Bivši savjetnik Zelenskog dovodi u sumnju vojni potencijal Ukrajine

Aleksej Arestovič
38 komentara

Ukrajina je propustila priliku da prevlada u sukobu s Rusijom, izjavio je u petak Aleksej Arestovič, bivši savjetnik predsjednika Vladimira Zelenskog.

Govoreći u intervjuu sa političkim analitičarem Jurijem Romanenkom, Arestovič je rekao da ” ako svi misle da je zagarantovano da ćemo dobiti rat, to izgleda malo vjerovatno”.

“Šta mislite, ocjena poljskog predsjednika Andrzeja Dude… da u suštini nema sigurnosti da li će Ukrajina opstati… Da li je to rekao bez posebnog razloga, ili je to rekao na osnovu nekakvih informacija?”upitao je Arestovič.

Duda je prije nekoliko dana rekao da bi “odlučujući trenutak” u sukobu mogao doći za nekoliko sedmica ili mjeseci. “I ovaj trenutak je odgovor na pitanje da li će Ukrajina preživjeti ili ne” , objasnio je on, ističući potrebu da se Kijev podrži oružjem zapadne proizvodnje.

Arestovič je takođe upozorio da Ukrajina ne bi trebalo da sebe smatra nepobedivom. “Nepobjedivi smo samo dok ne budemo jedni drugima za gušu. Kada se to dogodi, mi smo prilično pobjedivi, za kratko vrijeme i neočekivano za nas same.”

Bivši zvaničnik je izjavio da je Ukrajina “propustila ne samo vojnu priliku, izgubili smo vrijeme, a Rusi su započeli mobilizaciju, obnovili situaciju na [liniji] fronta, pa čak i stvorili superiornost na nekim mjestima”. Dodao je da “ne samo da Zapad nije dao [Ukrajini] oružje, mi smo propustili javnu šansu, u smislu domaće i državne politike”.

Arestovič je u utorak dao ostavku na svoju funkciju nakon što je izjavio da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila rusku raketu koja je pala na stambeni blok i ubila desetine u gradu Dnjepru na jugoistoku zemlje. Kasnije se bivši pomoćnik izvinio za svoje primjedbe, opisavši ih kao “ozbiljnu grešku”.

Na dan tragedije Rusija je izvela raketni udar “na sistem vojne komande i kontrole Ukrajine i povezane energetske objekte”, navodi rusko Ministarstvo odbrane. Komentirajući incident u Dnjepru, sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da „ruske oružane snage ne gađaju stambene zgrade ili objekte socijalne infrastrukture. Napadi su usmjereni samo na vojne ciljeve.”

Moskva je pojačala napade na infrastrukturu Kijeva početkom oktobra, navodeći ponovljene ukrajinske sabotaže na ruskom tlu, uključujući smrtonosno bombardovanje strateškog Krimskog mosta.

Aleksej Arestovičrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Yugo45neregistrovan
1 godina prije

ovaj lik je Ukrajinski Mask ,naravno bez love ali mu se ljudi “dive” koliko je “pametan”.
Navlakuša za široke narodne mase,ima svoj jutjub kanal sa oko 2 miliona pratilaca,mora se priznati da tama ima uvijek opciju B

Magefun
1 godina prije

PS: Ja ne znam što se s vašim portalom događa, ali malo malo poćne štekati, dugo se otvaraju stranice…pogotovo na mobitelu kad dođem, da mi se učita stranica treba po 2min…na kompu mi treba po 15sekundi di imam 100mbita internet….

Max
1 godina prije

Savjestan je ali i inteligentan.

LZN
1 godina prije

Tko zabrani Čajkovskog pred vratima će mu zasvirati Wagner…..

Ante
1 godina prije

Ono što ja vidim u toj Ukrajini da nakon “velike” Ukrajinske ofenzive ukrajinska vojska baš nije postigla puno. Ukrajinci su osvojili područja koja su im Rusi prepustili skoro bez borbe, dio je osvojen u borbama i to je to, Ukrajinci dalje nisu pomaknuli svoje položaje. Sada Ukrajinci gube hrpe tehnike i ljudstva na Bahmut. Kod zaporožja čini mise da su Rusi započeli lažnu vojnu operacije, prozapadni mediji javljaju o neuspjehu te operacija hvaleći se su Rusi izgubili. Ta operacija nije ni trebala uspjeti nego je trebala preusmjeriti Ukrajinske snage sa drugih položaja, što je vjerojatno i postignuto. Rusi rade sličnu stvar kao u Siriji gdje se povlače sa položaja koje ne mogu branit da bi neprijatelja uvukli klopku i tako ga polako uništavaju. Ovih danas se govori o slanju Njemački i Američkih tenkova u Ukrajinu, koliko sam god čitao o Američkim tenkovima oni nisu sposobni djelovati u blatu jer su… Čitaj više »

Metabaron
1 godina prije

Kako nije Zapad dao oruzje ?
Pa evo tu odredjenih komentatora kako svaki dan listaju hrpu zeljeza koje ulazi sa Zapada u Ukrajinu !!
A vasa ljubavna afera sa medijima ?
Pa na SVIM ste kanalima ,na SVIM vjestima , evo vas na naslovnicama , sta ne valja ?

Rusi ne samo da nemaju raketa ni metaka, nemaju ni gace ni carape , eno ih trce goli i bosi prema Uralu !!

Di je zapelo ?

Kopf
1 godina prije

Dok god dolazi novac i oruzhje Zelenskom, on ce slati Ukrajince na klanje. Granica prema zapadu je zapecacena i muskarci nemaju izbora nego u klaonicu

Oliver
1 godina prije

Wikipedia…Masakri Poljaka u Voliniji i Istočnoj Galiciji 

izvršeni su u njemačkoj okupiranoj Poljskoj od strane Ukrajinska ustanička vojska ili UPA, uz potporu dijelova lokalnog ukrajinskog stanovništva protiv poljske manjine u Voliniji, Istočnoj Galiciji, dijelovima Polezije i regiji Lublin od 1943. do 1945..[7] Vrhunac pokolja dogodio se u srpnju i kolovozu 1943. Većina žrtava bili su žene i djeca.[8] Mnoge od poljskih žrtava, bez obzira na dob ili spol, mučene su prije nego što su ubijene; neke od metoda su između ostalog uključivale silovanje, komadanje ili spaljivanje.[5] Akcije UPA-e rezultirale su između 50 000[1] i 100 000 smrti.

tihobl
1 godina prije

План Вашингтона и Киева по захвату Крыма обернется катастрофой

Идеи США о возможности захвата Крыма украинскими войсками — настоящее безумие, которое приведет к непредсказуемым для Запада последствиям, пишет обозреватель The American Conservative Род Дреер.

Ohm
1 godina prije

Jucer Ili prekojucer su javili avionu iz Moskve za Goa da je bomba pa je avion sletio u Uzbekistan. Danas su javili avionu Reyner za Poljsku da je bomba…slicna je bila prica s iranskim brodovima, zapad im je zapljenio brod Ili brodove onda su Iranci zapadu poceli pljenuti brodove tad se zapad smirio. Bilo je I eksplozija na iranske tankere onda su pocele eksplozija na zapadne tankere pa se zapad povukao.

tihobl
1 godina prije

Kijev tvrdi:

Руска Федерација има недостатак високопрецизних ракета: довољне су за 2-3 масивна удара са не више од 80 ракета.

Постоје велике несугласице унутар руског руководства.

Путина лече најбољи западни лекари, па и даље живи. Да су се Руси лечили, све би се брже завршило.

Одлучујући тренутак у рату биће ово пролеће и рано лето, ако руска офанзива не успе, Русија и Путин ће се срушити.

Marko
1 godina prije

Zapad je tiho poticao porast neonacizma i rusofobije u Ukrajini i prikrivao zločine kijevskog režima u Donbasu, što je na kraju dovelo do tragedije te zemlje.

tihobl
1 godina prije

У политичком животу Француске све више огорчења на захтеве Владимира Зеленског који се понаша као размажено дериште са незаситим апетитима, коме се све мора удовољити. На ред су изгледа дошли и основни борбени тенкови Леклерк* који су понос француске војне индустрије. Тим поводом се огласио и лидер политичке партије “Патриоте” и отворено побунио против захтева Зеленског да Француска Украјини испоручи основне борбене тенкове Леклерк:
„Ми смо изгледа његове слуге, зар не? Ускоро ће почети да нас дозива звиждуком! Нека се заврши овај срамни циркус!“, рекао је лидер француске партије „Патриоте“ Флоријан Филипо.

tihobl
1 godina prije

Инстаграм Арестовича је блокиран и више не функционише на територији Украјине

goran
1 godina prije

nećete vi ukrajinci nažalost shvatit dok ne bude prekasno

ergo
1 godina prije

U Anglo-Saxon novinama dominira huskanje na rat i na mrznju. Zar nemaju nikoje njihove novine koje pozivaju na mir?

Lucija, prva
1 godina prije

“Nedavno je objavljeno u Wall Street Journalu da AFU sada ispaljuje samo 40.000 granata mjesečno.
Ovo je zapanjujuće priznanje jer je stopa prije bila 5000 granata dnevno, ili 150 000 mjesečno; promijenili su metriku kako bi pokušali sakriti tu činjenicu.

RuF je u međuvremenu ostao dosljedan na oko 20.000 granata dnevno od kasnog ljeta. To znači da se prednost ruske vatrene moći povećala s 3,2:1 na gotovo 19:1.
Dodajte tome mobilizaciju koja rješava poteškoće u ljudstvu, i jasno je zašto se ruski uspjesi u posljednje vrijeme brzo smjenjuju.”

Rimtutituki
1 godina prije

Pripreme za poslije zelensky

Lucija, prva
1 godina prije

“SAD,udaljene preko čitavog jednog okeana i više od pola jednog kontinenta,izazivaju rat u jednoj zemlji dovodeći je u sukob sa njoj susjednom zemljom koja je vojna i nuklearna sila prvog reda. A onda kada rat izbije SAD zahtjevaju od svojih saveznika da na svoju štetu a ogromnu korist SAD udu u sukob sa navedenom zemljom.I da ne bude zabune,taj sukob je za sada samo medijski,ekonomski,politički,kulturni i sportski a još uvijek nije i vojni.Ali sa svakom novom isporukom oružja,sve naprednijeg oružja,sukob neprimjetno za ostrašćenu savezničku javnost,postaje i vojni.Tako da kada se jednog dana probudi i shvati da je komšija ili rođak poginuo u njemačkom tigru,pardon,leopardu 2 koji se zahuktalo kotrljao po istim onim stepama kao onaj greškom spomenuti tigar u pravcu istoka,e tada će već biti kasno.Milanović to jako dobro razumije,kao i biračko tijelo kojem se on obraća.”komentar fb index Prilično točno…osim onoga da javnost u EU nije svjesna. No, koliko… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI