Bivši zapovjednik NATO-a poziva na ‘neutralizaciju’ ruske regije

James Stavridis
24 komentara

James Stavridis nazvao je Kalinjingrad “geografskim klinom” između članica bloka

Bivši vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a James Stavridis sugerirao je da bi članice vojnog bloka predvođenog SAD-om trebale “neutralizirati” najzapadniju rusku eksklavu Kalinjingrad ako Moskva ozbiljno ugrozi sigurnost baltičkih država.

Kaliningrad (nekadašnji Konigsberg) pripadao je Njemačkoj do kraja Drugog svjetskog rata, kada je prema Potsdamskom sporazumu predan SSSR-u. Ostala je dio Rusije nakon raspada Sovjetskog Saveza i nakon nekoliko uzastopnih valova širenja NATO-a našla se potpuno okružena članicama bloka.

U autorskom tekstu za Bloomberg, objavljenom u četvrtak baš kad je Rusija slavila 79. godišnjicu pobjede nad nacističkom Njemačkom, Stavridis je iznio svoje stavove o Kalinjingradu kao posljednjoj preostaloj smetnji koja sprječava Baltičko more da se pretvori u “jezero NATO-a”.

“Pogled na kartu pokazuje da je to u velikoj mjeri (ali ne i potpuno) točno – obala ima nekoliko komadića ruskog teritorija. Ostatak obalnog primorja je u rukama NATO-a: Švedske, Finske, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Njemačke i Danske”, napisao je umirovljeni admiral američke mornarice i bivši vrhovni saveznički zapovjednik NATO-a.

Stavridis je pohvalio prošlogodišnju vježbu Baltičkih operacija kao demonstraciju “kako NATO može koristiti svoje snage na Baltičkom moru u cijelom spektru pomorskih aktivnosti” da pošalje “zlokobni signal” Rusiji.

“Očekujte da NATO koristi svoje baltičko jezero da izvrši pritisak na maleni Kalinjingrad, koji djeluje kao geografski klin između baltičkih država NATO-a – Estonije, Latvije i Litve – i ostatka saveza”, napisao je Stavridis. “U slučaju rata, Kalinjingrad će morati biti neutraliziran kako ruske kopnene snage – koje vjerojatno djeluju kroz moskovsku vazalnu državu Bjelorusiju – ne bi mogle preuzeti kontrolu nad kritičnim Suwalki jazom.”

Suwalki Gap je uzak pojas zemlje između moskovskog saveznika Bjelorusije i Kalinjingrada koji prolazi duž litvansko-poljske granice. Nakon sukoba u Ukrajini, baltičke članice NATO-a ograničile su kopneni promet između ruskog kopna i Kalinjingrada pod embargom EU-a. Međutim, nisu uveli potpunu blokadu jer su neki analitičari sugerirali da bi se blokiranje pristupa Rusije vlastitom teritoriju do neke mjere moglo smatrati ‘casus belli’ – razlogom za objavu rata.

Usred sukoba između Rusije i NATO-a, Varšava i Vilnius nedavno su organizirali vojne vježbe u tom strateškom području, budući da su zapadni mediji i dužnosnici nagađali da bi Rusija mogla gađati ovo područje u slučaju sukoba punih razmjera.

Rusija je više puta zanijekala da ima bilo kakve planove za napad na savez, a predsjednik Vladimir Putin je naglasio da Moskva “nema interesa… geopolitički, ekonomski ili vojno” da to čini.

“Rusija će učiniti sve da spriječi globalni sukob, ali u isto vrijeme nećemo dopustiti da nam itko prijeti”, rekao je Putin u obraćanju na vojnoj paradi povodom Dana pobjede u Moskvi.

James StavridisKalinjingradNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
10 dana prije

Vidi se da je bivši pa nije dobio najnoviji memorandum kojim se daje instrukcija o smanjivanju doživljaja zbog ruskog glancanja taktičkog nuklearnog oružja.

nastran
10 dana prije

NJEGA NEUTRALIZIRATI????

onaj najglu...Dalton
10 dana prije

Šta bi rekao Bulgakov…
”Pametnima će biti zabranjeno razmišljati da ne bi vrijeđali osjećaje glupih…”

Joe
10 dana prije

Američka budaletina, to nije osinjak nego čista katastrofa. To ako se dirne odma nastupa WWIII.

Biti-ili-ne-biti
10 dana prije

Je li ovaj tip američki NATO Grkljanin, koji će uskoro imati nekih problema s grkljanom?

nekoime
10 dana prije

Zaboravlja čiji je bio Istočni Berlin.

Josip
10 dana prije

NATO svinje su stalno u tudem dvoristu i stvarno trebaju dobiti po gubici..

Max
10 dana prije

U Kaliiningradu je koncentrirana tolika vatrena moć da prvom salvom može zbrisati pola Europe stoga ne mogu vjerovati da takva budala nosi čin admirala.

BanOvan
10 dana prije

E moj Stavor-idis Przzotakis, ” ‘ebo te voz koji te don’o ”
A gdje vas samo takve nadju u 3PM ?

tihobl
10 dana prije

Lik se svuda gura, cudo da nije upao kod Marica u Zadrugu.
Zmaj od Sipova je vojni genije za ovog admirala.

Bruno
10 dana prije

Kreten. Zjapad je pun kretena na vodećim pozicijama. Pa neće ratovati za Kalinjin grad. Ipsliti će jedan posejdon u Baltičkom moru i i sve zemlje u okruženju će nestati, jer su im najveći gradovi upravo na obali mora. Aove Baltičke šupak državice će bukvalno nestati sa karte Zemlje. SAMO JEDAN posejdon. 100 megatona je jednako 5000 kamiona od 20 tona eksploziva, smješteno u 2-3 kubna metra prostora. Kreten uopće ne može zamisliti što će se desiti. Pa je li makar ikada pogledao kartu sjeverne Evrope. Onako da ga krehnu tamo gdje je dignut sjeverni tok. Pola Poljske, pola NJemačke cijela danska i naseljeni dio Finske i Švedske. I bakterije bolje razmišljaju. I virusi.

Nenad
10 dana prije

Ovaj je harar bolesni …

abc
10 dana prije

To je samo jedan od mnogih zapadnih provokatora, kojima je cilj navesti Rusiju na nekontrolirane i nepromišljene reakcije. Moskva na takve idiotluke ne nasjeda.

Janko
9 dana prije

Sve su to „veliki vojni stratezi”koji su epolete dobijali šepuriće se po pariskim i briselskim salonima,koji pravi rat poznaju iz kknjiga .Lako je bilo ratovati protiv nemoćnih zemalja bacajući bombe po Bosni,Srbiji,Iraku,Siriji,Libiji .Rusija je fizfiriću drugi zalogaj

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI