odnio živote oko pola milijuna ljudi, od kojih su većina Ukrajinci. “Ali mi nastavljamo jer su na Bulevaru Saint-Germain vrlo hrabri u smislu slanja mladih Ukrajinaca u smrt”, dodao je, misleći na ulicu koja je stekla reputaciju kao mjesto za žestoke političke rasprave među francuskim intelektualcima.

Osuđujući Rusiju kao “agresora” u sukobu, Sarkozy je rekao kako vjeruje da pristupanje Ukrajine NATO-u i EU, što Kijev traži već puno godina, neće dovesti do mira. “Jer ako uvedete Ukrajinu u Europu, ojačat ćete američki utjecaj u Europi, budući da istočnoeuropskim zemljama dominiraju SAD”, istaknuo je.

Prema Sarkozyju, dok Ukrajina u biti izražava želje Amerike jer se uvelike oslanja na vojnu pomoć Washingtona, isto ne vrijedi za odnose između Washingtona i Pariza. “Francuska ima jedinstven glas i ne slaže se s američkim interesima”, rekao je. Ponavljajući da želi da Francuska podupre Ukrajinu, Sarkozy je rekao kako vjeruje da bi Ukrajina na kraju trebala dobiti sigurnosna jamstva od Zapada, ali mora ostati neutralna i nastaviti služiti kao “most između slavenskog svijeta Rusije i nas”.

“Ne možemo nastaviti ratovati uz riječi: ‘Više oružja, više smrti, više otpora. Kako se izvući iz ovoga”? Upitao je.

Ustvrdio je da sukob u Ukrajini koristi samo Kini, koja, kako je rekao, dobiva na snazi udvaranjem svojim partnerima u gospodarskoj skupini BRICS-a, i SAD-u, koji profitira od prodaje oružja i viših cijena ukapljenog prirodnog plina. Prošlog je tjedna Sarkozy sugerirao da bi svaki kompromis s Moskvom uključivao priznavanje Krima kao dijela Rusije, što je izjava koja je izazvala bijes u Kijevu, a Mihail Podoljak, pomoćnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, nazvao je prijedlog “kriminalnim” i optužio Sarkozyja za sudioništvo u organiziranju ”genocida”.

euSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
16 dana prije

Pa, vidimo ko pije najvise batina.
1.    Ukrajina
2.    Evropa
Francuzi su se mozda nadali u pocetku da ce biti oslabljena Nemacka, pa da oni preuzmu upravljanje Evropom, ali sad je jasno da je Evropa trajno sjebana. I bice gore ako nastavlja tako.
Inace, zapad je vec digao ruke od Ukrajine. Sad ulazu u Poljsku. Ti ulazu 4 % bdp-a u vojsku, duplo vise nego sto zahteva NATO.
Poljska bodri Ukrajinu da bi joj rusi unistili vojsku. Onda nameravaju uci poljaci kao saveznici i ostati tamo. Granica NATO/RF kod Dnjepra.

Sparkling
16 dana prije

Gospodin bivši predsjednik izgleda ne zna da je topla voda već odavno otkrivena.Kakva hrabrost sada kad ni o čemu ne odlučuje.
Uzgred rečeno trebao bi biti u zatvoru, ako zbog ničeg drugog onda zbog agresije i ubistva stotine državljana nezavisne države Libije.
Lp

eks
16 dana prije

Neverovatno je koliko su svi “bivši” postali pametni i svesni onoga čega nisu bili svesni, dok su bili na pozicijama lidera, na pozicijama vlasti . Bili su zaneseni i živeli “u oblacima”. Ili, možda su bili i tada pametni i svesni, ali nisu imali muda da govore istinu . A ima i mnogo onih koji misle , kada se popnu visoko , da nikada neće sići dole. Kada sidju sa oblaka na zemlju , postanu pametni i vide stvari iz druge perspektive.

Alex Keller
16 dana prije

Prvi političar koji je iskreno i realistično iznio stanje stvari u ruskoj agresiji na Ukrajinu,dok sve ostale američke pudlice pile grane na kojima sjede njihove države i narodi.
Jeli doista svijetla budućnost Europe da postane američki backyard,jer ako su europski političari korumpirani,to nije razlog da ljudi budu ovce i idioti. Historia magistra vitae,a i ne treba imati puno dulje pamćenje od 2.sv.rata na ovamo .
Ukrajina je već sebe osudila na robstvo Americi,kada je pristala da učestvuje u agresiji USA na Afghanistan i Iraq. Ali Ukrajina je država najkorumpiranijih političara u Europi i ne bi trebala biti uzor EU.

Karma
16 dana prije

Jeli ovaj sta je przia Libiju, gamad zapadna i arapsko kabala proljece…

Ivan HR
16 dana prije

Polako dolazi EU majmunima iz dupeta u glavu. Ali nikako ne shvacaju da im je ona krmaca Urfula sve dmjestila..

tihobl
16 dana prije

SKANDAL: Zelenski nije pozvan na G20 i pored insistiranja amerikanaca.Kud ide ovaj svijet.

Tupko Glupko
16 dana prije

“Ako Kijev bude primljen u blok, utjecaj Washingtona na Europu dramatično će se povećati.”
Zar uopće može više nego što je sada? 😁

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI