Blinkenova posjeta Kini donosi napredak u nekim pitanjima

Antony Blinken
29 komentara

Posjeta američkog državnog sekretara Antonija Blinkena Kini donijela je određeni napredak u brojnim pitanjima, izjavio je u ponedjeljak kineski predsjednik Xi Jinping.

“Dvije strane su postigle napredak i postigle dogovor o nekim konkretnim pitanjima,” citiralo ga je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Prema Xi-ju, kineske vlasti su jasno iznijele svoj stav o pitanjima o kojima se razgovaralo tokom Blinkenove posjete. “Predsjednik Xi je rekao da su direktor Ureda Komisije za vanjske poslove Komunističke partije Kine (KPK) i član Politbiroa KPK Wang Yi i državni savjetnik [i ministar vanjskih poslova Qin Gang opisali svoje razgovore sa sekretarom Blinkenom kao iskrene i dubinski”, rekao je Xi, primajući američkog diplomatu. “Kineska strana je jasno iznijela svoj stav, a dvije strane su se složile da slijedimo zajedničko razumijevanje koje smo predsjednik Joe Biden i ja postigli na Baliju.”

Lokalni mediji su ranije objavili da je među temama o kojima su razgovarali Qin i Blinken bilo i pitanje Tajvana. Peking je tražio od Washingtona da se pridržava principa jedne Kine.

Kineski lider je istakao da saradnja između dve zemlje uvek treba da počiva na međusobnom poštovanju i iskrenosti. “Nadam se da bi sekretar Blinken svojom posjetom mogao dati pozitivan doprinos stabilizaciji odnosa Kine i SAD”, dodao je.

Blinken boravi u Kini od 18. do 19. juna. Njegova posjeta je prvobitno bila planirana za februar, ali nije održana zbog incidenta s kineskim balonom, koji je oboren američkim projektilom u američkom vazdušnom prostoru. Peking je tvrdio da je to bio meteorološki balon, ali Washington je insistirao da je balon korišten za prikupljanje “osjetljivih informacija”.

Ovo je prva posjeta vrhunskog američkog diplomate Kini od oktobra 2018.

BlinkenkinaSADxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
10 mjeseci prije

Beskrajne spletke Bidenove administracija.

Faust
10 mjeseci prije

Sama činjenica da Blinken ide pod noge Xi Jinpingu govori koliko USA gubi utjecaj i snagu.

tihobl
10 mjeseci prije

Sest sati je ubjedjivao kineskog ministra da posjeti SAD i uspio. To je jedino sto je dogovorio u Pekingu. I sad to prestavljaju kao veliki uspjeh.
Pa Dodik vise dogovora napravi kad ode u Kinu. Eto na sta je spala americka diplomatija.

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Sastali se i rastali.
Kako bi se mogli opet sastati…
Da se ne bi skroz‑naskroz rastali…
Još…

NOME
10 mjeseci prije

…..također ovih dana, u Pekingu se sastali Xi Jinping i Bill Gates, razgovarali su o razvoju umjetne inteligencije…

10 mjeseci prije

Valjda Kinezi nemaju više iluzija oko usa..Trebali su ih ispratiti kao Mbs kad su došli moljakati da spusti cijenu barela…

Brkan
10 mjeseci prije

Da, da… Sve je bilo divno i krasno, prijateljski i konstruktivno, a svakako se došlo i do nekog napretka. Ha,ha! Dok se taj napredak upravo dešavao, objavljena je vijest:

HONG KONG, 19. lipnja. /TASS/. Sjedinjene Američke Države i Japan namjeravaju u srpnju po prvi put pozvati Tajvan da sudjeluje u zapovjedno-stožernoj vježbi, čija legenda predviđa krizu u Tajvanskom tjesnacu kao posljedicu vojnog sukoba između Pekinga i Taipeija. To se navodi u izvješću koje je u ponedjeljak objavio Nacionalni institut za obranu i sigurnost Tajvana. …

Mat
10 mjeseci prije

I sve to dogovorili u 36 minuta???

Suze Roni
10 mjeseci prije

Glupost. Tko se sa dvolicnim lazovima moze dogovoriti o bilo cemu.

Crni Golf 4 vrata
10 mjeseci prije

.. ja znam da su Kinezi gospoda, ali to smeće pedofilsko Američko ste trebali uvesti kroz ulaz u kuhinji, a ne na glavni……..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI