Zašto se američka ekonomija temelji na destrukciji i agoniji nemoćnih?

Ekonomija temeljena na destrukciji
72 komentara

Ako se pitate što balkanska ekonomska kvazi elita krije od običnog puka, stvar je vrlo jednostavna. Od 17. stoljeća svjetska ekonomija, stisnuta neotplativim dugom, se temelji na destrukciji, a ne konstrukciji. Sruši jedno, da bi izgradio drugo – skuplje i bolje, a koje će trajati do uništenja potonjeg. Ne, cilj destruktivne ekonomije nije boljitak, nego održavanje globalne dominacije, bez obzira na cijenu i broj ljudskih žrtava.

Od 11. rujna 2001. do danas, Sjedinjene Američke Države su potrošile 5.900.000.000.000 dolara kako bi se pobijedile terorizam u svijetu. U toj borbi protiv terorizma je ubijeno 500.000 osoba, govore zadnja istraživanja s Univerziteta Brown. Svjedoci samo da terorizam nije pobijeđen iako je potrošeno čak 400 godišnjih proračuna Republike Hrvatske.

U ovoj studiji, objavljenoj 14. studenog 2018. nisu uključene kolateralne štete, koje “donose” puno više, nego je uloženo u ove sukobe, a o kojima nitko ne govori.

Destruktivna ekonomija – Kako to izgleda u praksi?

Zamislimo da jedna raketa košta 100.000 dolara. Raketu netko treba proizvesti. Radi se o visokoj tehnologiji za koju trebaju kvalitetni inženjeri, programeri, strojari i znanstvenici. Amerika se smatra obećanom zemljom o kojoj svi sanjaju i žele živjeti u njoj. Svi će oni biti plaćeni za svoj rad, kako bi se proizvela raketa, a koja će stvoriti 100.000 dolara dodatne vrijednosti pokrivene u dolarima.

Raketa se proizvodi da se iskoristi, a ne da njome kitimo božićno drvce. Tu nastaje problem. Njeno korištenje je destrukcija. Onoga momenta kada raketu ispalimo ona će srušiti cilj u kojeg je uložen višegodišnji rad i trud. Cilj može biti zgrada, tvornica, most ili ljudi. Svaki pogodak uništava tuđi rad, ali u isto vrijeme otvara dvije nove “mogućnosti” za onoga tko je uporabio raketu.

Zgrade, tvornice i mostove treba iznova sagraditi. Ako je sve uništeno u zemlji na koju je bačena raketa, onda ta zemlja više nema mogućnosti to sama napraviti. Posao gradnje i prodaje materijala će biti povjeren zemlji koja je bacila raketu, pod uvjetom da žrtva ima novaca ili prirodnih resursa kojima može platiti novu izgradnju. Čudno, kako rakete padaju samo na zemlje bogate prirodnim i ljudskim resursima, te direktno i indirektno pokrivaju emisiju nove količine dolara.

Druga “pozitivna” stvar za zemlju koja je proizvela i bacila raketu je vezana njenu konkurenciju. Raketa nije samo uništila beton i ljude, nego i eventualnu konkurenciju na tržištu za sljedećih 30 godina.

Jeste li vidjeli kako jedna raketa može biti “produktivna”? Sada zamislite kolika je isplativost uloženih 5.900.000.000.000 dolara u rakete koje uništavaju, a u isto vrijeme “stvaraju”.

Gdje je problem?

Problem je ozbiljan. Godišnji vojni proračun SAD-a je oko 600.000.000.000 dolara. Koliko je raketa u njemu koje će ostvariti cilj? One se moraju iskoristiti, jer dug Amerike stišće njene građane, koji trebaju primiti plaće za proizvodnju raketa. Srušena zgrada Iračanina je plaća Amerikanca.

Država u svijetu, gdje se rakete mogu iskoristiti, je sve manje. Neke su već postale i nuklearne sile (Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija, Indija, Pakistan, Sjeverna Koreja i Izrael). Druge zemlje su pod zaštitom gore navedenih nuklearnih sila. Dakle, klasični globalni rat, sličan svim ratovima u zadnjih 300 godina više nije moguć, ali rakete se moraju ispaliti.

Ne zaboravimo da su tvrtke iz SAD-a dobile i snažnu konkurenciju iz Kine, Južne Koreje, Rusije, Japana,… koju više nije moguće raketama poslati u “kameno doba”.

Sve ovo govori da Amerika nikada nije vodila ratove s ciljem da pobjedi. Svi ratovi do sada su imali gore dva navedena cilja. Srušiti i uništiti konkurenciju, te očistiti teren za američka poduzeća, usluge i robe.

Novi vojni proračuni jasno govore da se destruktivna strategija ne planira mijenjati u budućnosti. “Tržište” se smanjuje, ali se vojni proračun povećava zbog čega moramo biti zabrinuti.

Kako će to utjecati na države Balkana?

Zbrojimo li dva i dva, jasno možemo vidjeti gdje će i kako početi novi vojni sukobi, a za što je već sve spremno. Dosta smo pisali o Inicijativi tri mora, koja treba okupiti zemlje između Baltika, Crnog Mora i Jadrana. Današnje i buduće članice ove inicijative će biti korisni idioti čiji će građani platiti cijenu vraćanja Rusije u eventualno mini kameno doba, uz pomoć klasičnog iscrpljujućeg rata, a Europu oslabiti i iznova je staviti pod punu ekonomsku dominaciju SAD-a.

Glavni balkanski mediji nas svakodnevno bombardiraju vijestima o vojnim vježbama, kupljenom oružju, snazi pojedinih balkanskih država i raspravama tko je jači. Srbiji potajno šapću na uho da će vratiti cijelo Kosovo, Bošnjacima da će imati unitarnu građansku BiH, Srbima u Republici Srpskoj da će se pripojiti Srbiji, Hrvatima u BiH da će konačno biti dio Hrvatske, a Kosovarima da će se pripojiti Albaniji i ostvariti san o Velikoj Albaniji.

Sjeme je posijano, a rakete samo čekaju da se iskoriste, jer u zadnjem ratu nisu odradile posao do kraja. A možda kraj nije ni predviđen?

Izvor: Univerzitet Brown

balkanInicijativa tri moraRat
Pretplatiti se
Obavijesti o
72 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
apolo
5 godine prije

Izetbegovic govori kako Bosnu treba naoruzati, u protivnom ce ponovno biti zrtvovani.
Kolinda uveliko kupuje avione i SAD donira helikoptere.
Srbija je dobila od Rusije donacije migova.
Kad se sve sagleda region se naoruzava.
Nije li moguce da sva tri predsjednika rade za strane sile i da su placeni da postave temelje za novi sukob?
Posto se sa Balkana stanovnistvo masovno iseljava, jer su uvjeti za zivot namjerno kreirani takvi kakvi su, bice manjak vojske. Kreatori kaosa su se pobrinuli da dovucu vojsku, svjezu krv. Migrante.
Onda nama nisu neprijatelji Srbi, Hrvati ili Muslimani, neprijatelj su nase vlade koje su raznim manipulacijama dovedeni na vlasti i jasu nas i dalje.
Problem se jos moze rijesiti. Zaustaviti nasilne ilegalne migracije i srusiti korumpirane vlade.

28.juni
5 godine prije

Čitava Amerika je izgradjena na destrukciji i agoniji nemoćnih.Sjetimo se samo šta su uradili stsrosjedeocima-Indijancima došavsi na njihovu teritoriju.Poubijali,protjerali,oteli zemlju… Ne može ni ekonomija drugačija da im bude.

shumadinac
5 godine prije

“Sjeme je posijano, a rakete samo čekaju da se iskoriste, jer u zadnjem ratu nisu odradile posao do kraja” – a iz teksta se jasno vidi da im je u interesu da se rat nikada ni ne završi. Što je još gore, mnogo je za to više razloga nego što je u tekstu navedeno. U toj, do sada uspešnij “filozofiji” postoji jedan problem: svet dobija izbor. Do sada izbora nije bilo, niko nije bio toliko lud da svoju perspektivu veže za propalu Rusiju i siromašnu Kinu. I kakav neverovatan obrt se dogodio za samo tri decenije! Sada se čak i Britanija i Australija utrkuju ko će da ostvari veću ekonomsku saradnju sa “siromašnom” Kinom. Sa druge strane Rusija je postala jedina zaštita čak i toj Kini jer je drugi blok prejak za samostalni otpor a očigledno je da ulazimo u vrlo brutalan period. I tako, umesto jedinog izbora u vidu… Čitaj više »

Balad
5 godine prije

“Zašto se američka ekonomija temelji na destrukciji i agoniji nemoćnih?”

“Sjeme je posijano, a rakete samo čekaju da se iskoriste, jer u zadnjem ratu nisu odradile posao do kraja. Možda kraj nije ni predviđen.”

https://www.logicno.com/politika/zasto-se-americka-ekonomija-temelji-na-destrukciji-i-agoniji-nemocnih.html?fbclid=IwAR124Udp2i1uHXc__JJ2qWRpBvQhdWB39GxcLZDUQh4ROWu9KuGWYcteKe8

Glavno da američka ekonomija napreduje, bogateći uglavnem veća megasuperbogate, Ima nekoliko ishoda:

– krčag ide na vodu dok se ne razbije
– američki narod će progledati i uvidjeti svoj položaj unutar države u u svjetskoj zajednici, pa će biti “kom obojci, kom opanci”
– Ameri će iskorijeniti nemoćne i siromašne širom svijeta – poput svojih Indijanaca – a potom će, par stoljeća kasnije odavati počasti i moliti za oprost istrebljene

A osnovni odgovor već je našao Marx, a nosi ime KAPITALIZAM i neljudski aksiomi na kojima se bazira. 🙂 🙂 🙂

eu kolonija
5 godine prije

to jeste plan amerike ali. uvijek postoji ali… treba napisati nešto I na temu američkih poreznih obveznika I njihovih dvojbi dali je ovaj sustav kao takav održiv. naime o čemu se radi. tih 600 milijardi dolara američkog vojnog proračuna plaćaju američki porezni obveznici a koji nisu zaposleni u vojno industrijskom kompleksu ili koji su zaposleni u industrijama koje čak imaju I negativne efekte od takve ekspanzije vojnog proračuna. mislim da na tu temu postoji studija koju je napisao financijski savjetnik bila clintona I prema toj studiji ukratko amerika troši oko 3,5% gdp-a na vojno industrijski kompleks ali povrat od tih troškova nema niti 2% utjecaja na gdp. elem prema toj studiji amerika je dugoročno izgubila kud I kamo više sredstava na te rakete nego što je imala koristi od tih raketa drugo, ako amerikanac proizvede raketu za 100.000 dolara rusija tu istu raketu može proizvesti za 25.000 dolara što se… Čitaj više »

Stephen.
5 godine prije

Nebih se složio samo Amerika stvara s vjetsku destrukciju, tu svakako spadaju i one zemlje koje su zajedno sa Amerima uništavale i pljačkale Libiju, Irak, Siriju i još mnoge druge zemlje i GLE !!! Čuda te nazovi “demokratske” zemlje najviše govore o demokraciji ” O ČEMU ĆE KURVA NEGO O POŠTENJU”.

Son of Alerik
5 godine prije

Koliko god zvučalo smiješno, čini se da će tržište odraditi svoje i na ovoj temi. Rakete, avioni, municija, bombe se proizvode da bi se upotrijebile. Što je ugroza veća, to će biti i veća potražnja za obrambenim ‘artiklima’. Jedan dio priče je zaokružen s tom obrambenom strategijom i ona ide na teret poreznih obveznika kojima se uzima dio dohotka radi ‘većeg cilja’ što prolazi bez većih protesta onih kojima se uzima. Oružje postaje dobar biznis kad se upotrebljava onako kako je u tekstu i opisano, destruktivno, napadanjem drugih država, bilo iz osvete, bilo iz želja za otimanjem resursa. Ali kako ništa i nitko ne stoji na mjestu, tržišni krug za ekonomiju oružja se smanjuje. To možemo vidjeti u Siriji i svugdje gdje su dosad dospjeli S 400. Oni koji bi išli na države koje imaju te obrambene sustave, prošli bi loše tržišno pa se na takve korake neće usuditi sve… Čitaj više »

Dub Miroslav
5 godine prije

Puno je tu tvrdnji, počam od naslova, koje ne drže vodu. To se naj očitije vidi u tvrdnj:”Od 17. stoljeća svjetska ekonomija, stisnuta neotplativim dugom, se temelji na destrukciji, a ne konstrukciji. Sruši jedno, da bi izgradio drugo – skuplje i bolje, a koje će trajati do uništenja potonjeg. Ne, cilj destruktivne ekonomije nije boljitak, nego održavanje globalne dominacije, bez obzira na cijenu i broj ljudskih žrtava” Od 17. st. provodi se pljačka svuda po svijetu no to nije na dug več na “preraspodjelu dobara” od proivođaća i/ili vlasnika ka pljačkašu. Moglo bi se jako puno pisati o toj temi, pogotovo s aspekta ekonomije :rata, ratovanja, naoružavanja, osvajanja i , mnoge će začuditi, ekonomiji ratne i poratne pljačke na državnom i međudržavnom nivou.Do 20.st. novac je imao polog u zlatu i nije njegova količina nije ovisila o brzini štamparskog stroja i potrebama politike.

netman
5 godine prije

Jako zanimljiv clanak, sa velikom vecinom bi se slozio.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Treba uzeti u obzir i shvatiti, da je najprofitabilniji dio SAD industrije vojna industrija. Zato amerikenjci izazivaju ratove po svijetu unistavaju na tudjim podrucjima da bi njihova vojna industrija radila punim kapacitetom. Ali polako jednog dana (dao Bog sto prije) istom mijerom ce im se vratiti, a tada ce njih trijebiti kao sto su oni trijebili domorodacke indijance. Ono sto treba priznati SAD oruzja su lijepa (ako se za oruzije moze reci da je lijepo) usminkana no nisu i naj efikasnija, a to je vec drugi problem koji njih muci.

Ivo
5 godine prije

Odličan tekst, a odgovor na pitanje iz naslova je jednostavan: to je srž liberalnog kapitalizma. Iskorištavanje slabijih bez ograničenja,te održavanje tog bolesnog sustava kroz pranje mozgova bespomoćnoj većini koja ništa ne razumije, osnova je poretka. Ima i dodatak – kako bi se dodatno smanjila mogućnost za pobunu,sustav omogućuje sposobnijim pojedincima, obdarenim zdravom agresijom i intelektom, da se popenju na društvenoj ljestvici i budu ekonomski uspješniji od nekih drugih. Time se takvi pojedinci, koji bi nominalno trebali biti vođe pobune, pretvaraju u čuvare sustava. Sustav je odlično zamišljen, i realno ga je gotovo nemoguće srušiti,mada uvijek postoji rješenje za sve. I ono ne mora obavezno biti u vidu asteroida,kako smatra Subaru. Jasno je da je socijalizam,uza sve svoje mane, beskonačno savršenije društveno uređenje, koje već u svojoj osnovi jasno naglašava da je iskorištavanje zabranjeno, bogaćenje pojedinca ograničeno, a bombardiranje drugih zemalja zbog profita bolesno. Iz tog razloga se socijalizam stalno i… Čitaj više »

Weteran
5 godine prije

SAD su sjajna država.
Na opštu žalost svih, SAD su okupirana država?!
Gospodari Novca su korak ispred svih. Za sada?!
Gospodari Novca žele biti Gospodari Zemlje?!
Funkcioniše i dalje “sveto trojstvo” Gospodara Novca: Demokratija, Rat, Dug
Do nedavno, Novac se proizvodio na klasičan, školski, način. Danas smo u fazi da Novac proizvodi Novac!?
Ne znam kako Njima to uspeva? Ovde je štampanje novca izazvalo hiperinflaciju.
Konačnu pobedu odnosi Vera i Ideja.
Oni Koji Pokoravaju i dalje nesmetano ulaze i lagano premrežavaju teritoriju bezidejnih tviteraša i izdepiliranih vernika u Kult Smrti!

Crni žutokljunac
5 godine prije

Ekonomija je takva ko i ljudi koji stoje iza nje i usmjeravaju je.Njima nije stalo ni do SAD-a,ni do njihovog naroda.Oni samo koriste SAD kao parazit,prvenstvemo za svoje ciljeve.Kad ga iscrpe,sa svoje pozicije moči,na vrhu,u stanju su prebacit se na drugog domačina,kojeg opet iskoriste prvenstveno za svoje ciljeve.

Kažun
5 godine prije

Odličan članak o nikad završenim USA ratovima bio je pred 2-3 mjeseca na Paul Craig Roberts ili Global Research
stranicama.Na tragu ovog današnjeg članka,ali malo opširniji.

robert
5 godine prije

Nedavno sam komentirao kako američko gospodarstvo ne može egzistirati bez rata, može se isčitati iz američkih angažmana od kraja 19 stoljeća. Pokupio minuse :-). No ovaj gospodarski model uspostavili su englezi u tzv američkom ratu za nezavisnost. Tzv amerikance su financirali engleski kteditorii, za dugove su jamčile privatne osobe,, države u nastanku i savezna država u nastanku. Nakon rata nisu imali za vratiti dugove… Pa su dvije investicijske kuće preuzele dugove, isplatile kreditore i slijedećih 20 godina vukle enormne količine sirovina i poluproizvoda iz amerile po drastično nižim cijenama nego li su bile prije rata. A rat je navodno počeo zbog krajnjih cijena američkih proizvoda. …Ne rat je počeo da bi potaknuo englesku privredu koja je proizvodila za obje zaračene strane, koja je financirala obje zaraćene strane i koja je sve to debelo naplatilo tzv pobjedničkoj američkoj strani. Isti model koristi amerika i koristili su englezi dok su bili kolonijalna… Čitaj više »

kiki
5 godine prije

Navodno samo 500 000 djece u Iraku….za koje je Madl. >:) grdobina Albr. rekla da ‘ to i nije previše….’

Vlastimir
5 godine prije

Američka politika = Što drugima gore,to je njima bolje.

octopus
5 godine prije

Taj se mentalni sklop izvrsno vidi u filmu The Wall (2017)….

Siniša
5 godine prije

Rakete nisu konačan profit, jesu profit ali ta raketa ko zna koliko puta umnoži svoju vrijednost kroz zloupotrebu NATOa i vojske USA da se obezbijedi sigurno, profitabilno i neograničeno parazitiranje tuđih resursa i dobara, Britanci, Franci i Ameri svojom vojnom silom pljačkaju po bijelom svijetu a po negdje uključe i NATO.

nonwo
5 godine prije

Ima izvrsnih tekstova na njenoj stranici,za ne povjerovati koliko truda i znanja.

Vlastimir
5 godine prije

Američku ekonomiju vode MASONI – Rotshild.Rokfeler,Soroš…Masonima je Bog Lucifer.Pogledajte pozdrav rukom koji upotrebljavaju njihovi satrapi Obama i Klintonovi .To je znak Bafometa ili đavola.

kiki
5 godine prije

Da. Imam i nadopunu. Negdje sam vidjela da je godina kada je Brit.podmirila dug iz Napoleonskih ratova – 2015…
Nešto čovjek zna iz povj.udžbenika, ili sa studija…ali mislim da ni oni koji su to predavali nisu slutili da su Fed.ili Bank of England privatne institucije….

Mujo od Doboja
5 godine prije

A po cijim analizama se americka ekonomoja bazira na takvim temeljima!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI