Sjedinjene Države odustale od sankcija protiv “Sjevernog toka 2”

Sjeverni tok 2
28 komentara

Čelnik Bijele kuće Donald Trump je prije susreta s predsjednikom Poljske, Andrzejom Dudom, rekao da Sjedinjene Države neće nametati sankcije protiv tvrtki koje sudjeluju u izgradnji plinovoda “Sjeverni tok 2”.

“Nećemo to učiniti”, rekao je Trump, odgovarajući na pitanje novinara o namjerama Washingtona da nametne sankcije protiv tvrtki koje sudjeluju u projektu

“Sjeverni tok 2”, koji će kroz Baltičko more povećati isporuke ruskog plina Njemačkoj i drugim kupcima u Europi, prenosi Politico.

Ipak, Donald Trump je rekao kako ulaganja Njemačke u ovaj plinovod smatra “neprimjerenima”.

“Neprimjereno je da Njemačka plaća milijarde i milijarde dolara Rusiji, što smo, da budemo iskreni, uvijek smatrali neprikladnim”, naglasio je Trump

Međutim američki predsjednik je iznenadio poljskog predsjednika Dudu, koji se na sastanku “Inicijative tri mora” oštro okomio na ovaj projekt.

Na pitanje razmišljaju li SAD uvesti sankcije protiv tvrtki uključenih u projekt plinovoda koji bi zaobišao Ukrajinu, Trump je jasno rekao: “Ne želimo to učiniti”.

“Mi samo mislimo da je za narod Njemačke vrlo loše da Njemačka godišnje plaća milijarde i milijarde dolara za svoju energiju Rusiji”, dodao je Trump.

Za ovu odluku je vjerojatno zaslužna nepopustljivost Berlina, iako je Njemačka u posljednje vrijeme izložena američkim kritikama zbog svojeg nepopuštanja američkom pritisku u vezi s gradnjom ovog  plinovoda.

Američki predsjednik Donald Trump je nedavno izjavio kako je Njemačka zbog velikog uvoza energenata postala “zatočenik Rusije”.

No, glasnogovornica njemačke savezne vlade Martna Fietz je to je opovrgnula, naglasivši da njemačko tržište prirodnog plina ostaje širom otvoreno za sve opskrbljivače i da njemački opskrbljivači i distributeri sami mogu odlučivati o uvjetima uvoza i isporuka plina.

Iako i Njemačka planira izgraditi jedan LNG terminal, koji bi trebao biti pušten u pogon do kraja 2022. godine, čak i ovdje nije jasno od koga će Nijemci kupovati plin, jer američki LNG košta više od ruskog plina koji se do Njemačke transportira plinovodima, a ruska kompanija Novatek će europskim kupcima nuditi ukapljeni plin po manjoj cijeni od američkog.

Osim toga, plinovod “Sjeverni tok 2” bi Njemačkoj trebao isporučivati čak 55 milijardi kubnih metara plina godišnje, a u pogon bi trebao biti pušten do kraja 2019. godine.

Politico

Inicijativa tri moraLNGSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

iphon od 8000 kuna je prihvatljiv ali plin koji služi za gospodarski razvoj I koji se koristi za ogrjev je neprihvatljiv.

ps. ameri su ipak na kraju skontali da u plinskom bussinesu nemogu parirati rusiji. na kraju krajeva, mišljenje amerikanaca se mjenja poput vremena tako da već sutra ova vijest može postati stara. hoću reći ima dosta interesantnijih tema od prenošenja mišljenja onih koji više mjenjaju mišljenje nego gaće

Son of Alerik
5 godine prije

Za početak – vjerojatno su se rastužili svi pljucači u dalj jer eto Njemačka je pokazala da zna zaštiti svoje interese čak i onda kad se oni ne podudaraju s američkim. Nije poslušna. Nego moćna. Ma koliko Poljaci cmizdrili.
Trumpovo pak cmizdrenje za njemačkim milijardama koje idu Rusiji nije žaljenje zbog toga što te milijarde ne idu SAD-u. Nego što jačaju Rusiju. A Rusiju ne jačaju ničije milijarde same po sebi, nego njihove rezerve nafte i plina.
Uglavnom, svaki dan izranja po jedna indicija da je EU sve jača, kao i njeno neupitno buduće partnerstvo s Rusijom. A po strani će ostati SAD i Kina, držeći preostala dva kantuna kuće.

Abcnormalan
5 godine prije

Nasilnik nikada ne odustaje,kad se drugi put sretnu na nekom vaznom pitanju…. opet ce pokusati… ili mozda vec sad rade na kvislinskom pobjedniku izbora…

preseren3
5 godine prije

Njemačka, zatočenik Rusije.
A okupirana je američkom armijom…
45.000+ novih 1.500 vojnika, nuklearno oružje na njenoj teritoriji, što je pretvara u legitiman cilj…
Da, Trump nema pojma, što je to zatočenik…
A Njemački penzioner kupi produkt preko interneta in američka vlada mu blokira plaćanje….
Jer je naplata u dolarima. Hahahahaha….

cool
5 godine prije

Sad će krenuti “domino efekt” s drugim državama i cijeli cirkus oko sankcija pada u vodu. Mišljenja sam, Usa je poslala modus i drugima i želi se izvući iz nezgodne situacije jer joj brojke niti najmanje ne idu na ruku ekonomskih sankcija u koje se sama dovela. Štetu su sami sebi napravili, korist niti najmanju. Pokazati će skora budućnost. Njemačka je samo trenutni “primjer” i nije veza za njezin uspjeh ili dominaciju ili veličinu. Tek je na 15 ili 16 mjestu u samodominaciji u Svijetu.

igi
5 godine prije

…američki pragmatizam na djelu….MEĐUTIM…rekli bi ameri – ne postoji besplatan ručak….uncle sam je osjetio da u budućnosti postoji mogućnost da izgubi azijsko tržište plina(…japan,koreja….) u korist ruskog buđžeta koji bi išao cjevovodom kroz kimovu koreju i preko sahalina stoga su se malo štopali….bolje da taj plin rusi prodaju germanima…

bbbb
5 godine prije

Nisu, Eu ciokomisija počela ispitivati VW, Mećku, Bemburu, Audi i Porše zbog kao sastajali se hehehe. Opel ciogalski nisu dirali. To je pritisak na največeg izvoznika švabskog, auto industriju.

Filip889
5 godine prije

Kakva je situacija sa gradnjom sjevernog toka, koliko je izgradeno jesu li uopče počeli graditi?

Maus
5 godine prije

14vojnika i 1avion , hehe koja trgovina, ko je kome patku podvalio?

Moreno
5 godine prije

SAD i EU minjaju planove od ujutro do uvečer, dok Rusija, a naročito Kina imaju nemjerljivo dugoročnije strategije.
To sve će se slomit po velikoj većini EU i SAD građana.

Fatih
5 godine prije

A STA KAZU POLJACI????

Ivo Lola
5 godine prije

Kad smo kod Rusije, ali nevezano baš nešto uz ovu temu, znamo da se protiv Rusije vodi prljavi propagandni rat, a svoj prilog je danas dao i portal dnevnik.hr televizije NOVA, u članku, u galeriji, gdje tendenciozno i beskrupulozno prikazuju Rusiju i povezuju Putina u izuzetno negativnom kontekstu. Napose što se ovakvih životnih scena može naći u svakoj državi i među svakim narodom na svijetu. Osim toga neke slike su teški fotošop. Evo link ako koga zanima. (dnevnik.hr/folder/zanimljivosti/putin-na-aparatima-prizori-iz-rusije-koje-svijet-nije-trebao-vidjeti—531209.html)

Kile
5 godine prije

Fala bogu malo i dobrih vijesti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI