Blinken upozorava Kinu da ne pomaže Rusiji u Ukrajini

Antony Blinken
35 komentara

Američki državni sekretar Antony Blinken ima za cilj da izvrši pritisak na kineske zvaničnike kada putuje u Peking u srijedu, upozoravajući da bi moglo doći do posljedica za izvoz materijala u Rusiju s potencijalnom vojnom primjenom.

Blinken, koji treba da se zaustavi u Pekingu i Šangaju tokom svog trodnevnog putovanja u Narodnu Republiku Kinu (NR Kina), planira se sastati sa ministrom vanjskih poslova Wang Yijem. On će “ponoviti našu duboku zabrinutost u vezi sa podrškom NRK-a ruskoj vojnoj industrijskoj bazi”, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta novinarima.

U pitanju je kineski izvoz alatnih mašina, mikroelektronike, optike i drugih proizvoda koji bi se mogli koristiti za proizvodnju oružja usred sukoba u Ukrajini. Blinkenovo putovanje uslijedilo je nakon sličnog upozorenja američke ministrice financija Janet Yellen kada je posjetila Kinu ranije ovog mjeseca.

“Zabrinutost je da je kroz kinesku podršku Rusija u velikoj mjeri obnovila svoju odbrambenu industrijsku bazu, koja ima utjecaj ne samo na bojno polje u Ukrajini, nego vjerujemo da predstavlja veću prijetnju široj europskoj sigurnosti”, glasnogovornik State Departmenta rekao je. “Dakle, to nas duboko zabrinjava. Izrazit ćemo tu zabrinutost Kini i izrazit ćemo svoju namjeru da Kina smanji tu podršku.”

Stejt department je upozorio da će preduzeti “dalje korake ako bude potrebno” da odvrati Kinu od pomoći ruskoj odbrambenoj industriji. „Posvećeni smo preduzimanju koraka neophodnih za odbranu naših nacionalnih interesa, i spremni smo da preduzmemo korake kada smatramo potrebnim protiv firmi koje preduzimaju korake u suprotnosti s našim interesima i na načine koji – kao što smo ovde naveli – ozbiljno potkopavaju sigurnost i u Ukrajini i u Evropi”, rekao je portparol.

Blinken je pokrenuo to pitanje kada se sastao sa liderima G7 ranije ove sedmice u Italiji. On neće precizirati potencijalne kazne tokom razgovora u Pekingu, ali bi nove sankcije mogle biti usmjerene na kineske finansijske institucije, piše Financial Times, pozivajući se na neimenovane osobe upućene u to pitanje.

SAD su “veoma direktne” u vezi sa svojim zabrinutostima i “pozvat će Kinu odgovornom” za svoje postupke u pružanju tehnologija dvostruke namjene Rusiji dok pokušavaju ojačati svoje veze s Evropom, rekao je zamjenik državnog sekretara Kurt Campbell. „Ono što smo pokušali da naglasimo sa evropskim i kineskim sagovornicima je da su ovi dvostruki ciljevi nedosledni i da želimo da Kina veoma pažljivo razmisli o putu napred.”

Kineski zvaničnici zadržali su politiku neutralnosti po pitanju ukrajinskog sukoba i insistirali su da Peking ne prodaje oružje Rusiji. Nabrijali su se na optužbe o kršenju zapadnih sankcija uvedenih Moskvi.

“Kina reguliše izvoz predmeta dvostruke namjene u skladu sa zakonima i propisima”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning novinarima ranije ove sedmice. „Relevantne zemlje ne bi trebale da blate ili napadaju normalne odnose između Kine i Rusije i ne bi trebalo da štete legitimnim pravima i interesima Kine i kineskih kompanija.

BlinkenkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zlovenac
12 dana prije

Nagutat če te se i vi sankcija. Eu ste potopili, red je na vama.

vanja
12 dana prije

Slušam jednog ruskog poznavaoca Kine,Devjatova i po njemu Kina je od početka ostavila Rusiju u strateškoj samoći.Rusija kao i sa Srbijom pokušava da predstavi neku bliskost sa Kinom za javnost,ali to je iluzija.Posle izbora Putin je najavio da će njegova prva poseta inostranstvu biti Kuna početkom Maja.Sad više niko o tome ne govori,srešće sa na samitu ŠOSa sa Sijem i to je sve.Jelen je 4 dana visila u Kini,evo sad i ovaj…Kina ima pretenzije da bude drugi pol,a 3 i više polova ni u prirodi ne postoji,to je imaginacija.

Perun
12 dana prije

Američki državni sekretar fukara Antony Blinken je diplomatski birokratski otpad …Potkapacitirani americko hazarski debi koji trckara okolo i stvara privid diplomatske aktivnosti propalog hegemona kojeg ceka BANKROT ,USA su bankrotirale a da toga nisu svjesne ….ko ce budali objasniti da je budala ako ne budala ,pametnome dosta ….SFSN…

Hogar
12 dana prije

U americi ga zovu ministar genocid, gnjoj od nakaze. Hazar itd
Slobodna Palestina

Nekoime
12 dana prije

Inače? Nahuškati će Židove na Kinu?

Nekoime
12 dana prije

Ukoliko Kina ne posluša, Blinken će početi nositi jarmulku naopako.

nastran
12 dana prije

šta si ovaj zamišlja..ide prijetiti?

Max
12 dana prije

Rusija postiže sve ciljeve bez ičije pomoći.

onaj najglu...Dalton
12 dana prije

“SAD financira ratove, dok Kina financira razvoj.”
  Sveučilište Brown je provelo istraživanje koje je pokazalo da su SAD od 11. rujna potrošile nevjerojatnih 14 trilijuna dolara na ratove.
  ”Ti ratovi nisu imali nikakve veze s američkim nacionalnim interesima ili sigurnošću i učinili su samo Amerikance manje sigurnima, a cijeli svijet opasnijim i nestabilnijim. ”
Amerika rasipa ogromnu količinu novca na održavanje svoje globalne hegemonije.
  Što su SAD mogle izgraditi sa 14 trilijuna dolara?
  Gdje su SAD mogle biti u odnosu na Kinu za taj iznos?
Kina nema taj problem. Kina nije potrošila ni centa na rat, a sve vraća u ekonomski razvoj.

onaj najglu...Dalton
12 dana prije

Sjedinjene Države su optužile Kinu za proizvodnju i prodaju previše električnih vozila i zahtijevale da se riješi “viška industrijskih kapaciteta”. Nešto tako je promucala američka ministrica financija Janet Yellen.

Jedna kineska tvrtka je proizvela čip za drugu kinesku tvrtku i time prekršila zakon, budući da to zabranjuju američke sankcije, – Bloomberg
Sasvim je ozbiljno rekao predstavnik američkog Ministarstva trgovine na saslušanju u Senatu.

P.S.
Baba, zašto je u Kini Scholza dočekala baš zamjenica gradonačelnika Chongqinga…
Izgubila je na karte.

eks
12 dana prije

Kada Amerikenjci uvode nove sankcije Rusiji i njenim prijateljima, kada prete, to je znak da je situacija na bojnom polju loša za njih. Danas su Rusi potpuno oslobodili Bogdanovku i nastavljaju da napreduju na liniji fronta. Amerikenjci su nervozni .

Bruno
12 dana prije

Svaki put naprijed isključuje Ameriku. Ovi pljačkaški majmuni, koji znaju samo povući obarač i plakati k’o pičke, prijete svima. Nije u skladu sa našim interesima, a vaše interese ko jebe. Krajnje je vrijeme da jedan sarmat posjeti Yellowstone.

tihobl
12 dana prije

Gle i Analena pjeva istu pjesmu od kako se Solc vratio iz Kine i nije isprosio pomoc.

BanOvan
12 dana prije

Mogao bi Blinkenovca u Kini primiti zamjenik direktora za kastraciju pasa lutalica.

Noname
12 dana prije

Eric Denese, direktor francuskog Centra za obavještajne studije: Mislim da nismo dovoljno svjesni ruske suzdržanosti u ovom sukobu. Tijekom dvije godine, broj civilnih žrtava – otprilike 30.000 – usporediv je s brojem civilnih žrtava tijekom četiri do pet mjeseci izraelske operacije u Pojasu Gaze. Istodobno, veliki je broj vojnih žrtava s obje strane. No, to dobro pokazuje da je Rusija od samog početka vodila računa da one krajeve koje želi osloboditi, cilj je bio pripojiti Rusiji. Odnosno, nismo govorili o slijepom masakru. Ruska politika na sjeveru… Nije tako dugo trajala, jer se nakon mjesec i pol ruska vojska povukla iz Kijeva. Povlačenje također nije bilo popraćeno tepih bombardiranjem i uništavanjem svega gdje se dogodilo. Moramo to imati na umu. Unatoč neselektivnim i namjernim napadima nekih ukrajinskih jedinica na gradove poput Belgoroda ili visoke zgrade u Moskvi, iz Rusije nije bilo odgovora iste vrste. Njezini su udari uvijek ciljani: na elektrane,… Čitaj više »

Zoro
12 dana prije

anglosaksi su prešli sve moguće granice u svojoj drskosti, nisu svjesni da ih niko normalan više ne podnosi tresnuće tako o pod kao niko nikad u znanoj povijesti, oni sami viruju da su posebni da za njih važe jedna pravila a za sve ostale druga i štaviše oni žele biti gospodari svima, određivati pravila za roblje, navikli robovlasnici na upravljanje, samo beskičmenjaci i retardi mogu prihvatit tu njihovu želju šta je tom prokletom zapadu, 500 godina kolonijalizma pljačke drugih i istrebljenja autohtonih naroda im je izobličilo genetski materijal nisu više normalni ljudi? svako 50-100 godina neki zapadni vođa proglasi da je on ili njegovi izabrani bogom i da moraju vladat cilim svitom, i vjerski vođe nisu puno drukčiji, samo bi vladali a roblje da ih sluša ko se proglasi izuzetan izabran poseban speecijalan je opasan psihopata ako je čovik, na psihijatriju s njim ako je grupa ili država izolirati se… Čitaj više »

Josip
12 dana prije

Blinken goni se ti u picku materinu..

Nesko
11 dana prije

Solca je dočekala zamenica gradonacelnika, a ovog će možda dočekati direktor ZOO vrta. Otprilike . Onda će mu objasniti koliko je opasno zameriti se Grizli medvedu kad pobesni a ti bas uporan da ga disciplinujes tamo u šumi na njegovom terenu.

Lucija, prva
11 dana prije

“Kineski naučnici razvili su tehnologiju za otkrivanje američkih stelt aviona kojom mogu da pojačaju izuzetno slabe signale ne samo F-22 i F-35, već i B-21, koji još nije ušao u službu vojske SAD, za čak 60 hiljada puta. Kako navodi South China Morning Post, Kina je prošle godine razvila tehnologiju za otkrivanje i lociranje stelt lovaca u infracrvenom spektru, koji mogu da otkriju avione F-22 na udaljenosti do 300 kilometara… Zahvaljujući novim kineskim tehnologijama, moguće je otkriti F-22, koji se smatra jednim od najboljih stelt lovaca na svetu, čiji frontalni radarski presek ne prelazi jedan kvadratni centimetar. Kako se navodi, vodeći američki lovci se otkrivaju čim uđu u vizuelni domet infracrvenih vođenih projektila nova metoda detekcije omogućava pokrivanje površine od oko 63 hiljade kvadratnih kilometara sa greškom koja ne prelazi 20 metara. Kako god da manevriše F-22, neće moći da izbegne da ga prime radari PVO…” 🙂🙂🙂🙂 Nema neutralne verifikacije… Čitaj više »

Josip
11 dana prije

Pazi sto sve sebi dozvoljava ta sugava americka svinja? Zgadili su se cijelom svijetu..

Steve
11 dana prije

Samo ti putuj, proći ćeš kao i Sholzie…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI