Britanski premijer kaže da će ignorirati međunarodno pravo

Rishi Sunak
58 komentara

Rishi Sunak spreman je prkositi europskim zakonima o ljudskim pravima kako bi deportirao migrante u Afriku

Britanski premijer Rishi Sunak odbio je odustati od kontroverznog plana slanja ilegalnih imigranata u UK u Ruandu, tvrdeći u četvrtak da je spreman ignorirati međunarodni zakon koji nameće privremenu zabranu deportacija.

Sunakov prijedlog, koji dolazi usred vodeće politike njegove vlade ‘Zaustavite brodove’ osmišljene za suzbijanje ilegalne imigracije u Ujedinjeno Kraljevstvo, prošao je posljednju zakonodavnu fazu u Donjem domu u srijedu, izdržavši pritom pobunu Torijevaca.

Ali nakon što je inzistirao da je njegova stranka “potpuno ujedinjena” u svojim naporima da zaustavi priljev migranata prema svojim obalama, Sunakov prijedlog politike dodatno je zakompliciran pravilom 39 Europskog suda za ljudska prava (ECHR), koje je nametnulo privremenu hitna zabrana deportacije migranata u Ruandu.

“Bio sam kristalno jasan u više navrata da neću dopustiti stranom sudu da nas spriječi da ukinemo letove i pokrenemo ovu mjeru odvraćanja”, rekao je Sunak novinarima u četvrtak, dodajući da tekst zakona izričito daje ministrima ovlasti “donositi ove odluke”.

Dodao je: “Ne bih stavio tu klauzulu u prijedlog zakona da nisam bio spreman upotrijebiti je. Dakle, gledajte, ako me pitate postoje li okolnosti u kojima ću ignorirati Pravilo 39, onda je odgovor jasno da.”

Nalozi prema Pravilu 39, koje je Europski sud za ljudska prava izdao iznimno kada postoji “stvarni rizik od ozbiljne i nepovratne štete” migrantu ili tražitelju azila, prethodno su izdani kako bi se spriječilo polijetanje letova za deportaciju prije nego što se održe dodatna sudska ročišta.

Sunakova vlada primila je pravni savjet koji ju obavještava da bi nepoštivanje direktive Europskog suda predstavljalo kršenje međunarodnog prava, objavio je Sky News u četvrtak.

Sunak je također u četvrtak rekao da napori konzervativaca da smanje prelazak granice “djeluju” – unatoč brojkama njegove vlade koje pokazuju da je 358 tražitelja azila stiglo u Ujedinjeno Kraljevstvo samo u srijedu. Ukupan broj migranata koji su ove godine stigli u UK je najmanje 621.

Ed Davey, čelnik liberalnih demokrata, rekao je u četvrtak da Sunakove poteškoće da čak ujedini svoju stranku ilustrira “koliko je ova konzervativna vlada očajnički bez veze i bez ideja”.

Oko 60 torijevskih zastupnika prkosilo je Sunakovoj politici glasajući za amandman za pooštravanje plana ovaj tjedan, ali nijedna od predloženih izmjena nije odobrena na glasovanju Commons-a. Bivša ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman i bivši ministar useljeništva Robert Jenrick bili su među 11 konzervativaca koji su se pobunili protiv nacrta zakona na njegovom punom glasovanju u srijedu.

deportacijaMigrantiRishi SunakVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

To i čini.

BlueZg
3 mjeseci prije

Lako njima kad više nisu u Europskoj Narniji. Mi ćemo plaćat penale ako ih odbijemo, kao da nas nisu dovoljno opljačkali. Uskoro će ići i po kućama, 1.5% vrijednosti kuće godišnje. 🇵🇸🇷🇺🇧🇾

Nekoime
3 mjeseci prije

Da Maharišija nisu pripustili iz Indije, još bi imali nekakve šanse.

tatamata
3 mjeseci prije

jel ce i sebe deportirati ?

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“Nalozi prema Pravilu 39, koje je Europski sud za ljudska prava izdao iznimno kada postoji “stvarni rizik od ozbiljne i nepovratne štete”

Ovo vam je primjer jedne neprecizne pravne odredbe podložne najrazličitijim tumačenjima…

Tko će definirati rizik?
I to nije kraj.
Nego još treba definirati i “ozbiljnu i nepovratnu štetu” !!!
Za svaki pojedini slučaj??

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Englezi već vraćaju neke u Albaniju.

Ne samo Albance. Njih su već vratili.

3 mjeseci prije

Vidi ga kako samo sija okicama u toj fotelji – ako gazde od njega budu tražili da vrati sve Indijce kući i to će uraditi…

Nije da sam za divlju imigraciju ali mi se gade oni koji znaju da su dovedeni da završe prljav posao i to prihvate kao da je najnormalnije.

Darko
3 mjeseci prije

Kad se indijska svinja dokopa vlasti ? 🙂

Savijest
3 mjeseci prije

Jes vidio žgoljavog hindusa sunaka.Kako su njegovi roditelji došli u v.b. i zbog čega.Sad bi sve migrante u logore i natrag otkud su došli,a sto bi bilo da su tvoje onomad vratili ?

Jasno
3 mjeseci prije

Zna se da su prema židovima u nacističk logorima bili najgori židovski čuvari,pa tako i sunaka englezi koriste da bude nemilosrdan prema izbjeglicama zaboravljajuci da su i njegovi dosli iz indije kao hindusi i neželjeni u velikoj britaniji.

Darko
3 mjeseci prije

Pazi, kretenčina bi mogao navući prvu gljivu na London kako stvari stoje..

Darko
3 mjeseci prije

Tako to izgleda kad pustiš dotepenečki drek na čelo države 🙂

Jere
3 mjeseci prije

Ma ništa od njega, samo narativa plasirana da pred skore izbore malo pokuša popraviti rejting svoje političke formacije koji je prilično porazan ako ćemo vjerovati anketama (kojima se izgleda može vjerovati – donekle i samo – kad iznose podatke nepovoljne za režim). 😀 Ali eto, izgleda da će, slično Liz Truss, koja je bila otrussena, on biti osunačen. 😀

IuIu, pravi
3 mjeseci prije

Vid’ mu face 😂

yoco ono
3 mjeseci prije

Rishi Sunak nije inglez ,,znaci da on sebe zeli isto deportirati ..hahahaha ludilo

onaj najglu...Dalton
3 mjeseci prije

Svekrva kume Zorke kaže da je divno što se Ujedinjeno Kraljevstvo još uvijek pretvara da je važno.

P.S.
Baba,što je najbritanskije u British Museumu?
Ime…

P.P.S.
”Baš zamišljam kako kraljica Viktorija daje Rothschildu…”
Urnebesna je misao @Lucije prve… 🙂

Zbljuvvvv
3 mjeseci prije

Kad god nesto kazu da ce napraviti, znaci da ce napraviti potpuno suprotno i to troduplo

Franjo
3 mjeseci prije

Rwanda je zemlja kao pola Hrvatske a ima oko 12 miliona stanovnika, po razvoju je na 165 mjestu.
Nitko od zapadnih novinara ne zeli napisati da ti ljudi ne mogu zivijeti u Rwandi, nema lijekova i nema posla i nema ni hrane za njih.

Engleska je platila politicarima Rwande nekih 300 – 400 miliona funti koje su oni prebacili u London. Ako ovi imigranti dodju u Rwanda oni ce formirati privatne vojske za ratovati u Rwandi ili u susjedstvu da bi se docepali hrane.

Ovo je glupi prijedlog osim toga je na razini Engleske za vrijeme njenog kolonijalizma.

U JAR Engleska nije mogla dobiti rat protiv Bura pa su onda Englezi osnivali koncentracione logore za njihovu djecu i zene.

Tamo je smrtnost bila velika pa su Buru kapitulirali, nisu se mogli dalje boriti…

dulebg
3 mjeseci prije

Slažem se sa deportacijama, ali tako da se deportovanima obezbedi kapital da mogu da se okuće i pokrenu biznis. Države u koje se šalju treba zaštititi od zapadnog terora i pljačke i omogućiti om razvoj tako da mogu da prehrane sadašnje i novopristiglo stanovništvo.
A za natalitet ne brinuti: čim dobiju struju, televiziju, internet, ženska prava – otići će natalitet u psdu materinu ((((

oli
3 mjeseci prije

Bas me zanima odakle ovaj Riksa dosao ili su Englezi promjenili zbog klimatskih promjena boju koze.
Zaljepiti cu se sutra na cestu nebi li sprjecio da se to i meni desi

zoran
3 mjeseci prije

Pa tko uopste od tz, velesila postuje medjunarodno pravo. Isti se ponasaju kao mafijasi kada djele interesnne sfere u jednom gradu, tko jaci taj kaci.

nepoželjni
3 mjeseci prije

Ovaj smiješni i glu pavi lik je tipični “kapo” koje su SS-ovci birali između logoraša i davali im ovlasti da upravljaju redom i mirom u konc. logoru. Ti “kapoi” su se prema logorašima ponašali gore nego sami SS-ovci….
…sličan primjer je i u Americi, gdje je postalo moderno na pozicije vlasti (naravno, ne one najviše) stavljati obojene, kako bi se (licemjerno) pokazalo razvijenu “demokraciju”, ali ti montirani aparatčiki u stvari rade prljav posao kojim bijelci na višim pozicijama vlasti ne žele prljati ruke jer znaju da će ti “kapoi” prljav posao odraditi bolje nego i oni sami….

…mentalitet roba izlazi na vidjelo kada mu daš odgovornu poziciju – bez puno razmišljanja, ponosno i revno služi onome koji mu je dao zadatak!

nessy
3 mjeseci prije

Doci ce vrijeme, mozda i uskoro, da ce dobiti nogu svi “jako osuncani”. A onda ce i ovaj “britanac ha, ha”, doci na red.

niki
3 mjeseci prije

Pokondirena tikva.Trebao bi Paki početi od sebe

opetlazes
3 mjeseci prije

britanski premijer indijac, sto ce vam jos prodati? Mokru vodu? Kako zamusani sjedi kao pravi poslusni ucenik, ucitelji su zadovoljni kad ga vie ovakvoga, pravi je odlikas.

trajko
2 mjeseci prije

Ulovit će ga muslimani i osunetit, predviđeno mu je imenom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI