Bjelorusija bi mogla da proširi primjenu smrtne kazne

Smrt
3 komentara

Zakonodavci predlažu da se pokušaji terorizma kažnjavaju smrću.

Bjelorusija je odgovorila na napore antiratnih aktivista da sabotiraju nacionalnu željezničku mrežu tako što je preduzela korake da pokušaje terorističkih napada učini kažnjivim pogubljenjem.

Donji dom parlamenta bivše sovjetske republike odobrio je u srijedu planove za proširenje primjene smrtne kazne, navodi državni medij Belta. Bjeloruski krivični zakon će biti revidiran u skladu s tim ako gornji dom glasa za plan i ako ga predsjednik Aleksandar Lukašenko potpiše kao zakon.

Smrtne kazne u Bjelorusiji su trenutno ograničene na slučajeve koji uključuju „posebno teške zločine“, kao što su teroristički akti koji izazivaju smrt, ubistva policajaca ili višestruka ubistva. Predložena revizija bi tužiocima dala diskreciono pravo da traže smrtnu kaznu u slučajevima i kada osumnjičeni bezuspješno pokuša da izvrši teroristički čin.

Predsjednik Predstavničkog doma Vladimir Andrejčenko nazvao je takve zločine „jednom od najozbiljnijih prijetnji bezbjednosti i stabilnosti svakog društva“.

„Destruktivne snage nastavljaju sa svojim terorističkim, ekstremističkim aktivnostima usmjerenim na ubijanje ljudi, pokušavajući da uzdrmaju situaciju u Bjelorusiji, izazivajući domaću nestabilnost i sukobe“, dodao je on.

Andrejčenko je aludirao na pokušaje sabotera da ometaju rad željeznice oštećivanjem signalnih instrumenata i druge opreme. Washington Post je nedavno opisao takvu taktiku kao pomoć da se „osujeti” ruska vojna ofanziva na Ukrajinu. Ruske snage su koristile bjelorusku željezničku mrežu za transport nekih trupa i opreme u Ukrajinu.

„Preduzimaju se radnje na onesposobljavanju željezničke opreme i kolosijeka, objekata od strateškog značaja“, rekao je Andrejčenko. „Ne može biti opravdanja za akcije terorista.“ Posljednjih sedmica vlasti u Minsku su uhapsile najmanje četiri osobe zbog pokušaja da onemoguće rad željeznice. Osumnjičeni su ubijeni i ranjeni tokom hapšenja, navodno dok su se opirali hapšenju.

BjelorusijasmrtSmrtna kaznaTerorizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

To je njihovo pravo. Ali kad bi kod nas ubijali zbog pruga nitko ne bi ostao živ,

Lucija, prva
1 godina prije

Paa, eto, postoji zadnja rečenica u tekstu.
Ameri to rade odavno.
Zatvori prenatrpani.

Pa dobije i tko treba i tko ne treba.
Zanimljivo, frka se digla oko onoga što je dobio zasluženo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI