Britanski šef obrane želi poslati britanske vojnike u Ukrajinu

Vladimir Zelenski i Grant Shapps
29 komentara

Grant Shapps vidi “priliku” za London da “unese više stvari” u Ukrajinu

Novoimenovani ministar obrane Grant Shapps otkrio je tekuće rasprave o proširenju programa obuke za ukrajinske trupe pod vodstvom Ujedinjenog Kraljevstva i mogućem slanju britanskih instruktora natrag u zemlju, dok Kijevu nudi neodređenu pomorsku potporu u Crnom moru.

“Razgovarao sam danas o tome da se trening na kraju približi i u Ukrajinu”, rekao je Shapps za The Telegraph nakon posjeta poligonu Salisbury Plain u petak.

Tijekom svog putovanja u Kijev ranije ovog tjedna, novi šef obrane, koji je preuzeo svoju dužnost nakon rekonstrukcije vlade prije mjesec dana, očito je vidio “priliku” da unese više stvari “u zemlju”. Shapps je objasnio da misli “ne samo na obuku”, već i na proizvodnju oružja, te je pohvalio britanskog diva oružja BAE Systems za njegove planove za lokalizaciju u Ukrajini.

“Želim vidjeti da i druge britanske tvrtke daju svoj doprinos radeći istu stvar. Tako da mislim da će biti pomaka da se poveća obuka i proizvodnja u zemlji,” dodao je.

U svojim razgovorima s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim, Shapps je također navodno rekao da bi britanska mornarica mogla igrati ulogu u “obrani komercijalnih brodova” u Crnom moru, piše The Telegraph.

“Britanija je pomorska nacija tako da možemo pomoći i možemo savjetovati, posebno jer je voda međunarodna voda”, rekao je, ne navodeći kakvu je pomoć ponudio Zelenskom.

Vojska Ujedinjenog Kraljevstva provela je službenu operaciju obuke i naoružavanja ukrajinskih trupa od 2015. nadalje, koja je kasnije premještena iz zemlje. Britanski kraljevski marinci također su izveli nekoliko visokorizičnih “diskretnih operacija” u Ukrajini prošle godine, prema jednom generalu, ali službeno London nikada nije priznao da ima bilo kakvu značajniju prisutnost u zemlji od eskalacije sukoba s Rusijom 2022. Međutim, nekoliko povjerljivih Američkih vojnih dokumenata koji su procurili na internetu ranije ove godine sugeriraju da je oko 50 britanskih specijalnih operativaca još uvijek aktivno u Ukrajini.

Otvoreno raspoređivanje britanskog vojnog osoblja bila bi još jedna eskalacija, nakon što je Velika Britanija postala prva zemlja NATO-a koja je opskrbila Kijev granatama s osiromašenim uranom, kao i krstarećim projektilima dugog dometa, koje je Ukrajina od tada koristila u napadima na rusku infrastrukturu.

Moskva je opetovano opisala sukob u Ukrajini kao sukob između Rusije i “cijelog zapadnog vojnog stroja”, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin prošle godine rekao da u Ukrajini postoje cijele vojne jedinice “pod de facto zapovjedništvom zapadnih savjetnika”.

Britanski obavještajni stručnjaci također su bili uključeni u proučavanje načina dizanja u zrak ruskog Krimskog mosta pomoću ronilaca ili pomorskih bespilotnih letjelica, navodi neovisna novinska stranica The Grayzone. Prošlogodišnji napad na most izveden je pomoću kamiona-bombe, a ne opcija o kojima se raspravljalo u analizi Ujedinjenog Kraljevstva, ali u srpnju je Kijev upotrijebio dva morska drona u smrtonosnom napadu koji je oštetio dio ceste i ubio dva civila.

Ranije ovog tjedna, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova optužila je britanske i američke obavještajne agencije da su pomogle u koordinaciji nedavnog ukrajinskog napada na Sevastopolj na Krimu, koji je ciljao sjedište ruske crnomorske flote.

ukrajinaVelika Britanijavojna obukaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
6 mjeseci prije

Jadan onaj koga Amerika brani a Engleska hrani

tihobl
6 mjeseci prije

Grant Shapps vidi “priliku” za London da “unese više stvari” u Ukrajinu…

Mislio je reci vise haosa. U tome su dobri.

M.r H.F
6 mjeseci prije

Vrlo “inteligentno” …..pa kad već hoćeš kavgu ljepo stani na crtu i da vidimo imate jaja ili samo slabo naoružane grupe po Africi možete ubijat!!??😮😮

noppo
6 mjeseci prije

to su samo glumci koji pričaju. Znali su da Ukrajina nikad nije imala šanse za pobjedu. Ipak su vjerovali da če se Rusija slomiti zbog sankcija.

Novak
6 mjeseci prije

Pa ako su budale, onda neka slobodno idu! Šta se njih tiče rat između Rusije i Ukrajine?!?

Nekoime
6 mjeseci prije

Židov Židovu…

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Koje vojnike 🤣 😁 ???!!!

Tjeskoban Jelačić
6 mjeseci prije

Ne šalji!!!! ! Proći će gore nego u Marseilleu 2016-e

Srećko
6 mjeseci prije

Boje se da ne bi ukrajinski vojnici zatražili azil . Lakše pošalju instruktore u Ukrajinu , to je za njih bolja opcija

Drago
6 mjeseci prije

Zar vec jednom nisu Englezi popusili u Rusiji kad su se sa Osmanlijama tukli protiv Rusa za Krim?Pobjegli ko jazavci ,a jadni Skoti najebali ko zuti.Engleze treba potopiti i stvar rjesena.Svijet ce imati mir iducih milijun godina.

boro
6 mjeseci prije

za početak neka pošalje sina ili kćer u Ukrajinu na prvu liniju i neka dokaže da 100% misli tako 🙂

boro
6 mjeseci prije

kako bi rekli naši ljudi….lako je tuđim k….m gloginje mlatit

gargamel
6 mjeseci prije

Vojska će im biti kao i reprezentacija, svaki četvrti bjelac.

Suze Roni
6 mjeseci prije

Britanski premijer demantirao svog ministra. Rekao je da je to dugorocna mogucnost, ali sigurno ne u skoro vrijeme.

nastran
6 mjeseci prije

koja pa to nova karikatura?

oli
6 mjeseci prije

Engleska nova Atlantida

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Shapps was born on 14 September 1968 in Croxley Green,  Rickmansworth, Hertfordshire, the son of Beryl and Tony Shapps. His family is JEWISH.

Shapps was also National President of the JEWISH YOUTH ORGANISATION  BBYO”

Evo zašto neki mrze wikipediu.

A ne zato što oni vide nepravilnosti. Ako vide (a ima ih), neka pokušaju dokazati da je njihovo mišljenje ispravno.

Drugi razlog mržnje prema wiki jest što su postavili na mjesto wiki.HR

Dux
6 mjeseci prije

..očaj, očaj i samo očaj…. niste vi Putinu ni do koljena….

Ico
6 mjeseci prije

Britanski ministar obrane Grant Shaps ima mozak na nivou mozga umno retardiranog majmuna. Tragedija! Na što je spalo carstvo u kojem ” Sunce nikada ne zalazi “!

Ico
6 mjeseci prije

ZAŠTO ENGLEZI MRZE SLAVENE I RADE NA NJIHOVOM ISTREBLJENJU?

Zorule
6 mjeseci prije

Opet će hrpa NATO oficira i vojnika poginuti na godišnjem odmoru, osvajajući planinske vrhove, jedriti da morskim psima i ostalim riskantnim sportskim aktivnostima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI