Bruxelles potvrdio sankcije protiv ruskog tajkuna

11 komentara

Roman Abramovič negira optužbe da ima koristi od ukrajinskog sukoba

Ruski milijarder Roman Abramovič prosvjedovao je zbog svoje nevinosti i zanijekao dobivanje koristi iz sukoba u Ukrajini, nakon što je sud EU-a odbio ukloniti sankcije poduzetniku. Opći sud EU-a odbacio je tajkunovo pravno osporavanje u srijedu, rekavši da je on većinski dioničar u čeličnom i rudarskom divu Evrazu, koji prema presudi suda daje “znatan izvor prihoda” Moskvi. Milijarder je dodan na popis sankcija u EU, Velikoj Britaniji i Kanadi ubrzo nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini u veljači prošle godine. Abramoviča su u to vrijeme optuživali za dugogodišnje i bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koje su mu navodno pomogle u zadržavanju značajnog dijela svog bogatstva. Bruxelles je također tvrdio da je oporezivanje poslovanja milijardera postalo “značajan izvor prihoda” za ruski proračun.

U svibnju 2022. poduzetnik se žalio Općem sudu EU-a kako bi osporio odluku. Pokušao je poništiti uključivanje svog imena na popis sankcija EU-a i tražio odštetu za štetu nanesenu svom ugledu procijenjenu na milijun eura (1,01 milijun dolara).

Abramovič posjeduje 28,7% Evraza, kao i manjinske udjele ruskog rudara nikla i paladija Norilsk Nickel, tehnološke multinacionalne kompanije Yandex, Renaissance Insurance i online video streaming usluge ivi. On i njegova obitelj bili su na 16. mjestu Forbesove liste najbogatijih Rusa 2023. s procijenjenim bogatstvom od 9,2 milijarde dolara. Poslovni čovjek “nema mogućnost utjecati na donošenje odluka bilo koje vlade, uključujući Rusiju, i ni na koji način nije imao koristi od rata”, inzistirali su Abramovičevi predstavnici u izjavi dostavljenoj Reutersu, kao odgovor na presudu.

“Iako smo razočarani današnjom presudom, pozdravljamo to što sud nije uzeo u obzir nekoliko argumenata koje je iznijelo Vijeće EU-a i nije ih uključio kao temelj za zadržavanje sankcija”, dodaje se u priopćenju.

Roman Abramovičrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Tih traženih milijun eura za štetu nanesenu njegovom ugledu je smiješna cifra za njega.
Ne bi me čudilo da je ovo odigrao u dogovoru sa Putinom.
Bilo da su mu usvojili ili odbili žalbu pred EU sudom, win-win politička situacija za Putina pred izbore.
I poruka Abramoviču da ulaže novce negdje drugdje, ne u EU.

nastran
4 mjeseci prije

to vam je demokracija

Max
4 mjeseci prije

Abramović je strana marioneta.

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Viđe gospona…

“Vlasnik ili suvlasnik:

Sibneft 80 % (naftna kompanija), danas Gazprom Neft
RUSAL 50 % (tvornice aluminija)
Aeroflot 26 % (zrakoplovna tvrtka)
Ruspravto 37,5 % (proizvođač automobila)
Chelsea F.C. (nogometni klub)”

Šta je s ovim klubom? Nakon kojekakve dreke?

držnedaj
4 mjeseci prije

Ništa brisel nemože protiv izabrani ovo su uspavanke za malu djecu!
brisel mu može samo popušiti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI