Borrell upozorava na “potencijalnu nuklearnu katastrofu” u Rusiji

nuklearna elektrana Zaporožje
35 komentara

Napadi na rusku nuklearnu elektranu Zaporožje (ZNPP) mogli bi rezultirati nuklearnom katastrofom, upozorila je visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Josep Borrell je komentirao seriju udara kamikaza dronova na nuklearnu elektranu u gradu Energodar, u Zaporoškoj oblasti. U nedjelju je nekoliko bombama natovarenih ukrajinskih bespilotnih letjelica udarilo u dijelove kompleksa, uključujući kantinu i tovarni prostor. Jedan dron oboren je iznad kupole Reaktora šest, saopštila je pres-služba elektrane. U utorak je još jedna bespilotna letjelica napala centar za obuku elektrane, gdje se nalazi jedini simulator reaktorske hale na svijetu.

“Nepromišljeni napad dronom na nuklearnu elektranu u Zaporožju povećava rizik od opasne nuklearne nesreće. Takvi napadi moraju prestati”, napisao je najviši diplomata EU na X (bivši Twitter) u utorak, dodajući da „Rusija treba da se povuče iz nuklearne elektrane Zaporožje”.

Najveća evropska nuklearna elektrana pala je pod kontrolu Moskve 2022. godine, na početku sukoba s Ukrajinom. Ruska agencija za nuklearnu energiju Rosatom preuzela je upravljanje nuklearnom elektranom nakon što je regija Zaporožje uključena u sastav Rusije nakon referenduma u jesen 2022.

Kijev je više puta tvrdio da Moskva drži teško naoružanje u prostorijama elektrane. Rusija je optužila Ukrajinu za granatiranje objekta i rizik od velikog nuklearnog incidenta.

Borrellove primjedbe ponovile su komentare čelnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija. Komentarišući štrajkove ranije ove sedmice, opisao ih je kao “veliku eskalaciju nuklearne sigurnosti i sigurnosnih opasnosti s kojima se suočava Zaporožska nuklearna elektrana”, dodajući da “takvi nepromišljeni napadi značajno povećavaju rizik od velike nuklearne nesreće”.

Međunarodna nuklearna straža, koja ima osoblje na lokaciji, saopćila je da je to prvi put da je postrojenje direktno gađano od novembra 2022. godine i upozorila da takvi napadi ugrožavaju nuklearnu sigurnost.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je u ponedjeljak da je udar ukrajinske bespilotne letjelice na objekat Zaporožje “opasna provokacija” koja može dovesti do teških negativnih posljedica.

rusijaukrajinaZaporožje
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
19 dana prije

76-godišnji djedica Borrell sada kao brine što mu rade ukrajinski saveznici napadajući nuklearnu elektranu.
Lupit će oni i po Europi dronovima i raketama kada Europa odustane od slanja milostinje bankrotiranoj Ukrajini.

Dokurčilomi
19 dana prije

Netko baš zaziva berbu “gljiva” u Kijevu.

aloha
19 dana prije

Da se razumijemo. Da Ameri preko Ukrajinaca zaista žele napraviti katastrofu, onda bi je i uradili, vrlo lako. Ukri bi ispalili 10 Himarsa i jedan bi pogodio kupolu, jer Rusi ne bi mogli zaustaviti svih 10. Eto, pa mozgajte zašto šalju relativno bezopasne dronove.

tihobl
19 dana prije

Ja ne znam sta Brisel ceka – sto vise ne baci atomsku bombu na Energodar i ne optuzi ruse?
Zar su su tiliko nemastoviti briselski mladi kadrovi?

Grdi
19 dana prije

Taj borell je inace ludak …. i sad prijeti sa *false flag* podvalom …. i onaj majmun iz tzv. Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) – Rafaela Grosija niti jednu rijec nije zucnuo o tome tko je kriv za raketiranje atomsku centralu a njegovi ljude borave tamo kao nadzor su u smrtnoj opasnosti !!! ………. trulez do srzi …..

Bruno
19 dana prije

Dećko se probudio iz zimskog sna. Pa mogao je tražiti izvješće o povećanju zračenja nakon uništenja skladišta britanske municije s osiromašenim uranijem. Ah da , čovjek je u dobi kada spava 23 sata a jedan je za objedom. Pravi čovjek za siguronosnu politiku. Moto ” Siguran u krevetu.” Doduše, tamo može napraviti najmanje štete.

tihobl
19 dana prije

Прошле недеље Кинези су пустили у погон аутоматизовану фабрику са производним капацитетима од вјеровали, или не 1000 крстарећих ракета дневно.

bhinic
19 dana prije

Kako to zamišlja domišljan. Rusija da se povuče, pa nije problem u Rusiji, problem je u idiotima koji gađaju nuklearni reaktor. Što ne kaže Zelenskom da prestane gađati reaktore, pa neće biti opasnosti.

Ico
19 dana prije

Borrell je umno debelo potkapacitiran!

19 dana prije

Nuklearne elektrane su projektovane da mogu da izdrže napad ozbiljne rakete, dron teško da može da izazove tako teška oštećenja da bi došlo do curenja radioaktivnog materijala. Prava opasnost je od nečeg drugog. Pogledajte koliko tekstova koji prenose izraelske tvrdnje da će upotrebiti nuklearno oružje – zar to nije čudno, neprijatelja obaveštavaju o budućim dejstvima? Ne, svrha tih tvrdnji je “kuvanje žaba”. Na sličan način se sada forsira nedostatak oružja i municije u ukrajinskoj vojsci tako da “postoji opasnost da izgube rat”! Prava svrha ovog narativa (koji se kreira u Fašingtonu) nije da Zelenko izmoli oružje, sada se stvara slika bespomoćnosti ukrajinske vojske “koja će biti prisiljena da koristi bilo koja sretstva pa i nuklearna“. ————————– Ali postoji “kvaka” – Ukrajina nema nuklearno naoružanje i ako ga iskoristi protiv Rusije daće Rusima odrešene ruke da malo “prodrmaju” dobavljače. Ali ako Kijev napravi “prljavu bombu” za šta bi moglo da se… Čitaj više »

onaj najglu...Dalton
18 dana prije

Te me noći nekoliko čelnika europskih zemalja molilo da Rusija ne izvede provokaciju u nuklearnoj elektrani Zaporožje. – Zelenski

Dražen
18 dana prije

Zanimljivo da se takve igre igraju na tlu Evrope malo je glava nastradalo na istom području u 2velika rata…Očigledno da je EU stvorena da ratuje protiv Rusije za američke interese..

Dux
18 dana prije

Ne bi me čudila američka “pila naopko”… boje se nuklearnog incidenta….,a sami ga provociraju preko ukrainaca.
I oni vide da Ukraina nema šanse da bilo šta napravi i da su Rusi jači u svim segmentima.

Mrčikola
18 dana prije

Da su Rusi “svoji”, letjelo bi perje…😁

Nesko
18 dana prije

Drugovima kao i običnim projektilima kalibra 155mm nemogu ništa konstrukciji reaktora. Što se ostalog tiče ne bih mudrovao,a i nemam vremena večeras.

Josip
18 dana prije

Ukrajncima se hoce zracenja, pa omoguciti im to s jednom termonuklearnom zbrisati Kijev i biti ce mir.

Гавран
18 dana prije

Po ukupnom uticaju Posle USA, Rusije i Kine treća sila su Jevreji, a možda i prva?

Bruno
18 dana prije

Demencija je čudna i jebena bolest. Smanji mozak na suhu šljivu. Samo je šljiva korisnija, vrjednija. Ko njemu mjenja pelene.

Max
18 dana prije

To je zaista vrlo opasno ali se nadam da je dobro branjena.

Pictor
17 dana prije

Vrlo je jednostavno objašnjenje. Ukrajinci ovo namjerno rade kao prijetnju zapadu da im mora dati više oružja, inače će dignut u zrak nuklearku i evo radioaktivnog oblaka nad europom. Šljam i štakorsko smeće.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI