Britanski sud ipak izjednačio etičko veganstvo s filozofskim stavovima i religijom

vegan susi
22 komentara

U petak smo izvijestili kako se britanski „etički vegan“ Jordi Casamitjana nada da će cijeli njegov pokret prepoznati kao zaštićeno uvjerenje, slično vjeri, koja bi veganima mogla dati potporu na radnom mjestu.

CNN nakon toga izvještava da se etičko veganstvo u Velikoj Britaniji izjednačava s filozofskim stavovima i religijom, što je posljednica odluke britanskog suda koji je uveo odgovarajuće izmjene zakona o jednakosti. Dakle, od sada će poslodavcima zakonom biti zabranjeno da diskriminiraju etički veganske zaposlenike na temelju njihovih stavova. CNN navodi da etički vegani ne samo da odbijaju životinjske proizvode, već se protive eksploataciji životinja.

Britanski sudac Robin Postle presudio je da se etičko veganstvo nalazi na popisu filozofskih stavova koji spadaju pod zaštitu britanskih zakona, javlja CNN.

Prema CNN-u, sud je razmotrio tužbu etičkog vegana Jordija Casamitjana, koji je otpušten iz Lige protiv okrutnog sporta u travnju 2018. zbog toga što je rekao svojim kolegama da njihova organizacija ulaže u tvrtke koje provode eksperimente na životinjama. Liga protiv okrutnih sportova optužbe Casamitjana nazvala je lažnima.

Prošli je petak je završen pravni postupak. U završnoj izjavi sudac Postle objavio je da je etičko veganstvo “filozofsko stajalište, a ne samo mišljenje”, te da ispunjava sve kriterije za filozofsko stajalište navedeno u Zakonu o ravnopravnosti.

CNN piše da je Zakon o ravnopravnosti usvojen 2010. godine i propisuje da su “religija i uvjerenja” jedno od devet obilježja zaštićenih zakonom, poput rase, spola, trudnoće i majčinstva. Zakon zabranjuje poslodavcima da diskriminiraju podređene po tim osnovama.

„Vrlo sam zadovoljan rezultatom saslušanja i riječima suca koji je jasno razumio što je etičko veganstvo. Nisam danas očekivao presudu, ali čini se da će imati ogromnu težinu zbog dokaza koje smo dali, štop je bilo dovoljno da sudac zaključi da sam etički vegan za kojeg kažem da jesam i da je etičko veganstvo zaštićeno „nereligijsko filozofsko uvjerenje“. Nisam sam. Mnogi su me podržavali jer su oni ili njihovi prijatelji diskriminirani zbog etičkog veganstva. Nadam se da će moje otpuštanje imati pozitivne posljedice koje će etičkim veganima pružiti bolju zaštitu u budućnosti“, rekao je Casamitjana, kojeg citira CNN.

Casamitjana je napomenuo da etičko veganstvo znači više od odbijanja hrane od životinja.

„To je filozofija i vrijednosni sustav koji uključuje gotovo sve sfere života“, rekao je.

Međutim, odvjetnica Rice Wyborn, koja brani interese Lige protiv okrutnog sporta, napominje da je saslušanje bilo samo priprema za glavni slučaj, a to je razlog za smjenu Casamitjane. Wyborn je naglasila da tvrtka ne osporava činjenicu da etičko veganstvo treba smatrati filozofskim pogledom, zaštićenim zakonom, ali da ta okolnost nije povezana s otpuštanjem Casamitjane. Prema odvjetnici Rice Wyborn, Casamitjana je otpušten ne zbog svojih stavova, već zbog jasnog kršenja zakona.

CNN

Britanski aktivist želi veganstvo učiniti zaštićenim poput religije

Veganstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mike
4 godine prije

e sada cemo da pasemo travnjak ispred firme…

Perun
4 godine prije

Zoran Milanovic je pobijedio na izborima …..Cestittke za pobjedu i neka popravi stanje u drustvu i drzavi …Vise optimizma i nade….
P.S. Molio bih ga da vrati Tita na Pantovcak (citaj bistu Josipa Broza Tita)….Slaven Bijelac Slobodan Strijelac….

Perun
4 godine prije

O salati i kupusu komentirat cu drugi puta …..Sarma je nesto cega se nemogu odreci a o cevapima i bureku bilo bi suvisno i pisati

Siniša
4 godine prije

Pokret zelenih će onda postati religija,nema prepreke samo da se neko “pametan” sjeti.

nepoželjni
4 godine prije

“Ne ubij” , Božja zapovjed koja se odnosila samo na zabranu oduzimanja života čovjeku, pored ostalih 9 koje su regulirale ostale aspekte ljudskog života i njegove svrhe, bile su dovoljne da roblje drži u pokornosti preko religije i straha od grijeha zbog kojega bi čovjek trebao završiti u paklu. Danas malo tko vjeruje u postojanje pakla ali mu zato, život itekako može postati pakao ako ne poštuje “ljudske” zapovjedi i zakone . Izjednačavanje veganstva sa religijom odnosno njegova zaštita zakonom je samo još jedan u nizu faktora kaosa koji opetovano služi za nametanje sve većih restrikcija i praktičnog ograničavanja ljudskih prava i sloboda (zbog par zabludjelih ovaca cijelom stadu se nameću nova pravila.) Osim toga ovo je opasan presedan jer masovnim prakticiranjem veganstva sve bi više ljudi zaostajalo mentalno i fizički zbog neravnoteže nutrijenata bitnih za zdravlje čovjeka.. (zamisli koju štetu po zdravlje trpi dijete kojemu uskratiš proteine u fazi… Čitaj više »

Slavonac
4 godine prije

Slavonac sam iz obitelji sa stoljetnom tradicijom pripreme i konzumacije mesnih proizvoda koju su generacije prnosile s koljena na koljeno. Bilo kakav pokušaj zabrane da bilo gdje konzumiram te proizvode je diskriminacija osnovi nacionalnosti i podrijetla. Filozofsko stajalište se može promijeniti puno lakše nego nešto što je utkano u čovjeka od malih nogu.
Ergo ja jedem, a vegani šute.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Pitanje za sve(mesojede, vegane, vegetarijance): zar zaista smatrate da nas je stvoritelj bez obzira bio on jedan od bogova ili mozda nekakav vanzemaljac doista stvorio takvima da se nemozemo prehraniti do onog trenutka kad otkrijemo kako izradit zamku, kako napravit oruzije za lov, kako zapalit vatru pa ispeci, kako napravit lonac za kuhanje itd itd (da neidem sada do hladnjaka i mikrovalne hahah) …
Zar ne bismo kao rasa izumrli prije negoli bi to naucili?

Emiliano Zapata
4 godine prije

Vidjeli smo kako je Zoki “preporodio” zemlju dok je bio premijer…Hahahaa

Rus
4 godine prije

Ludost. Na osnovi cega? Oce li i osobe koje jedu sve sad automatski dobiti religijske ili etički status. Sad svaka budala moze tražiti sto god joj padne na pamet. Hoce li rastafarijanci pusiti marihuanu gdje hoce? Hoce li neki ludjak sad smjeti pucati na svaku zivotinje kad hoce jer je njegova filozofija da jede samo divljac? Mogu li roditelji zabraniti cijepljenje djece jer je to njihova filozofija? Zapravo ne znam sto pametno da kazem jer je sve otislo u mp3

Weteran
4 godine prije

Želim što brži i što masovniji ulazak migranata, Afro- Azijata, u Impotentnu EUniju!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI