Blinken se sastaje s izraelskim čelnicima uoči UN-ovog glasanja o prekidu vatre u Gazi

Antony Blinken
5 komentara

Američki državni tajnik Antony Blinken završio je svoje šesto hitno putovanje na Bliski istok ključnim zaustavljanjem u Tel Avivu u petak, gdje je sudjelovao u razgovorima s visokim ulozima s izraelskim čelnicima.

Fokus Blinkenova posjeta bio je istraživanje alternativa izraelskom planiranom kopnenom napadu na grad Rafah na jugu Gaze, u kojem je više od milijun ljudi tražilo utočište, potez koji bi bio katastrofalan za palestinske civile u ionako strašnoj humanitarnoj krizi koju je izazvao Izrael.

Blinkenovi sastanci, koji su uključivali razgovore s premijerom Benjaminom Netanyahuom i njegovim ratnim kabinetom, imali su za cilj spriječiti daljnju eskalaciju izraelsko-palestinskog sukoba.

Rasprave su bile posebno značajne jer su se odvijale uoči glasanja Vijeća sigurnosti UN-a o rezoluciji koju su sponzorirale SAD i koja poziva na trenutačni i trajni prekid vatre.

Situacija u Gazi dosegla je kritičnu točku, s izvješćima koja pokazuju da je do 60% djece mlađe od 5 godina sada neuhranjeno, što je veliki porast u odnosu na predratno razdoblje.

Ministarstvo zdravstva u Gazi izvijestilo je o skoro 32.000 smrtnih slučajeva Palestinaca, a žene i djeca čine dvije trećine žrtava.

U značajnom razvoju događaja, 27 zemalja Europske unije prevladalo je svoje razlike i pozvalo na prekid vatre, blisko uskladivši svoj stav sa stavom SAD-a.

U priopćenju EU-a, objavljenom tijekom noći, naglašava se potreba za trenutnom humanitarnom stankom koja vodi ka održivom prekidu vatre, kao i bezuvjetnom oslobađanju svih talaca i pružanju humanitarne pomoći.

Napori međunarodne zajednice da posreduje u dogovoru o prekidu vatre za taoce su u tijeku, a Katar i Egipat igraju ključnu ulogu u pregovorima s Hamasom.

Ti se napori smatraju ključnim koracima prema okončanju izraelskih napada i ublažavanju patnji civila u Gazi.

Unatoč izazovima, postoji optimizam da će rezolucija koju podržavaju SAD proći u Vijeću sigurnosti.

Rezolucija naglašava hitnu potrebu za prekidom vatre i širenjem humanitarne pomoći u Gazi.

Anthony BlinkengazaIZRAELPalestinaprekid vatre
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Karma
1 mjesec prije

Ovaj demon je dobio nadimak u usa a to je sekretar genocida

Max
1 mjesec prije

Sastao se sluga s gospodarima.

komšija
1 mjesec prije

Čivut,sa čivutima.Znači nova prevara.

Tito
1 mjesec prije

Koje farse i koje igre,treba raspustit UN jel je očito postao prčia amerike

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI