Boris Johnson izbacio je iz kolosjeka mirovni sporazum Ukrajine

Boris Johnson
25 komentara

Bivši premijer Velike Britanije Boris Johnson odigrao je ključnu ulogu u narušavanju mirovnog sporazuma između Moskve i Kijeva, govoreći Ukrajini da “samo nastavi borbu”, rekao je glavni ukrajinski poslanik David Arakhamia. Arahamia, šef parlamentarne frakcije predsjednika Vladimira Zelenskog, bio je glavni pregovarač na promašenim mirovnim pregovorima u Istanbulu, održanim na početku sukoba koji je u toku.

Poslanik je u petak otkrio bombu u intervjuu ukrajinskom kanalu 1+1. “Cilj Rusije je bio da izvrši pritisak na nas kako bismo preuzeli neutralnost. To je za njih bilo najvažnije”, rekao je on. “I da ćemo dati obavezu da nećemo u NATO. Ovo je bila glavna stvar.”

Međutim, Kijev zapravo nije vjerovao Moskvi da će održati svoju riječ i nije želio postići takav dogovor bez “sigurnosnih garancija” trećih strana, tvrdio je Arakhamia, dok je otkrio da je glavnu ulogu u narušavanju sporazuma imao Johnson.

Kada smo se vratili iz Istanbula, Boris Johnson je došao u Kijev i rekao da sa Rusima nećemo ništa potpisati. I zatim je rekao ‘ajde samo da nastavimo borbu.’

O ključnoj ulozi koju je Johnson odigrao u odluci Ukrajine da odustane od nacrta sporazuma s Rusijom – koji je Arakhamia lično potpisao u Istanbulu – dugo se šuška, a prvi izvještaji o tom pitanju su se pojavili u ukrajinskim medijima već u maju 2022. Međutim, do sada, niti jedna od uključenih strana nije demantovala niti potvrdila.

Kijev je odbacio preliminarni dogovor čim je Rusija povukla svoje trupe iz okoline Kijeva, kao gest dobre volje. Kijev i njegove zapadne pristalice su povlačenje prikazali kao veliku ukrajinsku vojnu pobjedu, koja je uvelike učvrstila pozicije onih koji su spremni uliti vojnu pomoć u zemlju.

Ranije ove godine, ruski predsjednik Vladimir Putin predstavio je nacrt sporazuma “o trajnoj neutralnosti i bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu” tokom sastanka sa afričkim liderima u Moskvi. Putin je tada rekao da je ukrajinska delegacija prvobitno pristala da potpiše pakt o neutralnosti koji bi takođe ograničio ukrajinsko teško naoružanje i hardver.

JohnsonrusijaUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ante
5 mjeseci prije

Kad vjeruješ ovakvom debilu? Pa čovjek je na očigled…ne znam, taj žarulju ne zna promijeniti, a pošalje ti djecu u smrt? I to tisuće djece?

Bosna
5 mjeseci prije

Da tako je bilo.. Zapad zeli rat i da pogine sto vise Ukrajinaca i Rusa

Nekoime
5 mjeseci prije

Hoće li klaun BoJo odgovarati za pola milijuna mrtvih? Neće. i on je Židov.

Budapest 1994
5 mjeseci prije

 Rusija, UK i SAD ponovo potvrđuju svoju posvećenost Ukrajini, da će poštovati nezavisnost i suverenitet i postojeće granice Ukrajine;
2. Rusija, UK i SAD ponovo potvrđuju svoju obligaciju da će se uzdržati od pretnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Ukrajine, i da njihovo oružje nikada neće biti upotrebljeno protiv Ukrajine, sem u samoodbrani ili u skladu sa Poveljom UN;

Sloboda uma
5 mjeseci prije

‘ajde samo da nastavimo borbu, reče, petardama počešljani, Džonson i potom se sretno i berićetno vrati u London…..

tranzistor
5 mjeseci prije

Nije mi jasno kako budale i dan danas nasjedaju na trikove i lazi ljeplivih Engleza.I ovo sranje u Palestini je njhovo maslo.Oni su prije 80 god doveli Cifute u Palestinu tadasnju englesku koloniju”ZAVADI PA VLADAJ”Ta gamad su naj vece zlo na svijetu.I dan danas paraziti zive na racun bivsih kolonija kontrolirajuci novcane tokove.Kanada,Australija,Indija,Pakistan.Singapur,Hong Kong, svi moguci “Majmunski otoci”perionice novca itd,itd..Afriku i da ne spominjem.

eks
5 mjeseci prije

Raščupani klovn je u službi milijardera psihopata , u službi samoproglašene elite svetskih zločinaca .

Darko
5 mjeseci prije

Metak je jedino ispravno rješenje za tu britansku stoku..

nastran
5 mjeseci prije

Johnson..pogledajte ga..da li lići na normalnog čovjeka?

nastran
5 mjeseci prije

nije mi jasno gdje ti britanci nalaze tepolitičare degenerike, zar je večina ljudi takva, ne znam kad je neki njihov premijer izgledao kao projsečna normala osoba?

Red Dog
5 mjeseci prije

Boris je lud. Klinicki.
On je priredio celi Brexit sa svim mukama da bi dobio izbore za inat Cameronu.
*balo se je njemu za posledice. „10 milijardi mrtvih, pa sta, nisam ja“.
On je definicija psihopatiije.

tihobl
5 mjeseci prije

Gest dobre volje?
A ja mislio da su Djuro i Dusan razbili ruse kod Kijeva i natjerali na povlacenje.

Grdi
5 mjeseci prije

Ove vijesti su lanjski snijeg ………… ameri su namrdali BoJo da zelenskom prenosi *dobru* vijest jer NeoConi su po bilo kojoj cijeni htijeli sukob sa rusijom … preko tudih leda naravno ….

Zvone
5 mjeseci prije

Koje đubre od čovjeka.

Bezimeni
5 mjeseci prije

Istu su ulogu Englezi odigrali 1938 – Poljska – Njemačka.

Bezimeni
5 mjeseci prije

pardon, 1939

Alex
5 mjeseci prije

Uk ,čitaj Engleska je najveći shit svjetske politike od svog nastanka. Rado se borekad drugi ginu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI