Bloomberg: Bliski istok u Putinu vidi novog “gospodara”

Vladimir Putin - ozbiljan
16 komentara

”Izraelci i Turci, Egipćani i Jordanci – svi se utrkuju na putu do Kremlja u nadi da im Vladimir Putin, novi vlasnik Bliskog istoka, može osigurati njihove interese i riješiti im probleme”, za Bloomberg pišu  Henry Meyer i Donna Abu Nasr.”Posljednji u redu je saudijski kralj Salman, koji je posto prvi vladar naftom bogatog kraljevstva koji je posjetio Moskvu. Glavna tema njegova razgovora će biti suzdržavanje Irana, bliskog saveznika Rusije, kojeg većina zemalja Arapskog poluotoka vidi kao smrtnog neprijatelja”, nastavlja Bloomberg.

”Sve do nedavno su sve ovi vođe svoje  probleme rješavale samo  u Washingtonu, ali sada je američki utjecaj na području Bliskog Istoka znatno oslabio, što je dokaz uspjeha ruske vojne intervencije u Siriji kojom je Moskva podržala predsjednika Bashara Al-Assada, nakon što su SAD nekoliko godina inzistirale na tome da treba odstupiti s vlasti”, pišu Henry Meyer i Donna Abu Nasr.

”Ruska intervencija je promijenila realnost i ravnotežu snaga na terenu”, kaže Dennis Ross, koji je bio glavni američki predstavnik u mirovnim pregovorima na Bliskom istoku i savjetnik nekoliko predsjednika, Georgea Busha starijeg i Baracka Obame.

Putin je Rusiju uspio pretvoriti u odlučujući faktor na Bliskom istoku, zbog čega u Moskvu stalno dolaze posjetitelji s Bliskog istoka”, tvrdi Ross.

”Međutim, s uspjehom dolaze problemi, jer se suprotstavljeni zahtjevi gomilaju i nije lako sve ove posjetitelje poslati zadovoljne kući. Što više pokušavate ući u interakciju sa svim stranama, to više razumijete koliko je teško igrati ovu igru”, dodao je Dennis Ross.

Tijekom Hladnog rata je Moskva imala dosta veliki utjecaj na Bliskom istoku, naoružavajući arapske države koje su se borile protiv Izraela. Ali njezin je utjecaj nestao zajedno s propašću komunizma, a kada su Sjedinjene Države napale Irak, kako bi srušile Saddama Husseina, Rusija se našla u ulozi jednog od vanjskih promatrača i mogla je samo prosvjedovati, piše Bloomberg.

Međutim, 2013. godine se situacija počela mijenjati, kada su u Washingtonu, na čelu s Obamom, odlučili da neće napasti Assada, iako je većina bliskoistočnih saveznika Amerike bila čvrsto uvjerena da sirijski predsjednik “mora pasti”.

”Tada su bliskoistočne vođe doživjele duboko razočaranje u SAD, a dvije godine kasnije je Putin poslao svoje trupe i zrakoplovstvo u obranu Assada”, navodi se u članku.

”Kako cilj smjene režima u Siriji blijedi, prioriteti su se promijenili. Saudijci i ostale arapske zaljevske sile pozivaju Rusiju da smanji ulogu Irana u Siriji, gdje  Hezbollah i druge šiitske milicije koje podržava Iran čine udarne jedinice za Assadove ofenzive”, nastavlja Bloomberg.

“Bilo bi bolje za Rusiju da ne zauzme ni jednu stranu u sukobu. To je glavna poruka s kojom ovi lideri pohode Moskvu”, rekao je Abdulhalek Abdullah, političkog analitičara iz UAE.

Međutim, Putin neće promijeniti svoj stav o Iranu, samo kako bi udovoljio željama Saudijaca, rekao je za Bloomberg izvor blizak Kremlju.

”Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je u posljednjih 18 mjeseci četiri puta posjetio Rusiji, također je doživio poteškoće u pokušaju da utječe na ruskog vođu”, pišu novinari.

Naime, Rusija je odbacila njegov zahtjev za uspostavu tampon zonu u Siriji koja bi snage Irana i Hezbollaha držala udaljene barem 60 kilometara od izraelske granice, rekao je izvor u Moskvi. Umjesto toga, Putin je izraelskom premijeru ponudio da to bude ograničeno područje, pojas uzak samo 5 kilometara.

”Ali ipak, Rusija je uspjela zadržati komunikacijske kanale sa svim stranama, od Irana do Saudijske Arabije i od palestinskog pokreta Hamas do Izraela”, rekao je Ayham Kamel, direktor Euroazija Grupe za Bliski Istok i sjever Afrike.

”Ruski utjecaj na Bliskom istoku je povećan zbog činjenice da je Obama dopustio da se to dogodi. Na žalost, Obama je povukao Sjedinjene Države s Bliskog istoka”, žali se profesor sa Sveučilišta ”Kralj Faisal” u Džedi, Khaled Batarfi.

Ovaj stav dijele mnogi. Prošli mjesec je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je nekoliko godina pozivao Amerikance na vojne akcije protiv Assada, rekao: ”Pregovori sa Sjedinjenim Američkim Državama nisu mogle dati nikakve rezultate. Stoga se Turska pridružila Rusiji i Iranu i zajedno smo izradili plan za de-eskalaciju sukoba.”

“To je dalo rezultat”, rekao je Erdogan. Prije samo dvije godine razlike između Putina i Erdogana su se činile nepremostivima, nakon što je turska vojska oborila ruski zrakoplov na sirijskoj granici. Međutim, baš kao i prošli petak, ruski predsjednik je kasnije osobno letio u Ankaru i večerao sa svojim turskim kolegom, koji je pristao kupiti protuzrakoplovne sustave S-400 iz Rusije, unatoč žestokom protivljenju NATO pakta, kaže Bloomberg.

Moskva je također odbacila zahtjev Washingtona da rijeka Eufrat bude granica između sirijskih snaga i SDF snaga koje uživaju podršku Sjedinjenih Država. To je dovelo do stvarne utrke za zauzimanju teritorija u ovom strateški važnom i velikom graničnom naftnom području.

Rusija, zajedno s Egiptom, djeluje i kao posrednik unutar palestinskog sukoba i pokušava riješiti raskol između Fataha i Hamasa. Putin je također pozvao oporbene libijske skupine u Moskvu, nakon što nije uspio sačuvati mir u toj zemlji, podsjetio je Bloomberg.

U ekonomskom smislu, borba za utjecaj na Bliskom istoku čini se neujednačena, obzirom da SAD ima 13 puta veći BDP od Rusije, piše Bloomberg.

Međutim, to nije uvijek odlučujući faktor, siguran je ruski diplomat Aleksandar Zotov, koji je od 1989. do 1994. godine radio kao ruski ambasador u Siriji.

”Ponekad se dogodi da u klinč uđu dva boksača, jedan veliki i pun mišića, a pobijedi drugi, manji, ali živahan, s naprednijim borbenim tehnikama”, rekao je Aleksandar Zotov.

”Rusija je počela jačati svoju poziciju na Bliskom istoku kada su politički se američki čelnici odlučili aktivno sudjelovati u Aziji, a američka javnost je umorna od bliskoistočnog rata, što su prepoznali kako Obama tako i Trump, piše Bloomberg. Washington je i dalje neophodna sila u ovoj regiji, ali njegova odanost prema tradicionalnim saveznicima slabi, zbog čega se regionalni čelnici pokušavaju zaštititi i traže alternative. Danas su sve oči uperene ka Kremlju “, zaključio je Ayham Kamel, direktor Euroazija Grupe u intervju za Bloomberg.

bliski istokbloombergEufratkralj salmanSDF
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
6 godine prije

Putin: “Pošten odnos prema drugim zemljama veći je adut Rusije od naše vojne moći.”

Alen
6 godine prije

Rusi se.ne.koriste taktikom zavadi pa vladaj te stoga njihovo prisustvo moze donijeti samo dugorocnu stabilnost na BI… Porediti ruski i americki pristup prema drugim narodima je neusporedivo… Americka gamad se moze usporediti samo s istom gamadi kao.i oni sami..

Vlastimir
6 godine prije

Kolo sreće se okreće.Ovaj put na strani Rusije.To je dobro i za ostatak sveta.

Alen
6 godine prije

A i sam tekst.bloomerga je samo ratohuskacko smece…

Laki Topalović
6 godine prije

Nikako da shvate – ”Ponekad se dogodi da u klinč uđu dva boksača, jedan veliki i pun mišića, a pobijedi drugi, manji, ali živahan, s naprednijim borbenim tehnikama”, rekao je Aleksandar Zotov.

čokolino
6 godine prije

Bliski istok u Putinu vidi novog “gospodara”

Zašto je ovo gospodara u navodnicama, istina se ne piše tako. Ča je istina je istina………….

Alen
6 godine prije

“Relations between Russia and Saudi Arabia have reached “historic momentum,” they have become institutional, all government structures are taking part in their development,” Jubeir said.

Žorž
6 godine prije

Svijet pod 1. razumije samo silu, pod 2. čuva svoje dupe, pod 3. kad ništa ne uspijeva onda glumi poštenje i pravdu i pod 4. ako ništa ne uspije ode dupe i glava.

Brane
6 godine prije

Ovaj bloomberg zaista lupeta. Koje veze ima što usra ima 13 puta veći BDP od Rusije?? Poanta je da Rusija tamo ulaže novac i omogućava zaradu svim stranama, dok anglozionisti tamo dolaze isključivo sa namjerom pljačke i otimanja resursa. BDP nema nikakve veze sa svime time. Jedino što je potrebno je dovoljno jaka vojska da drži psihopatske zločince na sigurnom odstojanju.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

“Putin je Rusiju uspio pretvoriti u odlučujući faktor na Bliskom istoku, zbog čega u Moskvu stalno dolaze posjetitelji s Bliskog istoka”. Pa je tako u nedvnom posjetu, što se zna, boravio saudijski kralj Salman, ali ono što se ne zna je da ga je samo tako ućero Trumpu i amerima u kompletu jer je u Moskvi od Putina kupio par jedinica ruskog sustava za protuzračnu obranu S-400.

samo ćaća
6 godine prije

…nekako se kao normalna provukla ideja da Bliski Istok treba gospodara…gdje je nestalo ljevičarsko poštenje..ja kao nacionalno osvješten smatram da trebaju imati istu šansu kao i mi…pokušati, naime, postati suvereni.

NSU
6 godine prije

Kralj došao caru! Sve rečeno 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI