Bjelorusija zatvara granice sa Poljskom i Litvanijom usred političkih previranja sa opozicijom koju podržava Zapad

Lukašenko, zatvaranje granice
15 komentara

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko najavio je odluku o zatvaranju granice zemlje sa Poljskom i Litvanijom, optužujući ih za podržavanje protesta u zemlji. Minsk će takođe „ojačati“ svoju granicu sa Ukrajinom.

„Primorani smo da povučemo trupe sa ulica, stavimo polovinu vojske u stanje pripravnosti i zatvorimo državnu granicu sa zapada, prije svega sa Litvanijom i Poljskom. Prisiljeni smo da ojačamo državnu granicu, nažalost, sa našom bratskom Ukrajinom.“

Međutim, kasno u četvrtak, granica Litvanije i Bjelorusije ostala je otvorena, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova baltičke države, dodajući da iz Minska nije dobilo nikakva zvanična obavještenja o zatvaranju.

I Poljsku i Litvaniju, kao i druge susjedne države, Minsk je više puta optuživao za podstrekavanje protesta koji zemlju potresaju već više od mjesec dana. Nemire su izazvali predsjednički izbori 9. avgusta, kada je dugogodišnji bjeloruski lider Lukašenko obezbjedio pobjedu, dobivši preko 80 odsto glasova. Opozicija zemlje, podržana od stranih igrača, uključujući EU i SAD, odbacila je zvanične rezultate kao grubo falsifikovane i pozvala na ulične proteste.

Litvanija je u posljednje vrijeme neprijateljski raspoložena prema Minsku, čak je udomila odbjeglu opozicionu političarku i bivšu predsjedničku kandidatkinju Svetlanu Tihanovsku , koja tvrdi da je pobijedila na spornim izborima. Prošle sedmice je litvanski parlament čak prepoznao bivšu predsjedničku kandidatkinju Tihanovsku za „izabranog lidera“ bjeloruskog naroda, dok je Lukašenka označio za „nelegitimnog“.

Sasvim predvidljivo, takav potez je još više pogoršao odnose dvije zemlje i izazvao veoma gnjevnu reakciju u Minsku.

Aleksandar LukašenkoBjelorusijagranicelitvanijaPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cibo
3 godine prije

Taj “zapad” samo nezasitno zhdere…
Eto i Hrvatska spada u ovaj “zapad” – hvala bogu – nije ukljucena u ovu zlocinacku rabotu protiv “neposlusnih”.

davor3
3 godine prije

Glasnogovornik EU, Peter Stano, Slovak

“Europska unija ne priznaje provođenje ruskog zakonodavstva na Krimu i u gradu Sevastopolju jer je to nezakonito prema međunarodnom pravu, kao ni premještanje ukrajinskih građana s Krima na sudove u Rusiji”, rekao je glasnogovornik EU Peter Stano

blablaablaa

I ušao Peter Stano u svoj Mercedes na pečenu janjetinu s svojim transvestitom.

tihobl
3 godine prije

Tihanovska trazi hitnu intervenciju medjunarodne zajednice. Shvatila je da je to jedini nacin da dodje na vlast, a da joj priznjanja Litve i EU ne vrijede ni pisljivog boba.

dfnbirtngundefjvdniu
3 godine prije

Batko, a hazarija cvaj, tamo te oni iz Dnjepropetrovksa “vole”……………….

Milance
3 godine prije

Lukasenko je věc odpisani..Moze zatvarati granice koliko hoces, sto veca represija Lukasenka, tím prije ce tog diktátora likvidirati.A biti ce i na zimu zanimljivo i u Rusiji, Putinu sú daní odbrojani, samo káď prodju izbori u Americi.

Max
3 godine prije

Da mora se štititi država , A Rusi objavljuju vijest da bi Bijelorusija mogla otvoriti bazu za hpersonične projektile.

Bosanac
3 godine prije

mozda zbog ovakvih stvari https://youtu.be/gfotiJXpP7c

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Milivoj
3 godine prije

A šta je sa granicom sa Ukrajinom i tamo ima 5kolonaša sve zatvarajte šta će vam odnosi sa ološom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI