fbpx

Zašto se američka ekonomija temelji na destrukciji i agoniji nemoćnih?

Ekonomija temeljena na destrukciji

Ako se pitate što balkanska ekonomska kvazi elita krije od običnog puka, stvar je vrlo jednostavna. Od 17. stoljeća svjetska ekonomija, stisnuta neotplativim dugom, se temelji na destrukciji, a ne konstrukciji. Sruši jedno, da bi izgradio drugo – skuplje i bolje, a koje će trajati do uništenja potonjeg. Ne, cilj destruktivne ekonomije nije boljitak, nego održavanje globalne dominacije, bez obzira na cijenu i broj ljudskih žrtava.

Od 11. rujna 2001. do danas, Sjedinjene Američke Države su potrošile 5.900.000.000.000 dolara kako bi se pobijedile terorizam u svijetu. U toj borbi protiv terorizma je ubijeno 500.000 osoba, govore zadnja istraživanja s Univerziteta Brown. Svjedoci samo da terorizam nije pobijeđen iako je potrošeno čak 400 godišnjih proračuna Republike Hrvatske.

U ovoj studiji, objavljenoj 14. studenog 2018. nisu uključene kolateralne štete, koje “donose” puno više, nego je uloženo u ove sukobe, a o kojima nitko ne govori.

Destruktivna ekonomija – Kako to izgleda u praksi?

Zamislimo da jedna raketa košta 100.000 dolara. Raketu netko treba proizvesti. Radi se o visokoj tehnologiji za koju trebaju kvalitetni inženjeri, programeri, strojari i znanstvenici. Amerika se smatra obećanom zemljom o kojoj svi sanjaju i žele živjeti u njoj. Svi će oni biti plaćeni za svoj rad, kako bi se proizvela raketa, a koja će stvoriti 100.000 dolara dodatne vrijednosti pokrivene u dolarima.

Raketa se proizvodi da se iskoristi, a ne da njome kitimo božićno drvce. Tu nastaje problem. Njeno korištenje je destrukcija. Onoga momenta kada raketu ispalimo ona će srušiti cilj u kojeg je uložen višegodišnji rad i trud. Cilj može biti zgrada, tvornica, most ili ljudi. Svaki pogodak uništava tuđi rad, ali u isto vrijeme otvara dvije nove “mogućnosti” za onoga tko je uporabio raketu.

Zgrade, tvornice i mostove treba iznova sagraditi. Ako je sve uništeno u zemlji na koju je bačena raketa, onda ta zemlja više nema mogućnosti to sama napraviti. Posao gradnje i prodaje materijala će biti povjeren zemlji koja je bacila raketu, pod uvjetom da žrtva ima novaca ili prirodnih resursa kojima može platiti novu izgradnju. Čudno, kako rakete padaju samo na zemlje bogate prirodnim i ljudskim resursima, te direktno i indirektno pokrivaju emisiju nove količine dolara.

Druga “pozitivna” stvar za zemlju koja je proizvela i bacila raketu je vezana njenu konkurenciju. Raketa nije samo uništila beton i ljude, nego i eventualnu konkurenciju na tržištu za sljedećih 30 godina.

Jeste li vidjeli kako jedna raketa može biti “produktivna”? Sada zamislite kolika je isplativost uloženih 5.900.000.000.000 dolara u rakete koje uništavaju, a u isto vrijeme “stvaraju”.

Gdje je problem?

Problem je ozbiljan. Godišnji vojni proračun SAD-a je oko 600.000.000.000 dolara. Koliko je raketa u njemu koje će ostvariti cilj? One se moraju iskoristiti, jer dug Amerike stišće njene građane, koji trebaju primiti plaće za proizvodnju raketa. Srušena zgrada Iračanina je plaća Amerikanca.

Država u svijetu, gdje se rakete mogu iskoristiti, je sve manje. Neke su već postale i nuklearne sile (Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija, Indija, Pakistan, Sjeverna Koreja i Izrael). Druge zemlje su pod zaštitom gore navedenih nuklearnih sila. Dakle, klasični globalni rat, sličan svim ratovima u zadnjih 300 godina više nije moguć, ali rakete se moraju ispaliti.

Ne zaboravimo da su tvrtke iz SAD-a dobile i snažnu konkurenciju iz Kine, Južne Koreje, Rusije, Japana,… koju više nije moguće raketama poslati u “kameno doba”.

Sve ovo govori da Amerika nikada nije vodila ratove s ciljem da pobjedi. Svi ratovi do sada su imali gore dva navedena cilja. Srušiti i uništiti konkurenciju, te očistiti teren za američka poduzeća, usluge i robe.

Novi vojni proračuni jasno govore da se destruktivna strategija ne planira mijenjati u budućnosti. “Tržište” se smanjuje, ali se vojni proračun povećava zbog čega moramo biti zabrinuti.

Kako će to utjecati na države Balkana?

Zbrojimo li dva i dva, jasno možemo vidjeti gdje će i kako početi novi vojni sukobi, a za što je već sve spremno. Dosta smo pisali o Inicijativi tri mora, koja treba okupiti zemlje između Baltika, Crnog Mora i Jadrana. Današnje i buduće članice ove inicijative će biti korisni idioti čiji će građani platiti cijenu vraćanja Rusije u eventualno mini kameno doba, uz pomoć klasičnog iscrpljujućeg rata, a Europu oslabiti i iznova je staviti pod punu ekonomsku dominaciju SAD-a.

Glavni balkanski mediji nas svakodnevno bombardiraju vijestima o vojnim vježbama, kupljenom oružju, snazi pojedinih balkanskih država i raspravama tko je jači. Srbiji potajno šapću na uho da će vratiti cijelo Kosovo, Bošnjacima da će imati unitarnu građansku BiH, Srbima u Republici Srpskoj da će se pripojiti Srbiji, Hrvatima u BiH da će konačno biti dio Hrvatske, a Kosovarima da će se pripojiti Albaniji i ostvariti san o Velikoj Albaniji.

Sjeme je posijano, a rakete samo čekaju da se iskoriste, jer u zadnjem ratu nisu odradile posao do kraja. A možda kraj nije ni predviđen?

Izvor: Univerzitet Brown

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
72 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
apolo
Gost
apolo
2 godine prije

Izetbegovic govori kako Bosnu treba naoruzati, u protivnom ce ponovno biti zrtvovani. Kolinda uveliko kupuje avione i SAD donira helikoptere. Srbija je dobila od Rusije donacije migova. Kad se sve sagleda region se naoruzava. Nije li moguce da sva tri predsjednika rade za strane sile i da su placeni da… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  apolo

Ne apolo, problem je još dublji – mi sami smo glavni krivci. Izetbegović je u pravu, naravno da će biti žrtvovani. U pravu je i Kolinda, čime će se braniti od Srbije? Što isto važi i za Srbiju… Ali da još jasnije pokažem: pogledaj šta se na ovom portalu dešavalo,… Pročitaj više »

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije
Reply to  apolo

Ti si Apolo zelen i mlad, da si samo srednjih godina sijetio bi se Titovih rijeci: “Ako zelis mir, spremaj se za rat.”

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  IVE iz pecalbe

E, samo jedan je maršal,
uvek je voleo ratovati.
I ubijati.
Ljudina.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije
Reply to  Cinik2

Ako je Apolo zelen i mlad, ti si Cinik neobrazovan, i nenacitan, vrati se nazad u osnovnu skolu, ili neka ti vrate novac potrosen za tvoje obrazovanje, jer te nisu naucili osim prepoznavnja slova i brojeva.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
2 godine prije
Reply to  IVE iz pecalbe

@IVE, s obzirom da se sjećaš što je “Tito” rekao tamo negdje u četvrtom, petom stoljeću (https://en.wikipedia.org/wiki/Si_vis_pacem,_para_bellum), daj nam otkrij recept za dugovječnost.

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Har Megiddo

Tito reče lakše je voditi državu u ratu, nego u miru. Valjda…nisam čuo na svoje uši.

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  apolo

“neprijatelj su nase vlade ”
Ja ne mam svoju vladu ali imam
Vlatku.

Gaja
Gost
Gaja
2 godine prije
Reply to  apolo

Rat je kada ti vladar kaže tko ti je neprijatelj, građanski rat je kada sam shvatiš tko ti je neprijatelj.

28.juni
Gost
28.juni
2 godine prije

Čitava Amerika je izgradjena na destrukciji i agoniji nemoćnih.Sjetimo se samo šta su uradili stsrosjedeocima-Indijancima došavsi na njihovu teritoriju.Poubijali,protjerali,oteli zemlju… Ne može ni ekonomija drugačija da im bude.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

“Sjeme je posijano, a rakete samo čekaju da se iskoriste, jer u zadnjem ratu nisu odradile posao do kraja” – a iz teksta se jasno vidi da im je u interesu da se rat nikada ni ne završi. Što je još gore, mnogo je za to više razloga nego što… Pročitaj više »

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Poštovani Shumadinac,

Autor je dodao na kraju te rečenice jedan mali dodatak, pošto je kao i vi shvatio da kraj nije cilj.

Ugodno čitanje.

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  L. R.

Zašto se američka ekonomija temelji na destrukciji i agoniji nemoćnih?

Samo budale baziraju ekonomiju na ratovanju protiv jačih od sebe!

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Jedva čekam da Kina uništi ameriku i zavlada svetom
Kilo riže po glavi stanovnika.

Balad
Gost
Balad
2 godine prije

“Zašto se američka ekonomija temelji na destrukciji i agoniji nemoćnih?” “Sjeme je posijano, a rakete samo čekaju da se iskoriste, jer u zadnjem ratu nisu odradile posao do kraja. Možda kraj nije ni predviđen.” https://www.logicno.com/politika/zasto-se-americka-ekonomija-temelji-na-destrukciji-i-agoniji-nemocnih.html?fbclid=IwAR124Udp2i1uHXc__JJ2qWRpBvQhdWB39GxcLZDUQh4ROWu9KuGWYcteKe8 Glavno da američka ekonomija napreduje, bogateći uglavnem veća megasuperbogate, Ima nekoliko ishoda: – krčag ide… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Balad

Uvidio je to smerički narod, ali – ne može ništa. Neki su uputili vapaje i prema van…2015. ili 16…. neki intelektialci… Toliko o demoraciji

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  kiki

američki narod nije narod
Oni nemaju narod
Kapitalizam je prava stvar ko coca cola.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

to jeste plan amerike ali. uvijek postoji ali… treba napisati nešto I na temu američkih poreznih obveznika I njihovih dvojbi dali je ovaj sustav kao takav održiv. naime o čemu se radi. tih 600 milijardi dolara američkog vojnog proračuna plaćaju američki porezni obveznici a koji nisu zaposleni u vojno industrijskom… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

” treba napisati nešto I na temu američkih poreznih obveznika I njihovih dvojbi dali je ovaj sustav kao takav održiv. naime o čemu se radi” – nema problema, malo se više potrude da “spoljnu pretnju” prikažu realnijom i poreski obveznici će da pitaju treba li još para.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  shumadinac

daće ako budu imali od čega. desetine milijuna zaposlenih amerikanaca žive pod šatorima jer nemogu sebi priuštiti krov nad glavom. desetine milijuna amerikanaca radi za 1.000 dolara mjesečno a mjesečna izdvajanja tih istih amerikanaca za vojsku su 200 dolara mjesečno ili 20% od plaće. I ovaj proračun im je prenapuhan… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Dobro vide amer. – zato i postoje one inicijative za izdvajanjem Cal. i Tex.

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  kiki

“Cal. i Tex.”
naprej naprej, fantje ,Cal. i Tex.
moja dežela

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

prosjecna placa jednog zanatlije je 3000 dolara a o visoko strucnoj spremi nebih ni komentarisao ja ih ne gotivim mozda vise od svih na portalu ali spusti malo loptu mozda mislis na studente i penzionere koji rade 4 sata

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

ako amerikanac proizvede raketu za 100.000 dolara rusija tu istu raketu može proizvesti za 25.000 dolara

Nije to ništa ja svoju proizvedem za manje od 10 dolara.

Stephen.
Gost
Stephen.
2 godine prije

Nebih se složio samo Amerika stvara s vjetsku destrukciju, tu svakako spadaju i one zemlje koje su zajedno sa Amerima uništavale i pljačkale Libiju, Irak, Siriju i još mnoge druge zemlje i GLE !!! Čuda te nazovi “demokratske” zemlje najviše govore o demokraciji ” O ČEMU ĆE KURVA NEGO O… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Stephen.

Ostale zemlje spadaju i grupu s SAD-om, ali one nisu potrošile ni desetinu gornje sume. O tome da ostale zemlje ne smiju trepnut bez SAD-a, ne treba ni spominjati.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Koliko god zvučalo smiješno, čini se da će tržište odraditi svoje i na ovoj temi. Rakete, avioni, municija, bombe se proizvode da bi se upotrijebile. Što je ugroza veća, to će biti i veća potražnja za obrambenim ‘artiklima’. Jedan dio priče je zaokružen s tom obrambenom strategijom i ona ide… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Jedno je pljačka dobara no to je , u slučaju, Sirije manje važno. Prava zarada dolazi prilikom obnavljanja uništenog bombama. Šteta od rata u Siriji je već sad veća od 450 miljardi dolara. Graditi će se na kredit s kamatama. To je biznis. Trošenje municije je samo trošenje. Projektil doslovno… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Budući da je SAD isključena iz svih kombinacija u poratnoj obnovi Sirije, jasno je da im rat nije uspio kao investicija, nego je samo bio trošak. Onaj drugi dio, o patnjama, smrtima, razaranjima, psihopatski umovi koji započinju ratove ionako nikad ne vode računa o tim stvarima, za njih je sve… Pročitaj više »

Lurker
Gost
Lurker
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

To je relativno, SAD nije direktno ratovao a pogorsanje sigurnosne situacije u naftom / novcem bogatoj regiji jako dobro djeluje na Americki izvoz oruzja.

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

“rat nije uspio kao investicija”
sponzori su popušili veliku lovu
otprilke nekih 60
i švabe su otvorile kresu
interesantno.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA
To je rizik igranja tuđim kartama.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Puno je tu tvrdnji, počam od naslova, koje ne drže vodu. To se naj očitije vidi u tvrdnj:”Od 17. stoljeća svjetska ekonomija, stisnuta neotplativim dugom, se temelji na destrukciji, a ne konstrukciji. Sruši jedno, da bi izgradio drugo – skuplje i bolje, a koje će trajati do uništenja potonjeg. Ne,… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Dub Miroslav, hajde ti nama objasni što si ti htio reći, ali konkretno. Nemoj mutit vodu.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  PPP

PPP Sve se danas nastoji pojednostaviti i poistovjetiti.Stvaraju se neke šeme i sve se nastoji ugurati u tih par otrcanih modela U tome je greška većeg dijela ovog teksta. Puno je teže, umno, i zahtjevno, vremenski, da se uđe u bit problema i svakom događaju nađe pravo značenje te učine… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Opet ništa nisi rekao. Pročitaj svoju prvu rečenicu, a onda zadnju.

Cijeli tvoj komentar je jedno veliko ništa. Skup nepovezanih riječi i izraza.

Danima se vrtiš na portalu i do sada od tebe ništa konstruktivno nisam pročitao. Samo nekakvo muljanje.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  PPP

Bilo bi potrebno puno prostora za sve napisati. Žao mi je što se ne možemo naći na kavi ili pivi i o svemu prodiskutirati. Ja sam iz Rijeke i ukoliko si i ti negdje u okolici javi se. Inaće mi je žao što nisi ništa pronašao u mojem pisanju no… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Ja bih isto rekla da je to počelo oko 1.svj.rata….eu nakon njega ostala totalno – bez love…

milan
Gost
milan
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Sve tocno! 🙂 , samo je/su to opce/a mjesto stanja u kojem je svijet takav kakav je danas!

netman
Gost
netman
2 godine prije

Jako zanimljiv clanak, sa velikom vecinom bi se slozio.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije

Treba uzeti u obzir i shvatiti, da je najprofitabilniji dio SAD industrije vojna industrija. Zato amerikenjci izazivaju ratove po svijetu unistavaju na tudjim podrucjima da bi njihova vojna industrija radila punim kapacitetom. Ali polako jednog dana (dao Bog sto prije) istom mijerom ce im se vratiti, a tada ce njih… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Odličan tekst, a odgovor na pitanje iz naslova je jednostavan: to je srž liberalnog kapitalizma. Iskorištavanje slabijih bez ograničenja,te održavanje tog bolesnog sustava kroz pranje mozgova bespomoćnoj većini koja ništa ne razumije, osnova je poretka. Ima i dodatak – kako bi se dodatno smanjila mogućnost za pobunu,sustav omogućuje sposobnijim pojedincima,… Pročitaj više »

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  Ivo

Jugoslaviju su industrijalizirali i prehranili i obnovili
Amerikanci.
he he he he…..

Čak su i nesvrstane osnovali

“Jasno je da je socijalizam,uza sve svoje mane, beskonačno savršenije društveno uređenje”
na golom otoku je savršeno funkcionirao.
rešio se čovek konkurencije

Jedan je maršal.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo Sve je točno i sad upravo svjedočimo revoluciji. Cijeli socijalistički istok je imao ugrađenu grešku: Izboriti komunizam. Marx je lijepo napisao da će se to odigrati kad se steknu materijalni preduvjeti – dovoljan obim društvenog bogatstva ( ne govori se duhovnom već o materijalnom bogatstvu). Kapitalistički sistem takođe ima… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Ivo

Slažem se ali neznam tko je to od naših ‘ odličnika’ “obdaren intelektom”? Hrpe jadova koje privlači vlast jer daje mogućnost korupcije…to je više lukavost majmuna…

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije
Reply to  Ivo

Prvenstveno Ivo ako je Jugoslavija bila dobra tebi ili tvojim roditeljima, poznanicima, većini ipak nije i zato se raspala. Kapitalizam traje ipak duže od Komunizma i to je vidljivo ( znaci bez filozofiranja je vidljivo). Komunizam se raspao jer je to bila bolesna ideologija koja se zasnivala na principu tlacenja… Pročitaj više »

Jelena
Gost
Jelena
2 godine prije
Reply to  ShaCkaL

ShaCkal ne trči pred rudu. Taj isti internet koji je tebi i svima nama dopustio “slobodu izražavanja” misli je pod budnim okom CIA-e pa i Pentagona..Moral je osnova svih poteza u životu i vrlo diskutabilan segment plemenitih odluka u interesu čitavog pučanstva neovisno o podobnim ili nepodobnim nacionalnim ideologijama društva.… Pročitaj više »

Odisea
Gost
Odisea
2 godine prije
Reply to  Jelena

Da bi stvorio jedinku potrošačkog ili u prevodu zombijevdkog tipa,moraš paziti na omjer istine i laži.Jedinka treba steći utisak da sluša realnost i prihvati to razmišljanje,.To zapad usavršava decenijama,veoma studiozno nimalo naivno.Cijeli se koncepta zasniva na principu da ti razmišljanje predstavlja napor i kao u samoposluzi prihvatiš ponuđenu istinu.Šakal je… Pročitaj više »

Euro
Gost
Euro
2 godine prije
Reply to  Odisea

svaki put kad netko spomene slobodu ja imam osjećaj da me želi prevariti jer priča o stvari koja ne postoji.

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije
Reply to  Odisea

Odisea ti se bavis prosudjivanjem a svasta nesto bi tebe moglo zacuditi u zivotu. Kao npr privatnik sam i nikad nisam radio za placu jer mi je i otac bio privatnik ( sto znaci dajem drzavi non stop a nista zauzvrat nisam dobio od iste ). E sad pricas o… Pročitaj više »

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije
Reply to  Jelena

Jelena vi ste cisti promasaj. Nikakav odgovor nije bio trazen i nisam stao ni lijevo ni desno u svom komentaru. Socijalizam tipa Jugoslavie neostavlja niti mogucnost da se nesto promjeni – a izgleda kapitalizam ostavlja jer evo upravo komentiramo i pisemo sta mislimo ( u Kini to nije moguce ).… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  ShaCkaL

Stari, ti si se odlučio za 1 od 6 stvari…odmah. To znači da poznaješ ostalih 5 ? Ma, daj….iz onog što slijedi…

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

SAD su sjajna država. Na opštu žalost svih, SAD su okupirana država?! Gospodari Novca su korak ispred svih. Za sada?! Gospodari Novca žele biti Gospodari Zemlje?! Funkcioniše i dalje “sveto trojstvo” Gospodara Novca: Demokratija, Rat, Dug Do nedavno, Novac se proizvodio na klasičan, školski, način. Danas smo u fazi da… Pročitaj više »

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  Weteran

Ako ih ne možeš pobediti pridruži im se
Zaradi novac

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
2 godine prije

Ekonomija je takva ko i ljudi koji stoje iza nje i usmjeravaju je.Njima nije stalo ni do SAD-a,ni do njihovog naroda.Oni samo koriste SAD kao parazit,prvenstvemo za svoje ciljeve.Kad ga iscrpe,sa svoje pozicije moči,na vrhu,u stanju su prebacit se na drugog domačina,kojeg opet iskoriste prvenstveno za svoje ciljeve.

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije

demokracija je prava stvar

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

…prebacit se na cijeli svijet…

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

Odličan članak o nikad završenim USA ratovima bio je pred 2-3 mjeseca na Paul Craig Roberts ili Global Research
stranicama.Na tragu ovog današnjeg članka,ali malo opširniji.

robert
Gost
robert
2 godine prije

Nedavno sam komentirao kako američko gospodarstvo ne može egzistirati bez rata, može se isčitati iz američkih angažmana od kraja 19 stoljeća. Pokupio minuse :-). No ovaj gospodarski model uspostavili su englezi u tzv američkom ratu za nezavisnost. Tzv amerikance su financirali engleski kteditorii, za dugove su jamčile privatne osobe,, države… Pročitaj više »

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
2 godine prije
Reply to  robert

Amerikenjci to skupa vratili Britancima, sva tzv pomoc u prvom i drugom svijetskom ratu naplacena je Britancima zadnja rata 2006. A naplacen je svaki metak, pa i svaka kap znoja amerikenjaca.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  robert

Jesi siguran da su vlasnici te dvije investicijske kuće bili – Englezi ?
Samo bi podsjetila na posebne statuse koje imaju londonski city i Wash d.c…

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  robert

gospodarstvo ne može egzistirati bez rata,
Još od starog rima.
prestaneš ratovati propadaš.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Cinik2

@Cinik2
Je, dokaz tome su Novi Zeland, Švicarska, Urugvaj, Belgija…njihovi tenkovi se valjaju diljem svijetu i zarađuju milijarde. A Kina ima bar 50 tenkova u svakoj državi na svijetu koliko joj dobro ide…

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

Navodno samo 500 000 djece u Iraku….za koje je Madl. >:) grdobina Albr. rekla da ‘ to i nije previše….’

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 godine prije

Američka politika = Što drugima gore,to je njima bolje.

octopus
Gost
octopus
2 godine prije

Taj se mentalni sklop izvrsno vidi u filmu The Wall (2017)….

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Rakete nisu konačan profit, jesu profit ali ta raketa ko zna koliko puta umnoži svoju vrijednost kroz zloupotrebu NATOa i vojske USA da se obezbijedi sigurno, profitabilno i neograničeno parazitiranje tuđih resursa i dobara, Britanci, Franci i Ameri svojom vojnom silom pljačkaju po bijelom svijetu a po negdje uključe i… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije

Ima izvrsnih tekstova na njenoj stranici,za ne povjerovati koliko truda i znanja.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 godine prije

Američku ekonomiju vode MASONI – Rotshild.Rokfeler,Soroš…Masonima je Bog Lucifer.Pogledajte pozdrav rukom koji upotrebljavaju njihovi satrapi Obama i Klintonovi .To je znak Bafometa ili đavola.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

Da. Imam i nadopunu. Negdje sam vidjela da je godina kada je Brit.podmirila dug iz Napoleonskih ratova – 2015…
Nešto čovjek zna iz povj.udžbenika, ili sa studija…ali mislim da ni oni koji su to predavali nisu slutili da su Fed.ili Bank of England privatne institucije….

Mujo od Doboja
Gost
Mujo od Doboja
2 godine prije

A po cijim analizama se americka ekonomoja bazira na takvim temeljima!

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Mujo od Doboja

Po analizi zdravog razuma, objašnjenoj u gornjem tekstu, a na temelju istraživanja kojeg je autor naglasio u članku.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik