BRICS: Nova svjetska ekonomska i trgovinska sila?

BRICS
28 komentara

BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) održavaju vjerojatno jedan od svojih najvažnijih sastanaka od 22. do 24. kolovoza 2023. u Johannesburgu, Južnoafrička Republika. Nekoliko novih zemalja – kaže se čak do 40, uključujući Iran – željelo bi se pridružiti bloku te su pozvane da prisustvuju južnoafričkom summitu.

Iran je podnio zahtjev za članstvo u BRICS-u već 2022. Iranski predsjednik Ebrahim Raeisi također je pozvan u Johannesburg da sudjeluje na summitu. BRICS je organizacija koja se temelji na konsenzusu. Svih pet članova mora dogovoriti načelo proširenja i kriterije za nove članove.

Južnoafrički predsjednik službeno je otvorio 15. godišnji summit BRICS-a, bloka pet velikih gospodarstava u usponu u Johannesburgu.

Cyril Ramaphosa održao je inauguracijski govor i pozdravio članice bloka i druge svjetske čelnike koji su sudjelovali na trodnevnom summitu. Pozvao je na veću suradnju među članicama, dodajući da će blok nastaviti rasprave o praktičnoj uporabi lokalnih valuta za olakšavanje trgovine i protoka ulaganja.

Nazočni su kineski i brazilski predsjednici, indijski premijer, ruski ministar vanjskih poslova, kao i čelnici i predstavnici 50-ak drugih zemalja.

Ruski predsjednik obratio se u utorak (22. kolovoza 2023.) na poslovnom forumu grupacije BRICS. Vladimir Putin istaknuo je ubrzani zamah dedolarizacije.

Vladimir Putin je u virtualnom obraćanju također kritizirao politiku sankcija zapadnih država, rekavši da takva praksa ozbiljno utječe na međunarodnu gospodarsku situaciju. Rekao je da nezakonito zamrzavanje imovine suverenih država predstavlja kršenje pravila slobodne trgovine i gospodarske suradnje. Na istom forumu obratio se i brazilski predsjednik. Izrazio je potporu gospodarskoj suradnji među članicama bloka.

Očekuje se da će BRICS razmotriti odobravanje novih članstava tijekom svog trodnevnog samita, jer je više od 40 zemalja izrazilo interes za pridruživanje.

PressTV: Očekuje se da će se summit usredotočiti na nekoliko ključnih tema, uključujući kriterije za članstvo u BRICS-u, dedolarizaciju, zajedničku valutu BRICS-a, izazivanje globalne ekonomske hegemonije i više. Možete li komentirati?

Peter Koenig: Dopustite mi da počnem tako što ću reći da je krajnje vrijeme da se BRICS sastane ne samo kako bi razgovarali o kriterijima i pravilima za oko 20 do 40 novih kandidata za članstvo – uključujući Iran – koji se žele pridružiti ovom Klubu istočnog / globalnog juga gospodarstva, ali i o drugim ključnim stvarima – poput de-dolarizacije, BRICS VALUTE ZA TRGOVANJE i gdje držati svoje rezerve… sigurno ne u New Yorku, Londonu ili Parizu.

Neke zapadne zemlje ne bi imale ništa protiv pridruživanja. Možda se ne usuđuju izraziti svoj interes iz straha da će ih samozvani gospodari Zapada osuditi. No postoji nekoliko zainteresiranih zapadnih zemalja. Neki od njih važni.

Neki od njih, čak i znanstvenici Akademije Klausa Schwaba za mlade globalne lidere (YGL), oni koji su doslovno na čelu većine, ako ne i svih zemalja EU, neki su postali umorni od svoje uloge, moraju slijediti diktat koji možda ne dulje odgovaraju vlastitim vrijednostima.

U više navrata, Klaus Schwab se hvalio koliko je ponosan što je WEF uspio infiltrirati “njegove” YGL-ove u vlade diljem svijeta.

Pa, neki od tih YGL-ova mogu prozreti prijevaru i jedva čekaju izaći. A neki i rade. Ali spominjanje imena ovdje ne bi bilo prikladno.

Pravila članstva u BRICS-u

Dakle, to je prilika za izvorne BRICS-ove da postave svoja pravila, modificiraju ih ako je potrebno – kako bi se i drugi mogli pridružiti, ali MOLIMO VAS, nemojte razvodnjavati koncept BRICS-a, samo da se svi uklope u shemu.

Pazite, za mnoge je Istok budućnost. I to s pravom. Ovo vrijedi za svijet. Mnogi vide BRICS i konačno san o ulasku u Šangajsku organizaciju za suradnju, SCO – kao spas od Zapada, od sankcija, od nametanja dolara, od dužničkog porobljavanja – od trgovinskih ograničenja… od izravne krađe njihovih deviznih rezervi u stranim zemljama.

I u pravu su.

Kao naglasak na prečestu zapadnu krađu rezervnih fondova i zlata…

Razmislite o tome da NE SMJEŠTATE svoje rezerve u strane zemlje, posebno ne na zapad. Zašto Rusija i Venezuela nisu zadržale svoje zlato kod kuće?

Ali je li to svrha BRICS-a – pružanje zaklona od posljednjeg napada zapada, predvođenog Sjedinjenim Državama i njezinim vazalima – Europljanima?

I je li točno – da se neki od lidera BRICS-a stalno kolebaju između SAD-a i čvrste jezgre BRICS-a – Kine i Rusije. Čini se da g. Modi, na primjer, naginje bilo kojem taboru – zapadnom ili istočnom – za koji smatra da mu daje više prednosti.

Je li to ono što BRICS – čvrst i potencijalno proširen BRICS želi i treba?

Pravila za članstvo u BRICS-u su ključna

G. Putin je naravno u pravu – osuda sankcioniranja i zamrzavanja imovine “neponašajućih” zemalja je zločin u području međunarodne pravde – koja je, kao što svi znamo, zamijenjena globalističkim “pravilima reda” – koja mijenjaju se jer su potrebni da bi se ispunili uvjeti globalista za vladanje.

Ali što učiniti u vezi s tim?

Dedolarizacija

Ovo je pojam visoko na dnevnom redu sastanka BRICS-a.

Ali kako to učiniti? Mnoge zemlje BRICS-a još uvijek ovise o američkom dolaru kao najvećem dijelu njihove pričuvne valute, glavnoj trgovinskoj valuti —

Dedolarizacija se za mnoge ne događa preko noći. Potrebna je zajednička strategija.

Trgovanje u lokalnim valutama i stvaranje zajedničke BRICS valute za trgovanje

Za početak i izbjegavanje dolara – trgovanje među članicama BRICS-a (pa čak i izvan BRICS-a) s lokalnim valutama, umjesto s dolarima. To je relativno lako, na primjer, Kina i Argentina su to radile dugo vremena.

Kratkoročno do srednjoročno – ono što bi moglo pomoći i moglo postati nužnost jest zajednička trgovinska valuta BRICS-a.

Ali pazite – to ne znači imati zajedničku valutu BRICS-a – kao što Europska unija radi s eurom – što je katastrofa, što većina ozbiljnih ekonomista zna.

Ne možete imati zajedničku valutu za skupinu politički i geografski različitih zemalja koje nemaju zajednički Ustav i umjesto toga zahtijevaju svoj financijski, ekonomski i politički suverenitet.

Oni koji su stvorili EU i Euro – koji nisu bili Europljani – to su točno znali.

Ali ono što bi BRICS trebao imati za cilj tijekom ovog sastanka je dogovor o zajedničkoj trgovinskoj valuti i formatu te trgovinske valute. Dok svaka zemlja članica BRICS-a održava svoju suverenu lokalnu valutu

Jedna bi opcija mogla biti – stvaranje virtualne valute koja je sastavljena od ponderiranog prosjeka vlastite valute svake članice, ponderirane njezinom ekonomskom snagom i drugim parametrima – što na kraju dovodi do nečega što predstavlja valutu čiji su dio svi članovi i koje bi moglo koristiti kao instrument trgovanja – pa čak i rezervnu valutu.

To bi na određeni način slijedilo načelo iza MMF-ovog SDR-a – posebnih prava vučenja.

Ali nipošto to ne bi bio SDR.

Mogla bi se zvati BRICS TRGOVSKA VALUTA – ili BTC.

I zapamtite, BRICS VALUTA ZA TRGOVANJE ne bi bila uklesana u kamenu. Može se prilagoditi kako se gospodarstva članova mijenjaju i razvijaju.

*
Sažetak

Ako ovih nekoliko pojmova

  • Pravila za članstvo u BRICS-u; i eventualno predselekciju;
  • Vremenski rokovi za postizanje ovih pravila za zainteresirane zemlje;
  • Dedolarizacija, tj. trgovanje u lokalnim valutama i dogovor o virtualnoj zajedničkoj valuti trgovanja,

moglo biti dogovoreno tijekom sastanka na vrhu BRICS-a u Johannesburgu – mogao bi se postići veliki korak prema proširenom i ujedinjenom BRICS-u.

Autor: Peter Koenig

BRICSčlanstvoDedolarizacijaEkonomijaSummitTrgovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ivan
8 mjeseci prije

Jedino Kina respekt ostalo katastrofa ali i Kina da nije robovlasnistvo i sistem kakav je u irabljivanju radne snage bila bi kao i ostale.

Ne razumijem
8 mjeseci prije

Zašto Rusija i Venezuela nisu zadržale svoje zlato kod kuće?
Stvarno,
Tko je tjerao putina da zlato I devize čuva na zapadu umjesto u Moskvi, pekingu I teheranu???

ivan
8 mjeseci prije

G. Putin je naravno u pravu – osuda sankcioniranja i zamrzavanja Ruske imovine…. Pa onaj ko uvodi sankcije je glavni znaci Putine sjedi jedan…. Dozvoliti sebi sili kakvom se smatras da ti neko na planeti uzme milijarde a ti ne smijes nista znaci da si meka kita od sile. Naj lakse je kmecati eto ti kmeci i cekaj da ti Kinezi pomognu hahahaha ali kinezi traze za uzvrat svoj komad zemlje koja njoj oduvjek pripada ..Dok kinezi jos neke stvari rijese uzet ce svoje natrag a ruse nece ni pitati.

Starlight
8 mjeseci prije

“U više navrata, Klaus Schwab se hvalio koliko je ponosan što je WEF uspio infiltrirati “njegove” YGL-ove u vlade diljem svijeta.” – Jest vala, ubrojao je tu i Vladu Selomova. “Pazite, za mnoge je Istok budućnost. I to s pravom. Ovo vrijedi za svijet. Mnogi vide BRICS i konačno san o ulasku u Šangajsku organizaciju za suradnju, SCO – kao spas od Zapada, od sankcija, od nametanja dolara, od dužničkog porobljavanja – od trgovinskih ograničenja… od izravne krađe njihovih deviznih rezervi u stranim zemljama. I u pravu su.” – Prema Peteru Koenigu kineski model-konc logor je “spas” za svijet, nema se sta posebno dodati. Jos samo da je rekao kako je to “americki” dolar americki kad banka Federalnih rezervi nije u rukama Amerikanaca vec cionistickih zidovskih bankara, bas kao i banke zemalja tzv. BRICS. A sta tek reci na suplju pricu o tzv. dedolarizaciji kada su i rublja, juan, euro,… Čitaj više »

Tjeskoban Jelačić
8 mjeseci prije

BRICS su planetarni predvodnici i rekorderi ljudima koji žive u kartonskim kutijama. Za$ebane mesije.

Podsjetnik
8 mjeseci prije

Stjeće se dojam da je Putin glavni faca briksa…
A on je I tamo samo benzinska stanica za ozbiljne igraĉe

Gojko
8 mjeseci prije

Sve nacija do nacije, nema sta…

C.F.
8 mjeseci prije

Tako se to radi na opce veselje.

nepoželjni
8 mjeseci prije

Pa, stvaranje jednog takvog bloka je logičan slijed u rušenju zapadnog modela i osiromašivanju zapadnog roblja koje je do sada “nezasluženo” živjelo na neusporedivo višem nivou od ostatka svijeta koji sada stvara “novi blok”.
Ako pogledamo, osovinu BRICSA čine najmnogoljudnije zajednice robova koji su naviknuti na životni standard daleko ispod standarda “Zapada”, na koji se Zapad mora naviknuti u ovoj tranziciji sustava i depopulaciji koju želi svjetska vrhuška.

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

…” Grupa BRICS odlučila je danas da zvanično pozove Saudijsku Arabiju, Argentinu, Egipat, Etiopiju, Iran, Ujedinjene Arapske Emirate da se pridruže bloku “…

Mrčikola
8 mjeseci prije

Ha, neka slijedeća “virusijada”, i možebitno implementiranje “klimatske regulative”, će nedvosmisleno pokazat jesu li sila.., jesu li svoji za sebe.., ili su samo nova podružnica notornog fed-a. sa svrhom obmanjivanja zemaljskog življa.

Gjuro1977
8 mjeseci prije

Koji Ce Zapad odvesti u recesiju

Mrčikola
8 mjeseci prije

Meni se, dok sam bio mlađi, a i kasnije kad sam počeo ulaziti u godine koje “donose mudrost”😁, ideja osnivanja “nesvrstanih” u novom postkolonijalnom razdoblju činila izvrsnom jer je donijela mnoge benefite svojim članicama.
Danas, nakon što sam, nešto malo, proniknuo u laži i prevare bjelosvjetskog šljama, vidim da je ta organizacija, praktički, poslužila da na par decenija “konzervira” države dok se ne stvore uvjeti za njihovo “kvalitetno” preuzimanje, tj. dok se ne zaborave “velike riječi”, a, zapravo, baljezgarije i laži, izrečene nakon “veličanstvene pobjede nad nacizmom i fašizmom” i dok se ne “odškoluje” kadar koji će “nesvrstanima” donijeti luč demokracije, “providit ih” i “pomoći” im da se “svrstaju” na pravu stranu; na stranu “slobodarskog svijeta”.
Nekako me, danas, i sve ovo oko “briksa” podsjeća na “nesvrstane”…i na potrebu stvaranja “mekog prijelaza” u “novonormalno”…mada bih volio da griješim…ma, ionako će se ovo brzo “razoputit”.😁

Max
8 mjeseci prije

Trebala bi biti ako ne izbije rat.

Miro
8 mjeseci prije

I svi slogani pisani na Engleskom.
Po tom se vidi ko je gazda Briksa, Englezi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI