Bivši ruski lider upozorava Izrael

Dmitrij Medvedev
28 komentara

Ako bi Izrael podržao Ukrajinu oružjem, to bi bilo štetno za odnose s Moskvom, upozorio je u ponedjeljak Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik, nakon što je izraelski ministar za dijasporu Nachman Shai izjavio da je vrijeme da ta zemlja dostavi Ukrajini oružje isto kao što su i članice NATO-a . 

Pišući na svom Telegram kanalu, Medvedev, koji sada služi kao zamjenik šefa ruskog Vijeća sigurnosti, osudio je potencijalnu odluku Izraela da isporuči oružje Ukrajini kao “krajnje nepromišljenu “, dodajući da bi “to uništilo sve međudržavne odnose između naših zemalja”.

„To da ne pominjem da su banderinski ološ bili i ostali nacisti“ , naglasio je on, misleći na Ukrajince koji imaju slabu tačku na Stepana Banderu  kontroverznog ukrajinskog nacionalnog heroja koji je sarađivao s nacističkim režimom tokom Drugog svjetskog rata.

Medvedev je nastavio da kaže da bi Izrael, ako bi takvim ljudima dao oružje, mogao ići čak do toga da Banderu i Romana Šuheviča, još jednog ozloglašenog kolaboracionista ukrajinskog nacista, proglasi svojim nacionalnim herojima.

Bivši predsjednikovi komentari uslijedili su nakon što je Shai izrazio podršku podržavanju kijevske vojske. U tvitu u nedjelju, zvaničnik, pozivajući se na isporuke iranskih balističkih projektila Rusiji – optužbe koje je sam Teheran negirao – tvrdi da “više nema sumnje gdje bi Izrael trebao stajati u ovom krvavom sukobu”.

„Došlo je vrijeme da i Ukrajina dobije vojnu pomoć, kao što je pružaju SAD i zemlje NATO-a“ , naveo je on.

Otkako je Rusija krajem februara poslala trupe u susjednu državu, Izrael je poslao humanitarnu pomoć Ukrajini i osudio postupke Moskve. Međutim, nikada nije uvela sankcije Rusiji i podržala je Kijev samo nesmrtonosnom pomoći.

U međuvremenu, Ukrajina je zatražila od Izraela svoj protivraketni odbrambeni sistem Iron Dome, a Tel Aviv je do sada odbijao da udovolji zahtjevu. Tvrdi se da tehnologija koja brani malu državu Izrael neće biti efikasna na tako velikoj teritoriji kao što je ukrajinska. Takav odgovor nije se dopao ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom, koji je krajem septembra tvrdio da je “u šoku” zbog ovakvog stava.

Prema podacima izraelskog Centralnog biroa za statistiku, ima oko 1,3 miliona izraelskih građana koji govore ruski, ili 15% njegove ukupne populacije, a Rusija je dom jedne od najvećih jevrejskih zajednica na svijetu.

IZRAELMedvedevNachman Shairusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keks
1 godina prije

Ološ si Ti , jer svako malo kad ne ide lupetaš i prijetiš nuklearnim bombama. A ne moraš se bojati Izrael nikome neće dati “štit”, za njih je to štrateški važno, za Ukrajnu ne, i onako Vas gaze dok vi činite zločine gađajući civilne objekte, ali i tako 3/4 droniva i rakera srušili s onim što imaju (oružje ovog stolječa).

Max
1 godina prije

Vrlo oštro upozorenje Medvedeva. Molim vas vratite staru verziju

Tucker Carlson
1 godina prije

hahahaaa..lice medvedeva mi izgleda kao lice prosjecnog komentatora portala logicno zadnjih par dana.a valjda ce se i to rijesiti.do tada,adio mare.hvala svima.

Yugo45neregistrovan
1 godina prije

Je li moguće da su se počele igrati igre otvorenih karata,nadam se da jest jer u toj igri Rusija dobija 100% .
P.S povremeno se na portalu pojavljuju TOP komentatori koji nakon nekog vremena blate portal i to vrlo ozbiljno ,ne znam da li je to isto neka igra ili nešto drugo ,meni lično portal puno znači jer informacije koje dobijem smatram kompetentnim,realno portal ima za mene odličnu šemu rada,izbace tekst koji je više samo orjentir za komentatore što je odlično.
Znači bilo kakve ljutnje na portal su neutemeljene a to što i zadnje vrijeme slabi kvalitet komentara smo uglavnom mi krivi po staroj “lošem k…u svaka dlaka smeta”
Živi bili

tihobl
1 godina prije

Sta se ljuti? Putin prima palestinske zvanicnike, generalstab ugoscuje plaestinske generale, dogovaraju se velike isporuke naoruzanja palestincima koje ce platiti arapske zemlje …

Sasvim je logicno da Izrael odgovori tako sto ce podrzati naciste.

Alex
1 godina prije

“To bi bilo štetno za odnose sa Moskvom”.
hahaha.. pa svi se distanciraju od Moskve
a ovaj Medvedev dere Agitprop propagandu koju mu svako jutro dostavlja informbiro.
Onaj tren kad su Iranci ušli u igru SIGURNO
ce i Izrael najjača vojna sila bliskog istoka ući u igru. Rusija je imperij laži i zla !

Alex
1 godina prije

Ruska mobilizacija teče “glatko”. Pokolj u ruskoj vojnoj bazi, odnosno poligonu za obuku regruta Soloti u Belgorodskoj oblasti koja graniči s Ukrajinom. 2 regruta ubila 11 vojnika i 15 još ranila. Izgleda da im se baš i ne ratuje…

tihobl
1 godina prije

S-300 iz Belgoroda oborio avion na 217 km i oborio rekord S-400 koji je oborio avion na 150 km nad Kijevom proljetos.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI