Britanska premijerka zna financijere terorizma u zemlji, ali su podaci “preosjetljivi”

Theresa May
27 komentara

Nedavno su u Velikoj Britaniji teroristički napad u Manchesteru planirali i izveli pripadnici libijske islamističke skupine, od kojih su neki politički azil od Londona dobili još u vrijeme vladavine pukovnika Muammara Gaddafija, a otac počinitelja napada je blizak libijskom ogranku Al-Qaede, Libijskoj islamskoj borbenoj skupini (LIFG), koja je vodila glavnu ulogu na terenu tijekom oružane pobune i rušenja libijske vlade 2011. U Manchesteru je nedavno na koncertu ubijeno 23 mladih, među kojima je bilo i djece, a 116 ih je ranjeno.

Sinoć su u Londonu u terorističkom napadu tri napadača ubila najmanje šestero ljudi, od kojih je nekoliko pregaženo kamionom, a ostali su ubijeni noževima i mačetama. Osoba koja je bila na Londonskom mostu nakon incidenta je novinarima rekla da je vidjela tri osobe s prerezanim vratovima. ISIL na svojim stranicama pozdravlja napad, a jedan svjedoka je za BBC izjavio da su napadači vikali: “Ovo je za Allaha”. Sva trojica napadača su ubijena od strane policije.

Dakle, opet se vraćamo na isti problem i uvjerenje zapadnih kancelarija da se u ostvarenju geopolitičkih ciljeva može služiti terorističkim skupinama, ali da one neće ugroziti sigurnost njihovih građana. I opet se vjerojatno radi o skupini radikaliziranoj u krugovima koji propagiraju radikalnu verziju islama, potpuno nepoznatu većini muslimanskih zemalja, a čije širenje financiraju Saudijska Arabija i zaljevske monarhije.

Teroristički napad u Londonu se dogodio samo pet dana nakon što je Jessica Elgot za The Guardian otkrila da su britanske vlasti blokirale istragu o financiranju terorizma u Velikoj Britaniji od strane saudijskog režima.

U svom članku novinarka Jessica Elgot citira svoje izvore iz Ministarstva unutarnjih poslova Velike Britanije, koje navodi kako rezultati istrage o financiranju i potpori radikalnim islamističkim skupinama u inozemstvu po nalogu bivšeg premijera Davida Camerona nikada neće biti objavljeni.

Istraga je otkrila i tokove novca za ekstremističke skupine koje djeluju u Velikoj Britaniji i Jessica Elgot vjeruje da je bila fokusirana na Saudijsku Arabiju, koja je u više navrata optužena kao izvor financiranja islamskih terorista.

Istraga je pokrenuta kao dio dogovora s Liberalnim demokratima u zamjenu za njihovu podršku za jačanje britanskih zračnih udara protiv ISIL-a u Siriji u prosincu 2015. godine.

The Observer je u siječnju prošle godine izvijestio da je posebni tim britanskog Ministarstva unutarnjih poslova dobio izravnu naredbu od vlade da istraži strana sredstva za ekstremističke skupine u Velikoj Britaniji, a da rezultate pokažu Theresa May, bivšoj ministrici unutarnjih poslova u vladi Davida Camerona, sada premijerki Ujedinjenog Kraljevstva.

Međutim, 18 mjeseci kasnije, Ministarstvo unutarnjih poslova je potvrdilo kako izvješće još nije bilo dovršeno i reklo kako ne bi bilo dobro objaviti “vrlo osjetljive sadržaje“.

Odluka o budućnosti istrage će biti poduzete “nakon izbora iduće vlade”, rekao je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova.

Danas, nakon serije strašnih terorističkih napada na britanske državljane proteklih mjeseci, izvješće i dalje “nepotpuno” i još nije neobjavljeno.

“Nije tajna da je Saudijska Arabija, među prvima, osigurava sredstva za stotine džamija u Velikoj Britaniji, podupire tumačenje vrlo oštre struje vehabijskog islama. Često se u tim institucijama širi britanski ekstremizam”, piše novinarka The Guardiana.

Sadržaj izvješća može biti politički i pravno osjetljiv. Saudijsku Arabiju, koja je izvor sredstava za islamističke fundamentalističke propovjednike u džamijama, nedavno je posjetila premijerka Theresa May.

U prosincu prošle godine je procurilo izvješće Savezne njemačke obavještajne službe, koja je optužila više skupina iz Perzijskog zaljeva da financira radikalne vjerske škole i selafijske propovjednike u džamijama, nazivajući tu praksu “dugoročnom strategijom utjecaja na zemlju”.

Lider Liberalnih demokrata, Tim Farron, insistira da izvješće, kada bude završio,  mora biti i objavljeno, unatoč zabrinutosti u britanskoj vladi zbog osjetljivih informacija sadržanih u dokumentu.

“Ovaj kratkovidan pristup se mora promijeniti i imena financijera terorizma moraju biti objavljena. Ako su konzervativci ozbiljni u zaustavljanju terorizma na našim obalama, oni moraju ponovo otvoriti istragu o inozemnom financiranju nasilnog ekstremizma u Velikoj Britaniji”, rekao je Farron.

Međutim, ako bolje poslušamo izjavu lidera britanskih liberala, njemu je stalo da se “ekstremizam ne uđe u Veliku Britaniju”, odnosno, treba ga zaustaviti na obalama Ujedinjenog Kraljevstva, dok ga ostatak svijeta pretjerano ne interesira. Dobra je stvar da bi se u slučaju objave izvješća saznala imena zaljevskih šeika, koji kroz selafijske medrese, džamije i islamske centre radikaliziraju mlade britanske muslimane. Međutim, iako “nepotpuno”, izvješće je i dalje poznato samo britanskoj premijerki, koja je, uz svoje saudijske prijatelje, njegovim skrivanjem suodgovorna za terorističke napade i smrt nevinih civila u Velikoj Britaniji.

Vezani članak:
Za teroristički napad u Manchesteru krivi su NATO, britanska vlada i „libijski disidenti“

financijeTerorizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jale
6 godine prije

Ma svi oni sve znaju, a “izvještaji” i “radne grupe” služe za prikrivanje političke odgovornosti. Eno u Drezdenu veliki protest na kojima se mogu vidjeti gomile ruskih zastava uz njemačke zastave i povici “Merkel u Sibir, Putina u Berlin”.

tututu
6 godine prije

Putin je napravio najjednostavniju stvar: stavili su kamere i mikrofone u dzamije. Molitva je javna pa ako se stvarno molite nema se sta skrivat zar ne? Ali kad F.Morgherini izjavljuje kako su nam veliki prijatelji saudijci zbog trgovine onda je sve jasno.

tututu
6 godine prije

svi su se oni prodali saudijskim parama, a europske nacije su samo kolateralna zrtva za koje niti May niti Merkel a najmanje Makron nije briga. Business as usual. Nisu muslimani tu nista krivi, najveci neprijatelji su EU vlade.

MilanCZ
6 godine prije

ma kakva saudijska arabije,mora nekog spomenuti..sto nekaze da su to globalisti napravili,da opomenu englesku buducu i sadasnju vladu,nebudete slusati ,budete haos..izgleda da im nikad iz guzice do glave nece doci,dalje srljaju kao balavci s aizjavama,iuopce nerazumiju globalnu politiku..Sada tv mediji,novinari slusam na ceksoj tv,melju gluparije da me uhvati smijeh..normalno,jer nesmiju izjaviti o sot je islo,ili neznaju,biti ce da neznaju,mlataraju cjeli dan istu pricu a imaju neke analiticare koji su dno dna sto se tice globalne politike..

Karlo Stajner
6 godine prije

Tako to ide , prodas dusu za novac. a za uzvrat ti ubijaju narod.Kako to da bankari i politicari ne lete u vazduh? Uvek se to desava obicnom svetu.

Karlo Stajner
6 godine prije

Ako gospodja progovori , otkrice se ko su gospodari terorista.A onda bi morali da jedu g…a koja su sami proizveli

Igor
6 godine prije

… ali su podaci “preosjetljivi”.
Doista, pa isus te…. pitaj rodbinu ubijenih dali su podaci preosjetljivi djubre licemjerno

davor
6 godine prije

Ja Britancima još od doba Johna Majora ne vjerujem ni jednu riječ, jednostavno taj establishment pravi budale od ljudi diljem Europe i svijeta a još im za to isti i plaćaju. Za njih je terorizam jedna obična igrica prekrajanja i crtanja granica, u duhu Churchillova crtanja Jordana tokom popodnevnog čaja. Gaddafi je rekao više puta, sravnite London sa zemljom i momentalno će nestati sav terorizam sa planete.

Tomica
6 godine prije

Sumnjam i u Francuskoj a kamoli u VB da se može organizirati i izvesti bilo kakav teroristički akt a da sve te tajne službe nemaju saznanja o tome pa vjerovatno i učešća. Uvijek se nekako ispostavi da se o tim teroristima jako puno zna, da je životopis skoro pa opis teroriste i naravno niko od njih ne preživi da kaže zašto je to uradio.

HEKPCT
6 godine prije
davor
6 godine prije

Žele izbaciti Corbyna iz utrke jer čovjek je razmatrao između ostalog priznavanje Palestine. Ako uzmemo u obzir da je napad potvrdio SITE i Rita Katz kćer Mossadovog operativca iz Iraka i vodeći propagandist ISILa onda je sve vrlo Logicno.com

stipa
6 godine prije

“…podaci su preosjetljivi…” kao i podaci financijera onih koji su organizirali rušenje WTO-a… u biti su 99% isti

stefano
6 godine prije

milane kada globalisti preuzmu svijet , hoće li od elitista uzeti i strojeve pa naštampati dolare i reći rajo evo vam lova pa sad uživajte , ili će biti sjaši kurta da uzjaši murta

subaru
6 godine prije

Nisu se sjetili ovi što ovo ko fol rade da udare po bilciobergu, pa imao je skoro sastanak, da su autohtoni uderali bi tamo a one ove lažne priče za malu djecu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI