Britanski špijuni grade tajnu ”terorističku vojsku”

Ukrajina vojska
36 komentara

Britanski vojno-obavještajni operativci navodno rade na stvaranju i obučavanju tajnih terorističkih snaga u Ukrajini zaduženih za napad na ruske ciljeve na Krimu u ime kijevske vlade.

Radeći preko privatne britanske obavještajne službe pod nazivom Prevail Partners, operativci su potpisali sporazum sa ogrankom Službe bezbjednosti Ukrajine (SSU) u Odesi o izgradnji takozvane „partizanske“ terorističke vojske, objavio je u četvrtak The Grayzone, pozivajući se na procurile dokumente sa detaljima o planovima. Rad se odvija u bliskoj koordinaciji sa SSU i vjerovatno ga barem djelimično finansira ukrajinski oligarh Andrej Sadovoy, koji je gradonačelnik Lavova i na čelu medijske kompanije TRK Lux u zemlji.

“Njihovi planovi su zahtijevali da tajna vojska provede diverzantske i izviđačke operacije usmjerene na Krim… upravo onakvu vrstu napada kojima su svjedočili proteklih sedmica”, piše The Grayzone.

Moskva je optužila London da je umiješan u “obuku, pripremu i izvođenje planova protiv ruske infrastrukture i ruske flote u  Crnom moru blizu Krima”.

Velika Britanija je također navodno bila umiješana u teroristički bombaški napad 8. oktobra koji je ciljao strateški važan Krimski most. Britanski obavještajni zvaničnici naručili su u aprilu studiju koja ispituje načine dizanja mosta u zrak, objavio je prošlog mjeseca The Grayzone.

Takođe prošlog mjeseca, Kremlj je optužio London za orkestriranje terorističkog napada koji je oštetio plinovod Sjeverni tok 2. Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva odgovorilo je da Moskva “pronosi lažne tvrdnje u epskim razmjerima”.

Prevail, privatnu obavještajnu tvrtku, osnovali su veterani specijalnih snaga, uključujući brigadira kraljevskih marinaca Justina Hedgesa. Chris Donnelly, isti obavještajni operativac britanske vojske koji je zatražio studiju Krimskog mosta, bio je među ključnim figurama koje su tajno lobirale za Prevailov ukrajinski partizanski program, piše The Grayzone.

Početne prepreke uključivale su izvore finansiranja za inicijativu i nevoljkost britanske vlade da dopusti privatnim izvođačima da pružaju usluge obuke, “možda iz straha da će biti uhvaćeni na djelu ili čak krivično gonjeni zbog upuštanja u takvu provokativnu aktivnost”, izvještava agencija. Neki operativci su izrazili zabrinutost da je Prevail prvobitno odredio godišnji trošak na 600.000 dolara po partizanskom borcu.

Postrojeni su poligoni za obuku u Poljskoj i Grčkoj. Hedges je rekao da, ako je potrebno da se finansiranje drži van dohvata ruke od vladinih izvora, “donacije” bi se mogle prikupiti preko Rhizome Insights Ltd., predgrupe nevladinih organizacija za Prevail. On je dodao da je firma takođe u pregovorima sa Sadojevim uredom o pomoći u finansiranju.

Britanski ŠpijunirusijaUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

i to nije terorizam ,,,,naravno

Max
1 godina prije

A što ako Rusi osnuju Londonske paerizane?

Ante
1 godina prije

Poznato nam je to iz Sirije zar ne kako zapad stvara terorističke organizacije. Već sam prije rekao da bi Ruski ologarsi morali prestati pljačkati vlastitu zemlju i uložiti ozbiljne novce u obuku vojske i izradu nove opreme. Ako to ne učine Rusija će se raspasti. To sam rekao prije par godina svi su me napali na ovom portalu da to nije istina. Sada se vidi da Rusija ima veliki problem sa korupcijom, koja je uništila sposobnost Ruske vojske da vodi rat.

tihobl
1 godina prije

Nedostaje dio da teroriste uvjezbavaju u Grckoj. Nedostaje spisak britanskih oficira koji rade obuku. Nedostaje za kakve teroristicke i diverzantske akcije ih obucavaju. Rusenje dalekovoda nerijatelja je diverzantska akcija, a planiranje napada sa sto vecim brojem civilnih zrtava je cist terorizam.
Britanci su pukli do kraja. Ostalo im je nesto moranara na kokainu sa 64 rakete i sasovci. Zbog nemoci okrenuli su se terorizmu. Para nemaju da ojacaju vojsku, a imaju samo ljude obucene za teroristicke i subverzivne aktivnosti. Imaju masu spijuna, a samo 70.000 vijnika od cega je 5.000 za informativni rat.

tihobl
1 godina prije

Jos o engleskom terorizmu:

Русија има информације да терористи планирају напад на руску ваздушну базу Хмејмим у Сирији, уз помоћ дронова “камиказа”, изјавио је заменик начелника руског Центра за помирење зараћених страна у тој земљи генерал-мајор Олег Јегоров.

Informaciju su rusi dobili od Erdogana.

tihobl
1 godina prije

Jos o britanskom terorizmu:

У руском граду Кострома изгорео угоститељски објекат површине 3,5 хиљада квадратних метара.
Неколико излаза за случај опасности у клубу где је избио пожар је било је закључано, саопштило је регионално тужилаштво.
Раније је објављено да је 23-годишњи осумњичени приведен у пожару. Гађао је објекат из ракетног бацача. Према званичним подацима, погинуло је 13 особа.

goran
1 godina prije

i šta britanci kad vas rusi opale po nosu,hočete i njih napasti kriveći ih da su napravii isto ko i njemačka kad je napala pojsku.
ja se duboko nadam da če vam rusi odgovoriti,jer vi ne razumijete lijep način,vi razumijete samo zakon jačeg,e pa rusi kad vas opale zabolit če vas i ro opako.

Zenit
1 godina prije

Ako je ovo što piše u članku istina onda se Rusima ne piše dobro. Britanci imaju jedne od najboljih specijalnih postrojbi. Ukrajinci s svojim moralom i vrhunskom obukom bi mogli biti vrlo opasni.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ma hodi ! Osnivat ” partizane ” 😁 😁 😁 … Vidim ja da na ostrvu , lude krave jos daju mljeka .. Dobro onda .. Valja im pozurit onda , dokle Rusi , sasma granice ne ucvrste jer posljije bu prekasno 😱 . Valja i dobro platit ljude glede toga jer Rusi za terrorism — strijeljaju JEDINO I TO POD HITNOM POSTUPKU !!! Ne znam .. Koliko tu misle zaradit jer TU RAZMJENE BITI NECE ! A da bi dosli do obavjestajnih podataka , prije egzekucije ce sasma sigurno bit , najsurovije muceni dokle iz njih ne iscjede sve sto znaju !!! Naprosto . To vam je standradna procedura spram svih terroristickih celija , svukud u svijetu ! Spram njih , nitko milosti nema , niti bilo kakovu milost mogu i ocekivat sem najstrasnijih muka , prije no se sa dusom rastave .. Sad .. Kakav i koliki novac… Čitaj više »

1 godina prije

Zanimljivo kako vise nema islamistickih terorističkih napada po zapadu vec 3 godine.valjda svaka faza zahtijeva različitu operaciju utjerivanja straha u kosti narodu..ili zafalilo putovnica sa arapskim imenom.nadam se da sada ne stancaju one sa ruskim..hvala.

Ico
1 godina prije

Prvi člank Ustava Velike Britanije treba glasiti:”Gdje god dođemo trebamo sve pobiti i opljačkati!”

Rimtutituki
1 godina prije

A u brutaniji s svki treci posti,ne sto je religiozan,nego nemastina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI