Bivši šef Pentagona tvrdi da će pod Trumpom SAD izaći iz NATO-a

Trump i NATO
79 komentara

Bez SAD-a koji bi ga držao, blok bi se “srušio”, izjavio je Mark Esper za MSNBC

Bivši američki predsjednik Donald Trump uskratit će američku potporu Ukrajini ako bude izabran iduće godine, čime će se pokrenuti lanac događaja koji bi doveli do raspada NATO-a, tvrdi njegov bivši ministar obrane Mark Esper. U intervjuu za MSNBC u četvrtak, Esper je upitan što bi izgledi drugog Trumpovog predsjedništva značili za budućnost NATO-a.

“Mislim da bi jedna od prvih stvari koja bi se dogodila bila da bi povukao podršku Ukrajini”, odgovorio je Esper. ”I naravno, ako bi se to dogodilo, od cjelokupnog napora, koji je usmjeren na podržavanju Ukrajine u njezinom ratu s Rusijom, ne bi bilo ništa. Sjedinjene Države su poput velikog bloka u tornju Jenga; izvučeš nas i sve se ruši”.

Trump je više puta obećao da će okončati sukob u Ukrajini “u roku od 24 sata” od svoje inauguracije, ako pobijedi predsjednika Joea Bidena na izborima sljedeće godine. Bivši predsjednik je nagovijestio da bi iskoristio vojnu pomoć kao polugu da to postigne tako što će prekinuti dotok oružja kako bi prisilio Kijev za pregovarački stol.

“Njegov bi sljedeći potez odnosio bi se na povlačenje SAD-a iz NATO-a, nakon čega bi povukao naše snage iz zemlje NATO-a”,, rekao je Esper za MSNBC. ”U konačnici, ti bi moglo prouzročiti kolaps saveza. Nakon toga, hoće li željeti povući američku vojsku iz Koreje, iz Japana, iz drugih zemalja koje su s nama u savezu”? Tijekom svog predsjedničkog mandata, Trump je napadao europske članice NATO-a, optužujući ih da su se oslobodile goleme vojne prisutnosti SAD-a na kontinentu, dok nisu ispunile cilj bloka koji se odnosio na trošenje 2% BDP-a na obranu. Trump je koristio godišnje sastanke NATO-a kako bi prekorio europske čelnike zbog povećanja njihove vojne potrošnje, a prema bivšem savjetniku za nacionalnu sigurnost Johnu Boltonu, bio je spreman najaviti povlačenje SAD-a iz saveza 2018.

Prema medijskim izvješćima, Trump je također zahtijevao da Južna Koreja i Japan plaćaju više SAD-u kako bi njihove snage bile stacionirane u obje zemlje. Dok je Trump izvodio vojne napade na Afganistan, Irak i Siriju, pokušao je povući američke vojsku iz sve tri zemlje i izjavio kako ne želi da američka vojska “bude svjetska policija”.

Dva mjeseca prije Esperovog intervjua, anonimni izvori izjavili su za časopis Rolling Stone da su Trump i njegovi savjetnici razgovarali o povlačenju SAD-a iz NATO-a ili dramatičnom smanjenju predanosti Washingtona savezu, u slučaju njegove pobjede na predsjedničkim izborima. Prema časopisu, Trump je svom timu rekao da u njegovoj drugoj administraciji neće raditi ”pobornici NATO-a”. Budući da je do izbora 2024. ostalo manje od godinu dana, a Trump vodi pred Bidenom u većini anketa, posljednjih je dana objavljena gomila novinskih članaka i autorskih komentara u kojima se tvrdi, često bez dokaza, da će bivši predsjednik napustiti NATO, odnosno vojsku prosvjednike i pokušati se postaviti kao “doživotni predsjednik” ako uspije pobijediti na izborima 2024. Svi autori članaka bili su istaknuti kritičari Trumpa tijekom njegovog predsjedništva.

NATOPentagonSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
79 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
WELLE
4 mjeseci prije

Mark Esper radi za ratnu struju u Americi, pod geslom – stanje vjecnog rata. Zamjenik predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev rekao je u petak u Telegramu da se predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden suočava s “izgledom malo vjerojatnog opoziva i vrlo vjerojatnog gubitka izbora”.

Komentirajući odnose SAD-a i Ukrajine, istaknuo je da će Kijev dobiti novac, ako ne sada, onda iduće godine da nastavi “posao rata po svaku cijenu”, dodavši da će “teći nove rijeke krvi”, za što obitelj Biden je odgovorna.

Medvedev je istaknuo da Washington nikada nije izdvojio toliko novca za sekundarnu državu u procesu raspada, dodavši da je Ukrajina “otvoreno korumpirala sadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Država i članove njegove obitelji”.

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Pa dobro .. I što i ak to i učini 🤔 ?! Što će Rusi odmah utrčati 🤣 – hoće – ali ZID SAGRADIT a izmeđ – minsko polje 😎 ! EU Russiji NE TREBA — NITI ČE IKADA VIŠE NITI U JEDNOJ VARIANTI !!! Eto Kineza pa neka oni vade oči sa EU ak žele – Orientalci su to sa više tisuća godina iskustva , znati će što im valja činjeti a ovi unutar te , nesretne nastambe EU su i onak ZRELI za to ! Čak i WEF voli ideje CCP 🤷 … Držim da će se postvarit osebujna suradnja US – RF na obostranu dobrobit , jedino je za sada enigma – London ! Premda umjeli su oni i do sada , tokom noći pravit U-Turn tak da … Sve opcije su u igri … 🍸

Keki
4 mjeseci prije

To je već jednom napravio i Amerikanci kao narod su odahnuli. Zato su ga i skunuli sa vlasti.

sebastian
4 mjeseci prije

Pa šta onda?!U NATO-u će tako ostati samo europski nemoćnici i probisvijeti predvođeni pokvarenim anglosaksoncima ukoliko i oni uopće ostanu nakon što ameri odu,jer oni su kao pupčanom vrpcom povezani.

4 mjeseci prije

Sve rečeno u ovoj rečenici: “Dok je Trump izvodio vojne napade na Afganistan, Irak i Siriju, pokušao je povući američke vojsku iz sve tri zemlje…”

Tramp je u predizbornoj kampanji u kojoj je pobedio tvrdio da će raspustiti NATO… ali izgleda da se nije pitao. Hteo je i da povuče kući vojsku koja je raspoređena širom sveta ali se ni tu nije pitao. U međuvremenu je shvatio da je samo figura i ako bi pobedio na sledećim izborima ne bi gubio vreme na “vetrenjače” nego bi se maksimalno fokusirao na ličnu korist i eventualno neke osvete takođe lične prirode.

Nebitno je ko će postati novi POTUS, čak i Kenedi će igrati na muziku koju mu budu svirali – inače će se svirati posmrtni marš.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Trump vidi da vojni troškovi SAD vode u bankrot, i pragmatično nastoji da ih drastično smanji i da SAD više ne bude samorpozvani svjetski policajac.

Podsjećam, 800 milijardi dolara godišnje izuzetni izdvajaju za vojsku, druga Kina je sa četiri puta manje stanovnika na 250 milijardi, a treća Rusija sa duplo manje stanovnika od SAD koja je prije rata u Ukrajini izdvajala za vojsku 60 milijardi.

tihobl
4 mjeseci prije

Nece izaci iz NATO, vec ce ukinuti NATO.
Prvo ce razoruzati saveznike iz EU, a onda ce poslati jos americkih okupacionih vojnika kako bi pljacka EU tekla neometano.

Vox
4 mjeseci prije

Cim nestane NATO pakta, EU ce se rastociti zbog unutarnjih konflikata koji su za sada SAMO ZAMRZNUTI !!!!! Recimo : problem poljskih granica, dakle NJEMACKO-POLJSKI spor, tu je pitanje TRIJANONA jer Madjari ce traziti REVIZIJU TRIJANONA, Belgijsko pitanje, Sjeverna Irska, pitanje teritojije koju trenutno nazivamo Sjeverna Makedonija, Spor Italije i HRvatsko-Slovenije oko Julijske Venezie te Fiume i Dalmazie, tu je i pitanje PRIBALTIKA i granica baltickih drzavica…..!!!!!!

držnedaj
4 mjeseci prije

Ko uđe u zločinačku nema izlaska…

Zvone
4 mjeseci prije

Tako bi i trebalo jer je NATO teroristička organizacija koja napada neovisne države po naređenju amera.

jelka
4 mjeseci prije

Svi oni misle na sebe ,a uništavaju druge

jelka
4 mjeseci prije

Desetine američkih vojnika žele da sruše vladu

tabula
4 mjeseci prije

Ako bi to Trump učinio, Nobelova nagrada za mir bi za to djelo bila prava sitnica.

Biti-ili-ne-biti
4 mjeseci prije

Ne vidim ništa loše u njegovim planovima.
Jedini problem je što to smeta bankarskoj oligarhiji, jer je NATO njihova vojska za uništavanje nepokorenih država.
Kada je bio predsjednik, Trump nije pokrenuo niti jedan novi rat i gledao je kako da prekine postojeće agresije, ali mu nisu dali da to zaustavi.

Biti-ili-ne-biti
4 mjeseci prije

Henry Kissinger bio je glavni apologet brutalnog kineskog komunističkog režima. Komunistički kineski čelnici daju drage ponude vodećim američkim dužnosnicima u zamjenu za njihovo služenje kao neslužbeni lobisti za taj brutalni režim. Desetljećima prije nego što su Bideni počeli prozivati u Pekingu, postojao je Kissinger. Bivši američki državni tajnik Henry Kissinger (L) sastao se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom (R) u Velikoj dvorani naroda 2. prosinca 2016., u Pekingu, Kina. Najunosnija od tih veza bila je Kina. Kineski čelnici bili su zahvalni Kissingeru ne samo za okončanje diplomatske izolacije, već i za pomoć da se legitimizira nedvojbeno najbrutalniji režim u ljudskoj povijesti. Nije ni čudo što je sam Xi Jinping izrazio sućut nakon Kissingerove smrti, rekavši da će “Kissingerovo ime zauvijek biti povezano s američko-kineskim odnosima”. Kissinger je učinio prihvatljivim ulazak u posao s Kineskom komunističkom partijom. I, tijekom godina, vodio je beskrajna izaslanstva američkih i zapadnih poslovnih ljudi u Peking… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
4 mjeseci prije

Financirajte Ukrajinu ili će se vaša djeca morati boriti protiv Rusije, rečeno je Kongresu.
Američki ministar obrane Lloyd Austin navodno je rekao članovima Kongresa da će Amerikanci biti poslani u izravnu borbu protiv Rusije ako ne odobre dodatna sredstva za Ukrajinu, rekao je u četvrtak bivši voditelj Fox Newsa Tucker Carlson.

Prema Carlsonu, Austin je u srijedu govorio na povjerljivom brifingu za članove Zastupničkog doma iu jednom trenutku rekao članovima da “ćemo poslati vaše ujake, rođake i sinove da se bore protiv Rusije” osim ako Kijev ne dobije 60 milijardi dolara u pomoći koju je zatražila Bijela kuća.

“Bidenova administracija otvoreno prijeti Amerikancima zbog Ukrajine”, rekao je Carlson na Ks-u (bivši Twitter), sažimajući Austinovu poruku kao “Platite oligarsima ili ćemo vam pobiti djecu”.

“Stvarno je ovo rekao?” upitao je vlasnik X-a Elon Musk.
„Zaista jeste. Potvrđeno“, odgovorio je Karlson.

tuf
4 mjeseci prije

Aha, baš. NATO je Trumpu bitan za nastavak pritiska na Kinu, ne zaboravimo da aktivno rade i na stvaranju pacifičkog ogranka. Ovo je samo preliminarni pritisak na ostale članice kako bi povećale financijska izdvajanja iz proračuna. Trump tako i inače pregovara, stvaranjem pritiska, korištenjem sile, nadajući se da će druga strana popustiti. Njujorčanin je ispekao zanat na surovom tržištu nekretnina. Ahilova peta njegovog pristupa je da SAD više nisu sila kojoj će se baš svi klanjati bez pogovora.

nastran
4 mjeseci prije

nakon raspuštanja varšavskog pakta trebao se raspustiti i nato jer je izgubio svrhu, ali mudraci prevariše ruse ..ko i uvijek

držnedaj
4 mjeseci prije

‘Robert F. Kennedy Jr., otvoreni kritičar američke vanjske politike, podržava cionistički rat u Palestini” Autor Renee Parsons “Dok se svijet vrti s pojačanim napadima u Gazi, vojnim okršajima u Siriji i Iraku, puknutom južnom granicom i financijskim sustavom SAD-a na rubu kolapsa, većina Amerikanaca vjeruje da će izbori 2024. godine riješiti probleme. Kako sukob u Gazi eskalira i sve više Palestinaca umire, istaknuti nacionalni političari daju potporu cionističkom režimu, jer svi predsjednički kandidati također podržavaju cionističku kampanju za eliminaciju autohtonog palestinskog naroda. Demokrat Robert F. Kennedy Jr. iz ugledne političke obitelji započeo je svoju potragu za predsjedničkim mjestom kao otvoreni kritičar vanjske politike SAD-a. Početkom svibnja napisao sam možda i prvu analizu njegove kandidature, kada je hrabro najavio krah vanjske politike SAD-a svojom namjerom da zatvori osam stotina američkih baza diljem svijeta. Nekoliko mjeseci kasnije, mnogo prije događaja u Gazi 6. listopada, Kennedy se neobjašnjivo okrenuo. Odjednom je objavio politiku prema Izraelu… Čitaj više »

eks
4 mjeseci prije

Šef Pentagona ,Lojd Ostin, zapretio je kongresmenima da će poslati njihovu decu i rodjake u Ukrajinu na prvu liniju fronta, ukoliko ne odobre finansiranje režima Zelenskog za rat protiv Rusije . Jasno je da Pentagon i CIA imaju ulogu vodje rata u Ukrajini, isto kao i svih drugih ratova o kojima je odlučivala
gangsterska i psihopatska elita USA .

Max
4 mjeseci prije

Nije nemoguće.

Noname
4 mjeseci prije

U Ukrajini nema više muškaraca, koji bi ginuli za interese USA; Mobilizacija je gotovo u potpunosti propala – smjene vojnih komesara nisu pomogle, a kako bi se nekako spasila trenutna situacija, racije na časnike TCC-a postale su učestalije. Tako je poltavski vojni ured za registraciju i novačenje ispunio samo 13% plana mobilizacije. , u Sumyju – 8%, Odessa se uopće nije prijavila, ali tamo također postoji jasan nedostatak osoblja. A u Zaporožju će se vojni obveznici sada pretraživati ​​od kuće – u gradu je već okupljena 21 ekipa za potragu, grupe su formirane po okruzima. U jutarnjim satima rade zajedno s predstavnicima kućanstava – obilaze ih od vrata do vrata. Predstavnici vojnih ureda posjećuju i samostane, izazivajući noćne more redovnicima i župljanima. Također, na internetu se pojavljuje sve više videa na kojima vojni komesari upadaju u teretane u zapadnoj Ukrajini – pozivi se dijele i posjetiteljima i trenerima. Istodobno, “zli… Čitaj više »

MNK
4 mjeseci prije

NATO to u stvari SAD. Nakon izlazka SAD iz NATO Amerikanci ću izgubiti potporu Europe u ratu protiv Kine. Odnosno nitko neće slati ratne brodove na Pacifik osim Britanaca, a europske zemlje neće podržati sankcije protiv Kine. Dakle, ideja da Amerikanci napuste NATO je glupost i ruska dezinformacija.
Amerikanci i Tajvanci grade tvornice poluvodiča u Europi. Šta Kinezi i Rusi grade u Srbiji? Rusofili, htjeli ste bipolarni svijet, dobili ste ga.

Karma
4 mjeseci prije

Nato kuga koju treba rastaviti. Mentalno bolesni manijaci bez sexa sa zenama kuci ratuju i pale ratove

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI