fbpx

Miljarde Pompea za inicijativu Kolinde Grabar-Kitarović, iza koje je Ian Brzezinski

Mike Pompeo

Na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu je rečeno kako će Sjedinjene Države navodno osigurati milijardu dolara za Inicijativu triju mora, što je u subotu izjavio američki državni tajnik Mike Pompeo, govoreći o projektu u kojem sudjeluje i Hrvatska, ponosno prenose hrvatski mediji, koji i dalje tvrde kako je ovo „mirovna inicijativa s ciljem razvoja prometne, energetske i digitalne infrastrukture na dobrobit 12 nacija od Baltika do Jadranskog i Crnog mora“.

“Kroz mehanizam međunarodne suradnje i uz potporu Kongresa, osigurat ćemo milijardu dolara srednjoj i istočnoj Europi za Inicijativu triju mora. Cilj nam je kroz snažan privatni i javni sektor zaštititi demokracije“, rekao je Mike Pompeo u Münchenu.

Inicijativa triju mora je navodno neformalna je politička platforma članica EU iz istočne i srednje Europe na potezu Baltik-Jadran-Crno more, a odlazeća predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ovaj projekt uporno i svakom prilikom predstavlja kao veliku ostavštinu njena predsjedničkog mandata, koje nije usmjereno ni protiv koga i cilj mu je jače povezivanje navedene infrastrukture na dobrobit nacija koje sudjeluju u projektu i kako bi se smanjio jaz između zapadne i istočne Europe.

Tako je Kolinda Grabar-Kitarović na jednom od zadnjih predsjedničkih nastupa, na marginama Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, pozvala svoga nasljednika Zorana Milanovića da podrži hrvatsko sudjelovanje u Inicijativi triju mora. Milanović je u predizbornim nastupima i intervjuima tu inicijativu nazvao “običnom paradom” i “starom tlapnjom” predsjednice Grabar-Kitarović, iako će vjerojatno slijediti njezin put i odazvati se godišnjim sastancima koje zakazuju pravi gospodari inicijative iz Washingtona.

U američkim medijima je slabo popraćena izjava državnog tajnika Pompea, koji je obećao milijardu dolara za razvoj „srednjoeuropske infrastrukture“, kako piše internetska stranica Atlantskog vijeća, jedina koja je posvetila nekoliko redaka više ovoj temi i prenijela Pompeovu izjavu u cijelosti.

„Zapad pobjeđuje, kolektivno pobjeđujemo, radimo to zajedno i kao posve novu potvrdu naše podrške suverenitetu, prosperitetu i energetskoj neovisnosti naših europskih prijatelja, danas želim objaviti da ćemo ili kroz američku Međunarodnu razvojnu financijsku korporaciju (IDFC) ili kroz Kongres Sjedinjenih Država osigurati do milijardu dolara financiranja zemljama srednje i istočne Europe iz Inicijative triju mora “, rekao je Pompeo, koji zapravo ne zna ni tko bi trebao izdvojiti milijardu dolara „američke pomoći“.

Atlantsko vijeće priznaje da je najava američke vlade u Münchenu bila prva velika obveza financijske potpore Sjedinjenih Država ovoj inicijativi, koja prethodi predstojećem summitu Inicijative triju mora i poslovnog foruma koji će se održati od 15. do 17. lipnja Tallinnu u Estoniji.

Ako pogledamo objektivno i sjetimo se teškoća koje je Trump imao da pronađe dvije do tri milijarde dolara za izgradnju dijela zida na granici s Meksikom, da bi na kraju novac morao uzeti od Pentagona, te novi nacrt proračuna za 2021. godinu, američka uprava ne da nema prostora za izdvajanje milijarde dolara za poklon europskim saveznicima, već stvara novi proračunski deficit od 1000 milijardi dolara, što ozbiljno ugrožava financijsku stabilnost zemlje. Ipak, kako se kaže, obećanje ne košta ništa i zato ga je Mike Pompeo tako lako i dao.

Ako je Mike Pompeo bi iskren, onda je to iz posve drugih razloga i nisu u pitanju nikakva ulaganja u prometnu , energetsku i digitalnu infrastrukturu zbog poboljšanja kvalitete života naroda Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Češke, Slovačke, Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Bugarske i Rumunjske, već da ove zemlje budu „isturena ujedinjena fronta“ u borbi protiv Rusije i Kine.

Vrijedi podsjetiti da inicijativu podržava i Ian Brzezinski, istaknuto ime američke „duboke države“ i sin ozloglašenog pokojnog američkog stratega Zbigniewa Brzezinskog.

U članku za internetsku stranicu Atlantskog vijeća Ian Brzezinski navodi kako je moguće pronaći ovaj novac kroz privatna ulaganja putem fonda IDFC, kojeg je spomenuo Pompeo, što  će potvrditi predanost ovih zemlja privatnom ulaganju i još ih više odvojiti od „štetnog sovjetskog nasljeđa“. Međutim Brzezinski otkriva važan detalj kojeg skrivaju mediji, a to je da 12 zemalja koje sudjeluju u inicijativi uplaćuju doprinose u američku Međunarodnu razvojnu financijsku korporaciju ( IDFC), što znači da će SAD „pokloniti“ Europljanima njihov novac.

„Jedinstvena karakteristika Inicijative triju mora je njezin napor da umaršira na međunarodna tržišta privatnog kapitala kako bi se ubrzao razvoj regije. Ulažući vlastiti novac u IDFC fond, ulažu vlastitu kožu u igru, da tako kažemo. Srednja Europa pokazuje odlučnost, samopouzdanje i samoinicijativu i predanost da ispuni dugogodišnju viziju nepodijeljene Europe”, rekao je Ian Brzezinski, koji je nastavio voditi politiku pokojnog oca, a to nije dobra vijest za zemlje istočne središnje Europe.

„Ova nova razina podrške SAD Inicijativi triju mora odvija se usred sve jače konkurencije velikih sila i zabrinutosti zbog ruskog pritiska i kineskog ekonomskog utjecaja u regiji“, piše portal Atlantskog vijeća.

Ian Brzezinski je napomenuo da „ova američka inicijativa ima trostruki efekt za vanjsku politiku Washingtona“.

„Pruža opravdanu potporu nekim od američkih najbližih saveznika. Jača srednjoeuropske napore za suzbijanje ruskog i kineskog pritiska i utjecaja, a ako usmjeri resurse IDFC fonda u projekte Inicijative triju mora, vjerovano će u godinama koje dolaze ulagači vidjeti zdrav povrat”, rekao je Ian Brzezinski.

Pravi cilj je sukob s Rusijom i Kinom

Atlantsko vijeće uopće ne skriva pravi cilj stvaranja ove inicijative, koju je Kolinda Grabar-Kitarović godinama lažno predstavljala kao „njezin projekt“.

Na summitu u Bukureštu u rujnu 2018. godine je usvojeno zajedničko stajalište Sjedinjenih Država i članica inicijative da dok se Sjedinjene Države suočavaju s ruskom i kineskom gospodarskom i geopolitičkom konkurencijom u Europi i širom svijeta, Inicijativa triju mora nudi priliku za jačanje ekonomija američkih saveznika u srednjoj i istočnoj Europi i „smanjenje njihove ovisnosti o ekonomskim uvertirama Moskve i Pekinga“, kako su nazvali poslove koje nude Rusija i Kina zemljama srednje i istočne Europe.

David Wemer tada za Atlantsko vijeće piše kako će inicijativa osigurati nastavak projekta „Sjeverno-južni koridor“ kojeg su 2014. vodili general i član Atlantskog vijeća James Jones i Brzezinski.

„Više od pola stoljeća nakon završetka Drugog svjetskog rata infrastrukturne veze na kontinentu bile su usredotočene na razvoj osi Istok-Zapad. Za vrijeme Hladnog rata su cjevovodi isporučivali sovjetsku naftu i plin u srednju i istočnu Europu i također su poslužili kao oruđe za uspostavljanje dominacije i kontrole. Do danas, većina plinovoda, pa čak i autocesta, teče prvenstveno od istoka prema zapadu, jer se zemlje i dalje oslanjaju na ruski uvoz energije i imaju prioritetne veze sa zapadnim susjedima. Inicijativa triju mora ima za cilj ispraviti ovu neravnotežu“, piše Ian Brzezinski.

Koje je vrste projekata trebala podržati Inicijativa triju mora?

Tijekom summita u Bukureštu 2018. zemlje inicijative su se složile oko četrdeset i osam različitih projekata prioritetnih povezivanja.

„Što se tiče energije, inicijativa će nastojati iskoristiti nove terminale za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Sinwinoujściu, Poljska, te Klaipėda u Litvi, kao i potencijalni budući terminal koji će se graditi na Krku, Hrvatska. Povezivanje ovih novih izvora LNG-a sa zemljama južno od Poljske i Litve i sjeverno od Hrvatske moglo bi umanjiti potrebu za ruskim uvozom plina u regiji. Pored ovih izvora LNG-a, inicijativa će također nastojati podržati povezivanje regionalnih energetskih mreža na Transjadranski plinovod između Grčke i Italije, kao i povezati nove rumunjske rezerve crnogorskog plina u regiji“, 2018. je pisao David Wemer.

Kao što možete primijetiti, ništa nije učinjeno. Rumunjska kupuje ruski plin i nije našla partnera za eksploataciju svojih ležišta zato što traži da najmanje 50% proizvodnje plina ostane u zemlji, LNG terminal u Litvi se puni ruskim ukapljenim plinom, a LNG Krk se još nije počeo ni graditi.

Tada je bilo govora o izgradnji nove prometne infrastrukture i autoputa sjever-jug, te podršci novim i postojećim željezničkim linijama između zemalja u regiji, kao i izgradnji vodnog koridora između Dunava, Odre i Elbe. Sve je ostalo kako jeste, odnosno na papiru, a za ovakve projekte bi trebalo izdvojiti desetke milijardi dolara, ako ne i više, ne milijardu, što nije dovoljno ni za projektnu dokumentaciju za sve ono što su zamislili general James Jones i Ian Brzezinski, da bi svoje zamisli kasnije pripisali poljskom predsjedniku Dudi i Kolindi Grabar-Kitarović

Što se tiče digitalne i telekomunikacijske međusobne povezanosti, vjerovali su da će biti u stanju ojačati digitalnu trgovinu, istraživačku suradnju i realizirati plan za “digitalnu magistralu Tri mora” koja će povezati regiju komunikacijskom infrastrukturom, optičkim vlaknima i na kraju 5G infrastrukturom. Naravno, ni po koju cijenu kineskom.

“Trumpova administracija izrazila je potporu Inicijativi triju mora kao priliku za jačanje ekonomija ključnih američkih saveznika u regiji i zbog smanjenja ovisnosti regije o ruskom uvozu energije, što je ključni problem za SAD“, rekao je David Wemer.

Govoreći na samitu Inicijative triju mora u Varšavi 2017., Trump je rekao da će projekt “transformirati i obnoviti cijelu regiju i osigurati da vas infrastruktura, poput vaše predanosti slobodi i vladavini prava veže za cijelu Europu, zapravo za Zapad”.

Podsjetimo da je 2018. obećano da će veliki dio sredstava za projekte biti osiguran iz investicijskih i strukturnih fondova Europske unije, te da će zemlje Inicijative triju mora do 2020. iskoristiti 2,5 milijarde eura, a dodatni zamah će dati Investicijski fond tri mora (TSF), kojeg je šest zemalja inicijative stvorilo u 2018. godini. Koje ste projekte od spomenutih vidjeli da su se realizirali? Nijedan, osim ako nije bio predviđen nekim drugim razvojnim planom, pa se geografski podudara s poticajem izgradnje infrastrukture po osovini sjever-jug. Međutim, koliko je poznato,. Novih plinovoda ne, digitalne mreže također, a prometne infrastrukture, odnosno novih cesta i željeznica, da ne govorimo.

U studenom 2019. David Wemer otvoreno piše kako je Inicijativa triju mora prilika za jačanje američkih saveznika u trenutku dok se SAD suočavaju s rastućim utjecajem Rusije i Kine. Što to u konačnici znači? Da su Brzezinski & Co. ove projekte osmislili kako bi poboljšali standard Europljana? Malo tko u to može povjerovati, posebice ako je upoznat sa životom i radom njegova oca, Zbigniewa Brzezinskog, kojem je san bio uništiti pro SSSR, što je doživio, kasnije Rusku Federaciju i na kraju Kinu.

„Inicijativa Kolinda“

Ovako možemo ironično nazvati ono što je Kolinda Grabar-Kitarović predstavila kao svoju inicijativu, kada je govorila o „Upravnici Jadran-Baltik“, kojoj se kasnije „pridružilo“ i Crno more, iako Atlantsko vijeće navodi kako sve to samo nastavak projekta „Sjeverno-južni koridor“ kojeg su do 2014. vodili general i član Atlantskog vijeća James Jones i Ian Brzezinski.

Ali, kao što smo već pisali, ovo uopće nije inicijativa hrvatske predsjednice, nego ideja, gotovo zapovijed bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, koji je 11. lipnja 2014. u Varšavi prenio inicijativu generala Jonesa i mladog Brzezinskog i rekao „da se Rusiju mora zaustaviti u širenju energetskih investicija na granici koja je sada postavljena”.

“Rusija ne smije prijeći osovinu koja se sada proteže od Baltičkog do Jadranskog mora. Američka politika će se čvrsto boriti protiv europske ovisnosti o ruskom plinu, te protiv širenja ruskih plinskih i naftnih kompanija po Europi”, rekao je 11. lipnja 2014. Barack Obama, što je bio prijedlog stvaranja “sanitarnog kordona”  s jasnim ciljem da se Rusiju odsiječe od Jadranskog mora, ali i ostatka Europske unije s kojima Rusija ima duboke gospodarske interese.

Vraćajući na sad već patetično ponavljanje hrvatske predsjednice “kako je ona začetnica ovog projekta”, treba podsjetiti da je Obamina ideja prvotno bila povezati Baltik i Jadran, ali se u projekt uključilo Crno more, što je izvorno stara poljska geopolitička ideja “Tri mora“, takozvano “Miedzymorze” ili “Intermarium”, koja je u Poljskoj zaživjela prije Drugog svjetskog rata, kada je poljski državnik Józef Piłsudski pod poljskim vodstvom planirao stvaranje konfederacije koja bi se ujedinila protiv Rusije u regiji koja se proteže od Baltičkog mora na sjeveru do Crnog mora na jugu. U ovu je ideju Obama inkorporirao zemlje zapadno od osovine Baltik-Crno more, a nakon više od godinu dana hrvatska predsjednica u javnost izlazi s idejom “Upravnice Jadran-Baltik”.

Kasnije su se Obamin plan izolacije Rusije, koristeći se baltičkim zemljama, Višegradskom skupinom, Austrijom, Slovenijom i Hrvatskom, pridružili i Rumunjska i Bugarska. Tako plan poljskog državnika između dva svjetska rata i stratega američke „duboke države“ iz Atlantskog vijeća, te njihovog bivšeg glasnogovornika Baracka Obame, na kraju prisvojio geopolitički i geostrateški “genij” Kolinde Grabar-Kitarović.

Odgovor na pitanje hoće li SAD pronaći obećanih milijardu dolara ćemo dobiti uskoro, već do kraja ove godine, ali sve sugerira da će sve ostati na lijepim obećanjima, kao i sva prethodna, kao što su 2,5 milijarde eura koje je zemljama Inicijative triju mora obećano u Bukureštu 2018., od kojih nismo vidjeli nijedan euro.

Zemlje Inicijative triju mora
FOTO: Zemlje Inicijative triju mora

Atlantic Council / International Development Finance Corporation

Opširnije o prisvajanju američkog plana od strane Kolinde Grabar-Kitarović: Kolinda, Trump i poljsko „Međumorje“

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
75 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Nadnicar
Gost
Nadnicar
1 godina prije

Pise se milijarde,cita se miljarde.

hAZE
Gost
hAZE
1 godina prije
Reply to  Nadnicar

Piše se i čita milijarde.

Nadnicar
Gost
Nadnicar
1 godina prije
Reply to  hAZE

👍

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  hAZE

Ameri kažu billions!

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

A ne. Obratite pažnju na detalj. Pompeo je lijepo rekao da će “osigurati do milijardu dolara” . Znači ne znamo kolika je minimalna cifra. Može biti 100.000 dolara. No važno je ostavljanje dojma u javnosti 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  tuf

Niai ni čitao, neće on osigurati ništa već Fondu kojeg uplaćuju zemlje, a eventualno, američki Kongres, eventualno. Neće SAD dati ništa, ali je to manje važno u cijeloj priči

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

I onda se čude Ameri da im utjecaj slabi. Naravno da svi ti “eventualni” dolari, koji su se prije šakom i kapom dijelili za održavanje podrške, negdje moraju postati vidljivi. Ako nisu nekome vidljivi na bankovnom računu dalekih otoka – počinje slabiti entuzijazam i motivacija, a oči se počinju okretati… Pročitaj više »

X3M
Gost
X3M
1 godina prije

Dok se oni zamaraju sa svojim planovima i piskaraju tekstove i publikacije, Kina i Rusija rade u tisini. Grade se plinovodi, tvornice, ceste, mostovi, pruge. Kupuju se firme, trgovacka drustva, morske i zracne luke. Uspostavljaju infrastrukturu da samo jedan dan kazu “Mi smo ovdje, ovo je nase. Ako hocete da… Pročitaj više »

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Ne vjeruj Ameru ni kad ti kolače nosi. Al dobro sto ne vjerujemo Ameru, al zasto vjerujemo domaćim izdajnicima. Kako to. Kako to? Sjecam se kako su ljudi marljivo branili Kolindu s rijeci a “ona nas promovirao u svijetu svi nas znaju zbog nje”. Onda na moje pitanje, “ok, svi… Pročitaj više »

Slovenija
Gost
Slovenija
1 godina prije

Nisam baš siguran, dali je Slovenija deo te inciative “tri mora”. Ako ima netko kakvu detaljniju informaciju bio bi zahvalan.

Segota
Gost
Segota
1 godina prije
Reply to  Slovenija

Slovenija nije u tom “klubu”…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Segota

Three Seas Initiative Slovenija JESTE u tom klubu, pa imaš na Wikipediji, jbt, jel tako teško kliknuti

Slovenija
Gost
Slovenija
1 godina prije

Jeste, fromalno si u pravu. Ali jedno je biti u nekom klubu, a pri tom potpuno neaktivan, a drugo je biti angažovan kao npr. bivša predsjednica Kitarović. Više sam imao u mislima aktivan angažma (kojeg nisam primjetio) nego neka formalna partnerstva, koja mogu biti samo slovo na papiru.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Laki
Naravno da jeste. Pa sto vazno u srednjoj Evropi se uopce moze dogoditi da ne ukljucuje ekonomske i vojne velesile, kao sto su Slovenija i Hrvatska. Koje su jos i slozne, izmedju ostaloga.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Slovenija

Slovenija
Prema karti gore, a i Wiki, izgleda, da je Slovenija, kao i Hrvatska, imala tu “srecu” biti dio.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Krešimir Mišak je preko tjednika 7Dnevno još krajem 2014. godine razotkrio da je Kolinda Grabar Kitarović članica Trilateralne komisije prije njezinog izbora za predsjednicu Republike Hrvatske 2015. godine: https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/kresimir-misak-i-prije-izbora-znalo-se-tko-ce-biti-na-celu-hrvatske-140805/ Čim je postala predsjednica RH, tj. postavljena na ovu poziciju, brisana je sa liste Trilaterale, te su u njoj od Hrvata… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

Krešimir Mišak razotkrio, pa toje pisalo po medijima dok je bila u NATO-u, odavno i na netu je njeno ime na službenim sastancima Trilaterale.Što je otkrio,…… “toplu vodu”?

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

Bivši predsjednik teniskog saveza Luković?

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

Tupko,mislis na Gabriceve masone koji financiraju medije i propagandu.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

To sve je poznato od 2014, međutim nije na odmet napraviti update

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

T.G.
To sto je Misak otkrio, je cinjenica i javna informacija koju zna svatko koga je zanimala.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Šta BiH?
Kakve veze ima Srbija sa nama u Srpskoj, ne mogu zaštititi Srpski narod u CG pa kako mogu nešto ovde napraviti….nije bolest sve šta boli, neko diže tenzije ali to Srbija nije psihopato.
Kretenčino nije ti palo na um da je neko nekoga doveo na rub egzista!?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

A nisi čuo za jebeni ustavni sud BiH koji radi sve preglasavanjem i faktički svojim odlukama mijenja ustav BiH a u kojemu stranci imaju odlučujuću odluku.
Bolesni psihopato,niti jedan strani sudija nije iz Srbije.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ne bih da licitiram sa ničim, prvo bih da promijenim ono šta ne valja a preglasavanje na štetu drugin nije dobro. Ustavni sud kakav god da jeste i ko god da ga je stvorio nema pravo mijenjati ustav po svojoj volji;ima pravo tumačenja ali mijenjanje ima svoju proceduru a u… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Definitivno psihopata, hronično na žalost.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Rimskih natpisa….definitivno psihopata, da li ste odustali od teze da ste Iliri….psihopato.

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Siniša

Stoljećima nakon što ste (uglavnom zbog beneficija) promijenili religiju, izgubili ste nacionalni identitet, i sad ne znate što ste; bivši Srbi, bivši Hrvati ili Turci zaostali nakon povlačenja Turaka s tih prostora. I sad ste smislili da ste kao Bošnjaci. Pa da ste barem išli na varijantu da ste Bosanci.… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  X60

Šta god, kako god, koliko staro god….ne možeš više tražiti pravo jurizdikcije nad nekome,nemaš više sultanata, begluka ili bilo čega. Psihopato nema više vremena Nemanjića, Dušana Silnog ni Kralja Srbije krunisanog u Srpskom manastiru Mileševo Tvrtka Kotromanića.

SLAVO
Gost
SLAVO
1 godina prije
Reply to  Siniša

akademik Deretić je vrlo učen čovek i sigurno zna šta priča a sećam se da sam negde pročitao gde je rekao da Šveđani su Suedi odnosno Suepi šta je staro srpsko ime i da su srpskog porekla i da imaju 100% iste gene sa našim srpskim narodom. A da je… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Malo cudno,Jesili i kraljevi Hrvatski bili bosnjaci chomos.Cak i najacu mornaricu su imali bosnjaci.

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

Mafijaska trojka Pimp – Kujalinda – Brezinski, to nikako ne sluti na dobro.
A o ideji ulaska NTO ili USA flote u Crno More, predsjednik Putin je svojevremeno ne tako davno rekao; ” Mogu uci, ali nece izaci!”

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Sve je odmah u startu jasno, sada kao i prije i uvijek iza svega stoje “jeverji” kome to nije jasno taj ne vidi dobro ili mi je IQ mali.
Do se svijet ne ujedini protiv to zla nema nam spasa. Pa vi sada razmislite.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ivo

džeki, ne krasti tuđe nickove.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ivo

Adine, ne puštaj tekstove selektivno, ovo gore nije moja izjava.

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije

Ulaganje u fond ? Pa mnogi su ulagali u fondove na burzi pa su izgubili velike pare. I ovdje je situacija maglovita uz puno obećanja, a sve se svodi na prevaru i izvlačenje novaca od domicilnih država. Rezultat toga bi trebalo biti blagostanje, a ispasti će r umjesto t. A… Pročitaj više »

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Milijarda praznih obećanja za naštetiti Rusiji,ali budale pile granu ispod vlastite go*ice…Na koncu će opet svi stajati u redu za ruski plin,a samo će sitnjaver od političara,koji,poput Plavuše rade protiv vlastite države,zadovoljno klatiti sisama na nogometnim utakmicama i glumiti budale na naš račun…Stoka sitnog zuba i dalje bleji bez veze,a… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Alex

Alex,jesili ikad cuo za put svile.Cuo sam da su neki poceli gradit Tunnel,dase spoje sa Rusijom.Staje tu sporno,neki hoce da se udruze sa zemljama koje nisu nikad voljeli,neki idu prema ekonomiji ,tri mora.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Ti svašta čuješ i svašta znaš. A koja je cjena plina u toj tromorskoj ekonomiji i hoće li ruski plin pojeftiniti ako taj isti ruski plin amerikanci počmu tromorskoj ekonomiji isporučivati po američkoj cjeni? Mene ta tromorska uspravnica podsijeća na vojnu krajinu u Hrvatskoj za obranu od Turaka. Krajišnici su… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Mislis na one zbarikade ,kojima je i staz uracunan od cetri godine.Kad ti spominjes vojnu krajinu,ja ne spominjem drzavu do Zemuna.Steta samo sto nismo ostali u AU,gdje i danas kulturna dobra gledamo.

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra
1 godina prije
Reply to  Slavonac

#Steta samo sto nismo ostali u AU,gdje i danas kulturna dobra gledamo.
@Slavonac
Mda.
Samo…onda ne bi bio @Slavonac, nego @Toth

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Alex

Alex Za ostale iz ove, fol, inicijative, nije me bas briga, ali, u odnosu na Hrvatsku, me jeste briga. Hrvatska se izgleda uporno i cak uspjesno trudi biti na krivoj strani povjesti, kada se karte ponovo podijele, a do toga nece proci dugo. Barem da gledamo svoja posla bilo bi… Pročitaj više »

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Kad je to inicijativa NATO potrcke Kolinde, to moze biti samo lose.

Nadnicar
Gost
Nadnicar
1 godina prije

Citam komentare i nista mi nije jasno,jedni pisu da drzave ex yuge vise nista pod milim bogom ne privredjuju,sto je tocno ,dok drugi pisu da amerika i EU pljackaju ex yu drzave,i jedni i drugi si djele plusice i slazu se oko svega napisanog.Mene sad zanima po kojoj logici mogu… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Nadnicar

Opet pauza za topli obrok?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Siniša

Imaš pravo Siniša, upravo bio na pauzi.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ivo

džeki, ne krasti tuđe nickove.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Nadnicar

Ti nadničaru kao da nadničariš kod Slavonca, gdje je Slavonac za tebe vrstan investitor u vrijedonosne papire i plemenite metale. Ti ne shvaćaš kako za pljačku nije potrebna proizvodnja nego je dovoljno i zaduženje. Zamoli gazdu Slavonca da ti kaže koliko su republičice bivše tvorevine bile eura dužne prije 20,… Pročitaj više »

Nadnicar
Gost
Nadnicar
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Posto vidim da si ekonomski strucnjak,objasni meni neukom,od kad je to posudjivanje novca pljacka?Primjer,ja po citave dane piskaram po logicnom,sjedim u kaficima i po kladionicama,dolazi kraj mjeseca i tekuci racuni,odnosno usluge koje sam koristio.U medjuvremenu, spisko sam pare od braniteljske mirovine na kladionici i po kaficima,nazovem tebe telefonom i kazem… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Nadnicar

Ako očekuješ da ti itko ovdje u formatu komentara na portalu objašnjava kako funkcionira globalni monetarno financijski sustav onda si na krivom mjestu i u skladu s tim je i bila moja parodija sa Slavoncem u odgovoru na tvoj komentar. Ako želiš saznati to ipak moraš sam, a početak je… Pročitaj više »

Nadnicar
Gost
Nadnicar
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Ma nemas ti blage veze o zivotu a kamoli o ekonomiji,uostalom kao i dobrih 90 % komentatora ovog portala.

sci
Gost
sci
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

pa dobro da čujemo Spacevoodo kako bi objasnio kako funkcionra global.monet.fin.sistem i bdp?

Nadnicar
Gost
Nadnicar
1 godina prije
Reply to  sci

Sci, sada ce ti ekonomski voodoo majstor vjerojatno savjetovati da procitas knjigu od Pernara,mehanika novca,klauna koji nikada u zivotu nije zaradio jednu kunu svojim radom,nego uhljebljen na proracunu pise knjige kako se dugove ne treba vracati,jer eto novac je samo papir koji se stampa bez pokrica,hebo te koji je to… Pročitaj više »

sci
Gost
sci
1 godina prije
Reply to  Nadnicar

nadnicar ako zna točno objašnjenje onda će sigrno objasnit

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije
Reply to  Nadnicar

Nadnicar, ajde pogledaj kamate u bankama. Na štednju je 0,02% (nije šala, svejedno euri ili kune) – na 10.000 kuna to je 2 kune godišnje, a od te 2 kune država uzme još 25% poreza. Kamate na kredite sa druge strane su 3% do 5%. Drugim riječima, omjer ovih kamata… Pročitaj više »

Nadnicar
Gost
Nadnicar
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

Tupko Glupko lupas gluposti,kamate na stednju su male zbog jeftinog novca na trzistu,zakon ponude i potraznje,dok kamate na kredite ovise o mnogo faktora,kao prvo,vazno je znati o kakvom se kreditu radi,potrosackom ,hipotekarnom ili nekom trecem,kao drugo vazan je faktor i bonitet kupca kredita,odnosno u kojoj je skali solventnosti i kao… Pročitaj više »

Duki
Gost
Duki
1 godina prije
Reply to  Nadnicar

@a ti bauštelac za nadnicu
Ajde majke ti daj nam nešto tog jeftinog novca od banaka da si popravimo situaciju !😁😁😁

sci
Gost
sci
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

interesira me objašnjenje SpaceVood-a kako to točno funkcionira glob.mon.fin.sistem i BDP… Točno kako treba objasnit

Duki
Gost
Duki
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

@tupi -ma nisi ti tako blesav ,ali ima još ! Porezi,nameti trošarine,prirezi sve je to na račun ovaca,tj nas malih . Jedan primjer.: Kupiš auto novi ,prije 4 godine ,srednja klasa, 110 KS,ekološki prihvatljiv ,emisija 95/g CO2/100km Trošarina sitnica 1000 kn.- Sada taj isti automobil nije isti ??? Kako ?pa… Pročitaj više »

rusofil
Gost
rusofil
1 godina prije
Reply to  Nadnicar

@Nadničar Postavljaš glupa pitanja sa dobrom dozom arogancije. Za tvoje pitanje ne treba nauka, dovoljno je zrno zdravog razuma. Primjer koji navodiš je još gluplji i vjerojatno to i radiš što si napisao. Niko neće trošiti vrijeme da ti objašnjava najbanalnije stvari nego se potrudi sam ako te to doista… Pročitaj više »

rusofob
Gost
rusofob
1 godina prije
Reply to  rusofil

Šta nije pitanje postavio onaj Voodoo? počeo sa pljačkom i zaduženjem? To su bitne teme kako zapad utječe na Balkan i onda svi zašutjeli kad treva objasnit

rusofil
Gost
rusofil
1 godina prije
Reply to  rusofob

“Mene sad zanima po kojoj logici mogu i jedni i drugi biti u pravu,oni koji tvrde da nas svi kradu i oni koji tvrde da nista ne privredjujemo,ako nista ne privredjujemo,sto to onda ovi kradu?” Sad se i ti praviš pametan. Provjeri ko je ovo napisao. Jel i ti ne… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Objasnice tebi Slavinac dobro.Bilijon kuna je nestalo u 30g u HR.Petsto milijardi pokralu Crveni menedzeri,drugi petsto ide u ratnu ostetu i deset godina bez turizma.Sve je danas u matematici.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Nadnicar

Od tebe se niti ne očekuje da ti bude jasno, jer tvoj mozak radi preko pužnog vojka, pa samo Deutsche telekom kodišnje iz tzv suverene Republike Hrvatske izvuče 800 milijuna kuna, jer su u jeku slavnog Domovinskog rata četnici ( za proviziju ) Hrvacki telekom prodali Deuusche telekomu

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

Vidi ovoga cijića, koje su mu ime samo skullovci dali? da podsjeća na antičke Pompeje.. on se brine za srednjoevropske podguzare…

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

….. i tako, staro i poznato drustvo, opet sa sprema da krene na istok….medo ih dremljivo posmatra i mjerka koga ce prvog da smaze…

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

@nekorektni !
Ali mi se čini da dva glavna EU-igrača (koji su u prošlosti najviše popušili kada su krenuli na Medu F iD)
polako okreću list,i uviđaju grešku koju su napravili 2014.!! sa sankcijama !!😁😁😁

Jadransko more
Gost
Jadransko more
1 godina prije

Hrvatski treba jedno more: Jadran

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije

Raspravljati što je rekao Pompeo, a što je rekla Kolinda je potpuno besmisleno. Pompeo laže i s tim se još hvali, a Kolinda niti za pravu laž nije sposobna, ali je nenadmašiva u izjavljicanju gluposti. Kolinda je izjavila kako Hrvatska sukreira američku vanjsku politiku, a uspravnica je hrvatska sukreacija odnosno… Pročitaj više »

Keglevich
Gost
Keglevich
1 godina prije

Evo čitam vaše komentare i sve mi je jasno. Ako ste vi svi na forumu recimo to tako preslik naroda hrvata onda mi je jasno zašto izumiremo tj. zašto nas nema. Nitko od vas ne kuži poantu, u čemu je stvar. Dok ej ovaca biće i za jevreje vune, pročitajte… Pročitaj više »

goran trojkovic
Gost
goran trojkovic
1 godina prije

kolinda a i ostali uz nju zagovaraju pizdarije, jadran izumire, organizmi u moru izumiru od njihovih sranja i ispitivanja mora,sve u korist amerike, dusu smo prodali, a i guzica ce nekom nastradat

Ico
Gost
Ico
1 godina prije

Ti si vrhunski primjer idiota

Duki
Gost
Duki
1 godina prije
Reply to  Ico

I tako da zaključimo ! Balkansko blato se nastavlja,-više nismo niti u krčmi !A to ovaj sa početka teksta i njegovi dobro znaju “da je tema sasvim druga ali kada nam baciš kost sa krvnim zrncima kojoj se ne zna porijeklo mi ,🐒🐒🙈🙉🙊se upecamo k’o muhe na g…no !) I… Pročitaj više »

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Nikakvih tu milijardi neće biti. To su samo putni troškovi i izvlačenje keša i troškovi za plaćanje prostitutki i žderanje i partijanje po hotelima istočne Europe, ustvari izvlačenje novca iz fonda koje su te zemlje već odavno uplatile u fond naveden u članku. Pompeo je LAŽOV, to su sami više… Pročitaj više »

Max
Member
Max
1 godina prije

Podržava sestra braću pa tako i bivša predsjednica Amerikance.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Kolinda je sionistička lajdruša

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik