Bivši ukrajinski predsjednik dijeli detalje o razgovorima s Rusijom

Viktor Juščenko
26 komentara

Evropski lideri su u početku gurali ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog ka mirovnim pregovorima s Rusijom, ali su kasnije promijenili melodiju, rekao je bivši predsjednik te zemlje Viktor Juščenko.

“Neću imenovati imena, ali predsjednici i premijeri su stizali iz Evrope u grupama s jednom porukom za predsjednika Zelenskog: ‘Sedi za pregovarački sto, pa ćemo nešto kasnije smisliti'”, Juščenko, koji je upravljao Ukrajinom od 2005. do 2010. godine, rekao je za list Ukrainska Pravda prošlog četvrtka.

Juščenko je dodao da se ton značajno promijenio nakon što je Ukrajina u proljeće optužila ruske trupe da su počinile ratne zločine u Buči i drugim gradovima izvan Kijeva.

“Ali nakon što su vidjeli Buču, Gostomel, počeli su shvaćati da ukrajinski narod neće dozvoliti vlastima … da sjednu za pregovore i kažu: ‘Hajde da platimo mir nekim dijelom nacionalne suverene teritorije.’ Niko ne bi čak ni imao takvu ideju!”

Rusija je pokrenula svoju vojnu operaciju u susjednoj zemlji krajem februara, uzevši pod svoju kontrolu velike komade zemlje na jugu Ukrajine i postepeno potiskujući ukrajinske trupe iz Donbasa.

Moskva negira da su njeni vojnici počinili ratne zločine i tvrdi da njene trupe gađaju samo vojne ciljeve.

Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine su praktično prekinuti krajem marta, pri čemu su obje strane jedna drugu okrivile za neuspjeh pregovora.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici od tada tvrde da bi razgovori s Moskvom imali smisla samo ako Kijev dobije prednost na bojnom polju i može pregovarati s pozicije snage.

“Ruske vlasti će nam sigurno ponuditi pregovore ako vide snagu svijeta koji podržava Ukrajinu”, rekao je Zelenski u ponedjeljak.

pregovorirusijaukrajinaViktor Juščenko
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zoran
1 godina prije

Hahahaha koji klovnovi🤡🤡🤡

Rudar
1 godina prije

Jes, Rusija će se uplašiti svjetskih sila (NATO) koje su glavom bez obzira pobjegle iz Afganistana u strahu od bradatih strašila u tenisicama.
Zbilja, već vidim ruse kako bježe preko Urala od strašne nato sile.

Darko
1 godina prije

Što prije ubiju Zelenskog to će Ukrajina platiti manji ceh njegovom lopovluku..

tihobl
1 godina prije

Sta mislite da li ce Putin pristati na pregovore sa Zelenskim u Dejtonu iz posredovanje SAD, UK i EU ?
Ovo je Blinken predlozio Zelenskom.

Ivan
1 godina prije

Zelenski je k’o i naš Plenki: ne radi u interesu svog naroda, nego u interesu EU birokracije.

Max
1 godina prije

Zelenski je marioneta Zapada.

Skyteh
1 godina prije

“Ruske vlasti će nam sigurno ponuditi pregovore ako vide snagu svijeta koji podržava Ukrajinu”, rekao je Zelenski u ponedjeljak.

Zelni, savjetujem da promijeniš to što šmrčeš! Loše droge šmrčeš… Naravno, Rusi vam to nude od početka rata jer kada vide “snagu” tog tvog “svijeta” se i nadaju da imate mozga prihvatiti mir. O kojem to svijetu taj narkoman priča da mi je znati? A jest, njemu je zapad jedini svijet, a ni tamo ga baš svi ne podržavaju.

Neka mu isporuče arsen umjesto droge. Tog đavla treba što prije ubiti.

gigi pinna
1 godina prije

I Rusi svojom “piškit’ ću i kakit’ ću” strategijom razvlače ovaj rat do besvijesti. Putko se boji proglasiti mobilizaciju, jer što bi mnogi ruski hedonisti onda rekli, i zato imamo ovako statičan rat – ukrajinski gubitci jesu ogromni, ali tu i Rusi prenapuhavaju brojke – da uistinu gube tisuću vojnika dnevno (mrtvi, ranjeni, zarobljeni, dezerteri) rat bi u ovih 6 mjeseci već bio gotov. Samo za Majdan je utrošeno, po priznaju same “slastičarke” Victorije Nudelman (Nuland), preko 5 milijardi USD. Što mislite koliko je još utrošeno od strane hazarskih Sotonjara (ne samo njih, ali prvenstveno njih) do sada da se ovaj rat i dogodi, pa će nakon svega ovu prevaru VOLodimira (Z)elenskog još tjerati i na pregovore? A mnogi, što u Ukrajini, što na Zapadu, vide ovaj rat i kao odličnu priliku za ekstremno bogaćenje – sav novac koji dođe Kijevu sigurno ne ode tamo gdje bi trebao, a o… Čitaj više »

Siniša
1 godina prije

Ovaj izgleda ne zna da je sve to dokazano ukrajinski zločin!?

Sardelino
1 godina prije

Kraj rata za vrijeme njegovog trajanja može se postići uspješnim pregovorima. Do završetka rata može se doći i potpisom kapitulacije jedne od zaraćenih strana. A postoje i sukobi koji su ostali bez riješenje, bez vođenja borbi, zamrznuti u prostoru i vremenu do daljnjega.
Rusima i Ukrajincima najbolje bi odgovaralo riješenje sukoba pregovorima na osnovu minskih sporazuma sa dodatkom da Ukrajina odustane od Krima koji im po nikakvim određenjima, pogotovo onim nacionalnim i strateškim, ne pripada.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Ukrajinski i zapadni zvaničnici od tada tvrde da bi razgovori s Moskvom imali smisla samo ako Kijev dobije prednost na bojnom polju i može pregovarati s pozicije snage.”

Načekat će se. To je sadašnjim zapadnim zvaničnicima i cilj.
Da to traje unedogled.
Lutke na koncu izuzetnih.

nessy
1 godina prije

Snaga svijeta koji podrzava Ukrajinu, se svodi na UK i USA. Njihova potpora je tako stabilna, da o njoj mogu govoriti npr. Afganistanski kolaboracionisti. Sve ostale zemlje su sateliti, koji slusaju tatu, a tata se moze predomisliti, doslovno sutra, zbog znanih ili neznanih razloga. Zao mi je krvoprolica, ali, kao sto je vec svima poznato, Ukrajina se spremala na ovo od 2014. Na Donbas I Lugansk, iz Kijeva su uvijek gledali s visoka, kao na podrucje glupih sljakera, sa 85% ruskog stanovnistva, koje nosi 15-20% BDP-a. I eto, ti glupi sljakeri su odlucili, uz pomoc Majke Rusije, da je dosta bilo. Ako je netko iznenadjen, onda je lose informiran. A sto se tice navodnih zlocina, vrlo sam suzdrzan. Ruska vojska je ipak institucija sa zapovjednim kadrom na svim razinama. Gadjanje civilnih ciljeva? Zasto? Rasipanje resursa i izazivanje kontra efekta. Rusi ipak nisu idioti. Skrivanje artiljerije i skladista oruzja u prodajnim… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI