SAD i Poljska – “Sjeverni tok 2”, odnosi s Njemačkom i “Inicijativa tri mora”

Poland PatriApoljska zastaviceots, Back View. People Raising Polish Flags Up To Th
16 komentara

Varšava poziva Washingtona da uvede sankcije na projekt plinovoda “Sjeverni tok 2”. Međutim, Poljska će za to morati platiti, i to vrlo skupo. Poljski mediji već raspravljaju o cijeni nastojanja službene Varšave da kazni ruskog agresora.

Lokalni specijalizirani portal Biznes Alert piše kako je u Poljskoj trenutno nekoliko velikih poslova za koje se bore poljske i tvrtke s američkim kapitalom, te kako u Sjedinjenim Državama očekuju da će se Varšava odlučiti za njihove aktere. “Rzeczpospolita” navodi primjer spora između kompanija Invenergy i Polish Energa.  Prva je američka grupa i izgradila je 11 vjetroelektrana u Poljskoj, potpisavši dugoročne ugovore s poljskim državnim energetskim tvrtkama za kupnju električne energije po fiksnoj cijeni. Kasnije, kao tvrdi Invenergy koji optužuje poljsku vladu, poljske energetske tvrtke su prekršile ugovore i američka grupa je pretrpjela gubitke od 700 milijuna dolara. Invenergy sada traži naknadu štete.

Drugi je argument da jedan od tri najveća emitera, TVP Poljska, Polsat i TVN, traže od Emitela, koji je u vlasništvu američke investicijske tvrtke Alinda Capital Partners, niže tarife za emitiranje svojih programa. Emitel posjeduje najrazvijeniju mrežu televizijskih i radijskih postaja u Poljskoj i operator je svih pet nacionalnih multipleksa digitalne zemaljske televizije. Američka tvrtka se poziva na već potpisane ugovore i odbacuje optužbe za korištenje monopolističkog položaja, iako je tu činjenicu potvrdio poljski regulator za suzbijanje monopola. Zbot toga su TVP, Polsat i TVN zaprijetili da će naći alternativu Emitelu, a prema poljskom izdanju Business Insidera imaju podršku brojnih drugih emitera.

Ali ovo nisu jedini komercijalni sporovi s američkim tvrtkama i zahtjevi Washingtona neće biti ograničeni na njih.

Georgette Mosbacher, američki veleposlanik u Poljskoj, želi jačanje prijateljskih odnosa s Poljacima, a zauzvrat traži manje sudjelovanje Njemačke i njemačkih tvrtki u gospodarskom i političkom životu zemlje, piše Wojciech Jakóbik, glavni urednik Biznes Alerta.

Istaknuo je da je Georgette Mosbacher poslovni čovjek koji je došao na svoje mjesto ne iz diplomatskih krugova, već iz kozmetičke industrije i predstavlja američku elitu iz New Yorka koja je povezana s Donaldom Trumpom. Osim toga, u svojoj prvoj izjavi kao veleposlanik je rekao kako će se u bilateralnim odnosima usredotočiti na poslovanje.

sjeverni tok 2
FOTO: Sjeverni tok 2

“Prema mojim informacijama prikupljenim u Sjedinjenim Američkim Državama, transakcijska politika Donalda Trumpa prema Europi neće proći, osim u Poljskoj, koju smatra za pouzdanog saveznika”, upozorava urednik Biznes Alerta i dodaje da uvjeti za uvođenje američkih sankcija protiv projekta “Sjeverni tok 2” već uzrokuju napetosti između Varšave i Washingtona.

“Jedan od diplomata mi je rekao da se poljsko-američki odnosi u jednom tjednu iz osmijeha mogu pretvoriti u tajne urote jednih protiv drugih”, rekao je Wojciech Jakóbik.

Štoviše, Poljaci uopće nisu sigurni da će Washington, nakon što oni pristanu na sve uvjete, ispuniti svoja obećanja i nametnuti sankcije protiv rusko-njemačkog plinovoda.

“Pod vodstvom takvih poduzetnika kao što su Mosbacher i Trump SAD od Poljske mogu očekivati akcije u njihovu korist u okviru otvorenih rasprava o različitim temama, ali ništa ne nude zauzvrat. Washington vjerojatno nije zainteresiran da Poljskoj ponudi svoj LNG po povoljnim cijenama, a Poljake ne zanimaju skupe sirovine, ako već postoji alternativa”, rekao je Wojciech Jakóbik.

Unatoč prošlogodišnjim glasnim izjavama Washingtona i Varšave o bližoj suradnji u opskrbi ukapljenim plinom, to se nije dogodilo. Prema odjelu za informiranje Ministarstva energetike Sjedinjenih Država (EIA), ove godine niti jedan američki tanker nije uplovio u Poljsku.

Glavni urednik Biznes Alerta piše kako cijena za sankcije protiv “Sjevernog toka 2”, koju traži Washington, za Poljake može biti previsoka, jer je Europska unija u konačnici ipak jedan od stupova sigurnosti zemlje, sličan NATO paktu.

Njemačka ne gleda blagonaklono na Trumpove “kućne ljubimce” u EU

njemacka

Podsjetio je kako Njemačka sada ne ide “kućnim ljubimcima” administracije Donalda Trumpa i preispituje svoju politiku prema “Inicijativi triju mora”.

Ovaj projekt, kojeg je 2015. predložio poljski predsjednik Andrzej Duda, kojeg je kasnije hrvatska predsjednica, kao nekakvu “Uspravnicu Jadran-Baltik” pripisala sebi, trebao bi biti gospodarski i energetski savez zemalja Srednje i Istočne Europe između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora.

“Nijemci se boje da će se “Inicijativa triju mora” pretvoriti u poljsko-američku inicijativu i zaprijetiti primatu Europske komisije na koju utječe Berlin”, piše Wojciech Jakóbik.

Poljski stručnjak dodaje da ako “Sjeverni tok 2” bude imao dezintegrirajući učinak na EU, tada će se “Inicijativa triju mora” nametnuti kao važna alternativa integraciji.

“Poljska si ne može priuštiti takvu avanturu”, zaključuje urednik poljskog poslovnog portala.

Ipak, puno toga će biti jasnije sredinom rujna, kada će predsjednik Poljske posjetiti Sjedinjene Države.

Poljska je jedan od glavnih protivnika “Sjevernog toka 2” u Europskoj uniji, ali do sada nastojanja Varšave nisu dala nikakve rezultate. Izgradnja njemačkog dijela baltičkog plinovoda je već započela. Stručnjaci su u više navrata istaknuli kako bi za projekt najopasnije bilo nametanje američkih sankcija. Prošle je godine Donald Trump potpisao zakon koji propisuje stroge sankcije protiv svih kompanija uključenih u ruske projekte za izvoz plinovoda.

Ove je godine Bijela kuća već nekoliko puta izjavila da može primijeniti sankcije, ali to još nije učinila. Ipak, na drugoj strani su divovi poput kompanija ENGIE, OMV, Royal Dutch Shel, Uniper i Wintershall, koji u ovom projektu surađuju s Gazpromom, ali na drugoj strani imaju unosne zajedničke projekte s američkih energetskim divovima. Ako su neizravne štete za američki energetski sektor veće od dobitka, tada Trumpova uprava sigurno neće nametnuti sankcije projektu. Wojciech Jakóbik s pravom strahuje da bi ustupci Varšave, bez jamstava da će SAD uvesti obećane sankcije protiv projekta “Sjeverni tok 2”, bili avantura sa zajamčenim gubicima.

Bijela kućaEIAGeorgette MosbacherInicijativa tri moraInvenergyLNGSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
5 godine prije

“Jeszcze Polska nie zginęła “, ali sama sebi povećava šanse.

Laki Topalović
5 godine prije

Kad bude stani-pani, ne znam koliko će Amerikanaca poginut da obrane Poljsku. S takvim povijesnim iskustvima, oni se inate Njemačkoj, Rusiji , čak i Ukrajini . Naplatit će Trumpeta njima sve, a dobit će – ništa.

Weteran
5 godine prije

Poštovani urednici:
Drago mi je, i čast, da sam zaslužio toliko priznanje!?
To što me držite na kvačilu, za mene je veliki kompliment !
Ovo nema potrebe da objavite.
Prijatno veče 🙂

Croatia
5 godine prije

Poljaci se uporno propinju na zadnje noge !!???

eu kolonija
5 godine prije

“Incijativa tri mora trebala bi biti gospodarski I energetski savez”

mene interesira o kakvom energetskom savezu govorimo. da neće kgk svoje runje (dlake) ložiti I tako proizvoditi energiju

Spartak
5 godine prije

Lagao bih kad bih rekao da mi je žao Poljske. Stavila su je usansku omču sama oko vrata. Uskoro će je tako stegnuti da će se ugušiti. Eto što od jednog narod može učiniti jedna glupa politička garnitura.

Har Megiddo
5 godine prije

Jedna ispravka: Georgette Mosbacher je žena. (Doduše, možda se osjeća kao muškarac.)

ljubo
5 godine prije

Imam rođaka koji nekako završio u Poljskoj i oženio se. Jednom prilikom mi je bubnuo kako su Grci lijeni i zato su u krizi. Prije rata sam jedno vrijeme radio u Beču na crno i imao sam satnicu 60 šilinga. Vrijedni Poljaci su se nudili po 20. Kad sam upitao šefa što nezaposli kojeg odgovorio mi je ; Nemogu njih trojica uraditi ni blizu što ti uradiš. Napominjem da nisam Batman.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

kakva tri mora ? ona srpska dušanova ?

Niko
5 godine prije

pa poljaci su naucili kroz povijest da uvijek popuse sa njemcima i englezima a ameri ionako ne mare za njih a ruse mrze jer misle da su rusi pocinila zlocin nad njima a sto rusi imaju dan sjecanja na zrtve ubijanja od strane poljaka o tome robovi americki sute isto ko i srbi za zlocine nad hrvatima samo lizite supak amerima na kraju cete i popusiti

barba tonći
5 godine prije

ŽIVJELA POLJSKA I POLJACI SMRT LAŽNIM ANTIFAŠISTIMA !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI