fbpx

Borbene linije se podvlače dok 44 američke države biraju stranu u obračunu na Vrhovnom sudu

Kako su glasale americke drzave

Nakon što je 18 država koje predvode republikanci podržalo Texas u osporavanju predsjedničkih izbornih procedura u četiri upitne države, 22 jurisdikcije predvođene demokratama stale su na stranu optuženih, a društveni mediji brujali su o drugom američkom „građanskom ratu“.

U četvrtak je došlo do velikih aktivnosti oko spisa 22O155 na američkom Vrhovnom sudu, kad su Michigan, Georgia, Pennsylvania i Wisconsin odgovorili na žalbu Texasa, Ohio je podnio zbunjujući podnesak koji navodno ne podržava nijednu stranu, a brojni zastupnici takođe su pokušali da se pridruže slučaju, a sve prije nego što su jurisdikcije pod vođstvom demokrata podnijele svoj vlastiti podnesak amici curiae.

Državni tužilac Texasa Ken Paxton zatražio je od suda da blokira biračka mjesta iz četiri odlučujuće države, tvrdeći da su oni iskoristili autoritet koji Ustav daje zakonodavcima da promijene izborna pravila i učine ih ranjivima na prevare. Predsjednik Donald Trump, koji se i sam želi pridružiti teksaškoj parnici, požalio se da su države nepropisno proglasile demokrata Joea Bidena pobjednikom.

Iako su četiri države odgovorile u četvrtak do sudskog roka do 15 sati, jurisdikcije pod vođstvom demokrata mobilizirale su legalne trupe u svoju odbranu. Generalni tužilac Columbia Districta Karl Racine predvodi države California, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Sjeverna Carolina, Oregon, Rhode Island, Vermont, Virginia, Washington – i američke teritorije Virgin Islands i Guam – u amicus podnesku kojim se traži odbacivanje slučaja u Texasu.

Demokratski amici su tvrdili da bi „državni sudovi i lokalni akteri“ trebalo da budu u stanju da „tumače i sprovode državni izborni zakon“ jer državama treba „suverena sposobnost da bezbjedno i sigurno prime glasače u svjetlu vanrednih situacija kao što je Covid -19“.

Ono što Texas želi bi „uništilo sisteme vlasti država“, tvrdili su oni, dodajući da će njihova „iskustva sa sigurnim i bezbjednim metodama glasanja putem pošte“ objasniti zašto slučaj treba odbaciti.

Do sada je ukupno 18 država predvođenih republikancima podnijelo amicus izvještaje da podrži Texas. U četvrtak je njih šest – Missouri, Arkansas, Louisiana, Mississippi, Južna Carolina i Utah – zatražilo da „intervenišu“, što je direktno pridruživanje slučaju.

Usred ovog pravnog rata među državama primjećen je čudan zahtjev državnog tužioca države Ohio, republikanca Dave Yosta. Zvanično „u znak podrške nijednoj stranci“, Yost je zapravo tvrdio da slučaj u Texasu treba odbaciti, ali da bi devet sudija trebalo da „donesu odluku o značenju klauzule birača što je prije moguće“.

„Međutim, važnost ustavnih sumnji javnosti blijedi u poređenju sa značajem zabrinutosti javnosti u vezi sa osnovnom pravičnošću“, tvrdio je Yost, u neobičnom zaokretu pravne oštrine.

Dok je Arizona kasnije u srijedu podnijela zasebni amicus podnesak za podršku Texasu, veći dio dana američki glavni mediji govorili su o „17 država“ umiješanih u spor. Na ničije iznenađenje, bjesne demokrate pokrenule su Twitter trendove kao što je #SeditiousSeventeen, osuđujući tužioce da žele da “preokrenu” izbore i podstiču sljedeći “građanski rat”.

Do sada su samo advokati vodili ovaj „rat“. Koliko vidimo, čini se da je zemlja podijeljena jednako kao i 1861-65, kada je 11 država pokušalo da se otcijepi zbog izbora Abrahama Lincolna. Do četvrtka, samo šest američkih država nije zvanično odabralo stranu: Alaska, Idaho, Indiana, Kentucky, New Hampshire i Wyoming.

Texas je zatražio od Vrhovnog suda da ubrza postupak i pokrene saslušanje već u petak, 11. decembra, rekavši da će, ako se ništa ne preduzme, četiri države osporiti izbore “na osnovu neustavnih i duboko neizvjesnih” rezultata, koji će, ako budu potvrđeni, uprljati ove i buduće izbore.

4.4 21 votes
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
56 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nekoime
Gost
nekoime
1 mjesec prije

Predlažem raspoređivanje ruskih i kineskih mirovnih snaga na liniju razgraničenja.

Patriot
Gost
Patriot
1 mjesec prije
Reply to  nekoime

Kinezi su već u Kanadi.

nekoime
Gost
nekoime
1 mjesec prije
Reply to  Patriot

I drže sve kemijske čistionice u USA.

Ico
Gost
Ico
1 mjesec prije
Reply to  Patriot

Stižu Rusi, već su u Moskvi!

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
1 mjesec prije

“…22 jurisdikcije predvođene demokratama stale su na stranu optuženih…”
Ovo je samo politicka besmislica.
Ako bi postivali zakon i Ustav – ove budale Rotschildove/Rockfellerove – ne bi imale nikakve sanse…
Naprosto – u svakoj od ovih 4 drzave – izvrsna vlast je uzela sebi za pravo da bude zakonodavna.
Dakle – pravili u “zakone”, a nisu na to imali nikakvo ustavno pravo.

I to je prosto tako.
Caki da nije bilo nevidjene prevare sa tzv “glasanjem”…

Medjuitm, zlocinacke-satanisticke familije “filantropa” milijardera poput kamatara Rotschilda, Rockfellera, Sorosa, Gatesa i oanko su korumpirali sve 3 grane Vlasti drzave SAD.
Ostaje samo ovih par korumpiranih “sudija” da odluci o necem sto se nije smjelo niti pomisliti – a kamo li napraviti…

Ali u kleptokratiji i satanistickom svijetu kamatara, pedofila i konzumenata djecije krvi – koji vladaju bukvalno “modernim sistemom” uz stampanje tzv “novca-iz-niceg”, sve je moguce…
Sta vise – znamo cak i javno da je minimalno jedan od tih “sudija” – totalno kompromitovan!
Dakle, vise puta odlazio na “Epstajnovo ostrvo” – gdje je ko zna sta radio…
A ko moze garantovati da i druge tzv “sudije” to nisu…?

CCCC
Gost
CCCC
1 mjesec prije
Reply to  Istražuj

“A ko moze garantovati da i druge tzv “sudije” to nisu…?” Moze garantovati tvoj dragi i voljeni Trump, koji je imenovao 3 sudija u Vrhovni sud SAD, a u kojem konzervativci imaju vecinu od 6:3, i koji opet odbija glupe tuzbe jer nemaju ni trunke dokaza. Znaci stvarno ne razumijem kako neko moze podrzavati Trumpa (koji je inace obicna marioneta kao i svaki drugi predsjednik SAD, samo sto je sebi uvrtio u glavu da moze da radi sta hoce), a ovde na portalu su ga nazivali i covjekom iz naroda, lika koji je nula od biznismena i koji je prvi posao pokrenuo jer mu je tata posudio milion USD, i koji je postigao sve na osnovu njegovog imena, a kasnije najvise kao reality zvijezda.

RoPe
Gost
RoPe
1 mjesec prije
Reply to  CCCC

Trodioba vlasti je osnova demokracije. Ako sudovi i upravitelji budu donosili zakone onda je to korak natrag, u tursko pravo. Kadija te tuzi, kadija ti sudi.

Hum
Gost
Hum
1 mjesec prije
Reply to  CCCC

Voljeni Trump?! Iza Trumpa stoje ljudi. Kakvi-takvi. iza BIDENA stoji čisto nepatvoreno ZLO. Inače Trump je marioneta ali se ne ponaša kao marioneta?! Pa to ti govori da im se oteo kontroli. Mislili su da će lako s njim. Nitko ga ne idealizira ali u ovoj situaciji zar treba raspravljati o tome da ga je tata pogurao?!

Ico
Gost
Ico
1 mjesec prije
Reply to  Hum

Pogurala ga je Melania. Trump se pali na guranac

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
1 mjesec prije
Reply to  CCCC

Kolega,

  • “…tvoj dragi i voljeni Trump…”

Ova tvrdnja vam nema veze ni sa stvarnoscu niti sa mozgom. Ja nemamo nikakve veze sa Trumpom, ali kad vidim da je ista satanisticka kamatarska banda iza lazne “pLandemije” i iza pedofila Bidena – jasno je da bih radije vidio Trumpa na mjestu predsjednika SAD.

  • “… Vrhovni sud SAD, a u kojem konzervativci imaju vecinu od 6:3…”

Upravo u nekoliko odluka po Vrhovnim sudovima savaznih drzava – oni su odlucili (protivzakonito) u korist pedofila Bidena. naravno, posto nisam obavezan nikakvoj laznoj “politickoj korektnosti” – tvrdim da se tu radilo o cistoj korupciji ili kompromitiranosti nekog ili vise “sudija”.

  • “…koji opet odbija glupe tuzbe jer nemaju ni trunke dokaza…”

Ne postoje “glupe” tuzbe… postoje samo glupi ljudi… a obicno takvi glupaci – nemaju ni pojma o Trodijelonsti vlasti u tzv “demokratijama”.
Postoji dakle Izvrsna (vlada, predsjednik) , Zakonodavna (parlament) i Sudska vlast (sudovi).
I to je USTAVNA baza svake te tzv “demokratije”…
Baza se ne smije urusiti!

U slucaju ove 4 drzave – “Izvrsna vlast” protivustavno je uzurpirala “Zakonodavnu vlast”…
To je uradila time – sto je donijela ZAKONE (o izborima) koje nije smjela niti po Ustavu mogla – uopste donijeti!

Dakle – to je toliko jasno da i naveci glupak – to vidi…
Ne mora biti Sudija.
Savrseno jasno je da i ovih 22 “tuzioca” – to jasno vide.

Zasto ucestvuju u ovoj farsi…?
Zasto (cak i kada iskljucimo nevidjenu (ali nevidjenu!) pljacku i manipulaciju glasova na ovim tzv “izborima” u SAD) – ovi (D) “tuzioci” izlaze da brane politicku liniju a ne Ustav…?

Posto smo svjedoci, nevjerovatne korupiranosti i D i R politicara tj predstavnika zakonodavne, izvrsne i sudske vlasti – ne bih se iznenadio da je i Vrhovni sud potkupljen od kamatarskih satanistickih “filantropa” koji stoje i iza lazne pLandemije i iza pedofila Bidena…

Ico
Gost
Ico
1 mjesec prije
Reply to  Istražuj

U pravu si, korupcija razara Ameriku

Ico
Gost
Ico
1 mjesec prije
Reply to  Istražuj

I ti bi štampao novac bez pokrića, ali zbog skromne pameti ne umeš. Pa dolar ima pokriće, za dolar možeš kupiti što poželiš

Mikojan
Gost
Mikojan
1 mjesec prije
Reply to  Ico

Naravno da možeš a sad nam objasni u čemu ima pokriće, u ukradenoj nafti na BI ?

Istranko
Gost
Istranko
1 mjesec prije

Ovo je grozno, a pod time mislim na autorov prijevod članka, ja bi se duboko sramio stajati iza ovakvog članka, pa ovo niti dijete u osnovnoj školi ne bi ovako grozno prevelo…

Da li autor članka uopće pročita što je napisao???

Jomla
Gost
Jomla
1 mjesec prije
Reply to  Istranko

Jok!

eu koloniija
Gost
eu koloniija
1 mjesec prije

kako su samo ovi maistream mediji ažurni kada se dignu demokrate. što se tiče informacije opet ful jer je podnesak podnjelo 20 saveznih država a ne 22 jer su tu I 2 eksteritorijalne oblasti a ovih 6 saveznih država koje su nisu izjasnile su pod kontrolom republikanaca, kao I ohio, I zna se gdje će I one. ali ono što je bitno a što se ovim novinarskim vratolomijama želi sakriti je to da je texas pogodio u sridu

RoPe
Gost
RoPe
1 mjesec prije
Reply to  eu koloniija

Da. Vise ne govore kako nema dokaza.

Ico
Gost
Ico
1 mjesec prije
Reply to  eu koloniija

EU vazal ( EU kolonija )

Ban Bosanski
Gost
Ban Bosanski
1 mjesec prije

Trampov problem je što većina Republikanske stranke jeste dio konspiracije Duboke Države. Tako se ishitreno sa čestitkom Bajdenu javio i Dzordz Buš, koji je dio američke grane DD. Kada se ova Konspiracija razotkrije i svi sudionici otkriju, u medijima, politici i sustvu, od odozgor do najnižih, biti će zatvaranja. Buš, Klintonovi, Obama, implanti u CIA, FBI, sudovi, lokalni vlastodrzci, biti će Guantanamo premali a i električne stolice će da imaju posla. Tako će se ovo zlo sasjeći u korijenu i cijeli svijet izliječiti od korupcije i jednoumlja. Amerika će postati primjer slobode i demokracije.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 mjesec prije
Reply to  Ban Bosanski

Znaš kad će se to desiti? NIKAD
Tamo je Dolar bog i tko ima Dolare taj vlada, nikakva sloboda, poštenje, demokracija.
No, čuda mogu da se dese ali mi ih vidjeti nećemo.

Marko S.
Gost
Marko S.
1 mjesec prije
Reply to  Ban Bosanski

Konci DD se sinhronizirano vuku iz Londona i Vatikana. Izlazak Razjedinjenog Kraljevstva iz EU trebao je da započne zadnju fazu porobljavanja svijeta. Međutim, američki patrioti uspiju progutati Trampa u B. Kuću. Londonski bankarski kartel ima neograničena sredstva i 98% medija u svojim rukama i mogu obmanjivati javnost još neko vrijeme, ali praktično njima je došao kraj kao i svim rezimima po svijetu koje su postavili, uključujući i ove balkanske.

Vrhbosna
Gost
Vrhbosna
1 mjesec prije
Reply to  Marko S.

Britanska imperija je propala i njihov glavni grad London koji je stoljećima bio centar za pranje opljačkanog novca iz cijelog svijeta je kolapsirao financijski. Oni (svi ti akteri iza Duboke Države) su u smrtnom hropcu i ovo sta danas gledamo nije njihova snaga nego smrtno trzanje.

Mr.Coffee
Gost
Mr.Coffee
1 mjesec prije

82 miliona ljudi odlucilo ko ce biti ….i to je Biden. A trump s 74 miliona. 8 milliona razlika!

Ivancov
Gost
Ivancov
1 mjesec prije

To vam je dojavio Lavrov je li ?

Europski put
Gost
Europski put
1 mjesec prije
Mucke
Gost
Mucke
1 mjesec prije

Savrseni plan kradje izbora i nije bio tako savrsen izgleda.I najsavrseniji planovi su uvijek padali na ljudskim slabostima i nepredvidjenim slucajnostima pa tako i ovaj.
Situacija neodoljivo podsjeca na Jugoslaviju 1990.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 mjesec prije
Reply to  Mucke

Nije još, pričekajmo referendume o odvajanju od federacije, tada će krenuti kaos.

Walldorf
Gost
Walldorf
1 mjesec prije

U kratkim crtama.Postoje neke snage,još od kraja gradjanskog rata,koje se mogu nazvati “Ustavobraniteljima”.Te su snage iznad R i D.Iznad svih institucija.Njihov je zadatak očuvanje USA u zabetoniranim granicama.Njihov je zadatak očuvanje srži Ustava USA,svim sredstvima.Njihov je zadatak da krenu delovati tek u krajnjoj potrebi.Raskalašnim,slaboumnim,bolesno neskriveno antiustavnim delovanjem,demokrate(Grupacije koje su iza izlapelog Bajdena)dovele su “Ustavobranitelje” u situaciju da posegnu za polugama moći koje bi iskoristili tek drugi put u istoriji postojanja USA.Te poluge možete nazvati kako Vam drago,no,sve se svodi na direktnu upotrebu specijalno obučenih snaga američke vojske.Ti ljudi jednostavno neće dozvolite cepanje USA po bilo kojim osnovama.Predsednik USA,g.Donald Tramp će samo vršiti svoju dužnost u skladu sa Ustavom USA još naredne četiri godine.Iz prostog razloga.Gradjani USA su ga izabrali za tako nešto,legitimnim i neoborivim sredstvima.Svojim glasovima.Ugodno veče želim.

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Pravna bitka se nastavlja.

Armagedon
Gost
Armagedon
1 mjesec prije

Linija razgranicenja je zacrtana…Tisina najavjiva kaos …. Jutro se ne radza , tama zamijenila svijetlost …. interesi postaju neprijatelji … “Slooda se boji…
osim Nade niceg nema….

Logika je “Teoria zavijere “…ubijeno znanje ….
Krik upozorenje nestaje u ambisu ljudske gluposti…

Dugo najavivano zlo ulazi kroz vrata….
strah u kostima …. tuga , jad i bijeda …bol u srcu …koje vise ne nema …. smrt se sprema.

Izdaja je potpisana…. za kratko vijeme ..

STAVI MASKU ! robot vice
spricevi se vadu ….jauk dijece . majke placu ..i starci ….povratka im nema ..mrtvac sada hoda … tu logike nema …

inteligencija nestaje … niko za nju ne pita …cudna neka svita.

Strah ………. sto nam se sprema.?

Miris cvijeca , okus vode , ljudska milost….? Zar nam to treba.

Rata biti mora ….

Tisina

Laki
Gost
Laki
1 mjesec prije

Propade im tužba kao kitovo govno!!! Ipak i USA iako Vrhovni sud drže teški konzervativci poštuju i vole svoju državu i Ustav svoje države!!! To je ljubav prema svojoj domovini iliti otadžbini tako se brane i vole svoji građani i briga o njima a ne samo deklarativno!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik