”Casus belli”: Šta za Rusiju znači blokada Kalinjingrada

Rusija - Kalinjgraska oblast
69 komentara

Litvanija je u subotu blokirala željeznički tranzit neke ruske robe u Kalinjingradsku oblast te zemlje. Vlasti u Vilniusu su ovaj potez obrazložile navodeći da je predmetnu robu sankcionirao Brisel u vezi sa sukobom u Ukrajini, te stoga više ne može proći kroz teritoriju EU čak i ako putuje iz jednog dijela Rusije u drugi.

Zašto je to važno?

Kalinjingradska oblast je ruska eksklava u Evropi, stisnuta između Poljske i Litvanije duž baltičke obale. Njen položaj u srcu Evrope omogućava mu da lako isporučuje rusku robu u bilo koji deo EU bloka. Kao eksklava, ili teritorija koja pripada Rusiji, ali je geografski odvojena od kopna, trebalo bi joj odobriti potpuni pristup i iz kopnene Rusije prema međunarodnom pravu. Stoga, neki analitičari sugeriraju da bi se potez Litvanije da blokira pristup Rusiji vlastitoj teritoriji u određenoj mjeri mogao smatrati ”casus belli” – razlogom za objavu rata.

Zašto je Litvanija blokirala tranzit?

Prema riječima litvanskih zvaničnika, odluka je donesena nakon što je dobila odobrenje Evropske komisije, glavnog upravljačkog tijela EU. Mnoge zemlje, uključujući zemlje članice EU, uvele su sveobuhvatne sankcije Rusiji kao odgovor na njenu vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara. Evropski blok je, između ostalog, zabranio ulazak niza ruskih roba u EU. Potez Vilniusa navodno ima za cilj provođenje ovih zabrana.

Da li je tranzit sve robe blokiran?

Ne, zabranjen je prolaz samo robi koju je odobrio Brisel. Među njima su sirova nafta i naftni proizvodi, ugalj, metali, građevinski materijali, napredna tehnologija, stakleno posuđe, neke namirnice i đubriva, alkohol itd. Prema rečima guvernera regiona Antona Alihanova, zabrana znači da čak 50 % svih roba namijenjena Kalinjingradu mogla bi biti blokirana.

Može li blokada dovesti do nestašice snabdevanja u regionu?

Ne nužno, jer je prolaz preko Baltičkog mora još uvijek otvoren za Rusiju. Prema rečima zvaničnika iz Kalinjingrada, kao i čelnika većine maloprodajnih lanaca, region je dobro snabdjeven hranom i zalihama i neće trpjeti zastoje u isporuci tri do šest meseci. Značajan dio mesa, mliječnih proizvoda i ribe proizvodi se u regionu, a, prema riječima šefice glavne luke u regionu, Elene Zajceve, Kalinjingrad je čak izvezao nešto kukuruza, pšenice i uljane repice posljednjih godina.

Postoji li opasnost za turizam/putnički saobraćaj?

Za sada nema prijetnje. Dok su putnički vozovi od kopnene Rusije do Kalinjingrada preko Litvanije bili zaustavljeni početkom aprila, četiri velike ruske aviokompanije održavaju letove Moskva-Kalinjingrad. Dostupni su i morski trajekti, dok izvještaji navode da ruski zvaničnici trenutno rade na pokretanju putničkih morskih ruta kroz Baltik.

kalinjgradlitvanijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

NATO pokusava da prosiri rat i rusima produzi liniju fronta. Kao da nisu primjetili da je Puutin angazovao 10% vojske do sada. Poljaci zele da se prosire i Kaljingrad preimenuju u Kraljevo ili Kraljev Grad, racunajuci da uz pomoc IV rajha to mogu postici bezbolno, zaboravljajuci sta su simulacije pokazale.

Ja da sam na Putinovom mjestu blokirao bi luke pribaltickih drzava i cekao da pokusaju potopiti brodove iz blokade, a onda odgovorio potapanjem nosaca aviona. Kad je muzika nek’ je rokenrol.
Sva sreca on je stalozeniji i pametniji od mene. Drzace se kineske da se oslveta servira hladna. Sacekace protivnika na krivoj nozi, a onda ga baciti na zemlju malim prstom.

Mlata
1 godina prije

Siroti litvanci, i njih ” bacaju lavovima”

1 godina prije

A tu ste, još, Logično?
Jutros je bio žestok napad. Tri od mog nabora medija koje redovno pratim, pala su.
E sad vratili se. Čak onaj, američki.

Što se Kaliningrada tiče, Litvanija se je uvalila još dublje u g*vna.
Ionako je ilegalna država, kao Kosovo… Ali ima vzvod. A taj vzvod bi mogao vrlo skupo koštati.
Ima nešto, što me brine..
Rat je napovedan od jasnovidaca. I taj rat počinje ovdje, na ovom prostoru.
Jer u vrijeme napovedi tih država još nije bilo, rečeno je na Baltiku…

ףךפםן
1 godina prije

U tri mjeseca su Rusi oslobodili teritorij veličine tri Hrvatske.
Uz to se Rusija Bori protiv NATO pakta i Ukrajine.
Nije puno?
A kada unište Grupaciju ukropa u kotlu Sjeverodonjecka onda ide ravnica do Dnjepra.

Japanac
1 godina prije

Sve se ide prema većoj eskalaciji. Zapad izgleda nema ni kočnice niti rikverc. Samo dodaje gas. Ne sluti ka dobrom. Bude veoma gadno.

tihobl
1 godina prije

U Turskoj.
Da li si ikad ljetovao u Tuskoj?

tihobl
1 godina prije

I Italiji i Austriji?

JVPM
1 godina prije

ljetuju na ruskom krimu a siromasniji u turskoj

Otpornik
1 godina prije

Poslije će kukati i skvičati da su im Rusi “ničim izazvani” zavrnuli uši.

Mladen
1 godina prije

Pa ljetuju i zimuju na Baltičkom moru ,a u kojoj su državi ???

1 godina prije

rat iscrpljivanja. rusija se ne bori protiv ukrajine nego protiv upravitelja ukrajine. neka traje. vidjet cemo tko ce dulje izdrzati, tiskara ili tvornica.

1 godina prije

zabranili snabdijevanje hranom i djubrivima a rusiji prigovarju da namjerno izaziva glad u svijetu.

Hammett
1 godina prije

Bolje bi bilo da se Rusi usredsrede na Rotšilde i Rokfelere, ovako se samo gubi dragoceno vreme…

Šele
1 godina prije

Kakva Litvanija,Ukrajina, Poljska, itd,postave svoje ljude koji rade za onoga ,glavnog gazdu,i provociraju Rusiju,ne navijam za Ruse,ali je moja tvrdnja tako očigledna,da samo retardi to ne vide

eks
1 godina prije

Kako bi bilo da malo popušiš ? NATO dupeljupci i rusofobi su zlo – pandemija, pedofili, transgenderi, satanisti, fašisti … svi su pod jednom kapom – USAzlo .

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Krim ( i sam se sprijemam tamo ) , Antalia , Turska , Hurgada , Egipat … Oni sa puno novca – gdje Im se svidi , ponajvise Durban , SAR …

TBD
1 godina prije

U južnoj Aziji, Thailand, Indinesia, u odnosu na predkoronsko vrijeme relativno ima manje europskih nego ruskih turista.

burt
1 godina prije

Zelensky i njegovi dužnosnici su ratoborni sa žarom u očima, mobiliziraju vojsku, najavljuju borbu za oslobođenje Ukrajine i pripremaju se za dugotrajni rat s Rusijom pa kad je tako SAD i V. Britanija će im dati ono što traže a to su dalekometni raketni sistemi sa saltelitskom navigacijom M142 i M270 za napade na Donjeck. Lugansk, Krim i zapadne oblasti Rusije, oni su već ukalkulirali da su spremni da podnesu ruske raketne napade na Kijev, Kharkov, Odesu, Lvov ako bi udarili na teritoriju oblasti Kurska, Orela, Belgoroda, Bryanska i Kaluge, baš me zanima hoće li separatisti smaknuti onih pet Amerikanaca i Engleza jer bi u tom slučaju nastala medijska histerija u svijetu i pozivi za napade na Donbas i Rusiju a Zelensky bi imao adut da traži još oružja

Inzersdorf
1 godina prije

Sve ce im se ovo vratiti jednog dana, siroti Litvanci…kontaju, posto su u NATO,ne smije im niko nista,a tako razmisljaju sve male nebitne drzavice ,medju njima i HR….potencijalno topovsko meso, biti ce prvi zrtvovani….

Max
1 godina prije

Ako dođe do rata I Litva i Poljska bile bi izložene golemoj vatrenoj moći ponajprije onoj raketnoj iz Kaliningrada iz kojog projektilims trebaju 2 minute do Varšave a Vilinius je još i bliže obje države bi bile razorene uklučili bi se Amerikanci)Ako bi stigli) i počeo bi 3 svijetski rat. A ja se nadam da do toga neće doći. Ali tko zna.

Teza - antiteza
1 godina prije

Kod Mladena .

ad astra
1 godina prije

Nije istina da se Rusije više nitko ne boji. Boje je se Rusi.

BTK
1 godina prije

Moj nije bio antoruski pa je obrisan. Ne znam zašto je obrisan moj ali za tvoje je bar jasno, jeftino usitno podbadaš.

Rimtutituki
1 godina prije

Dosad sam sumLzjao da Russi blokiraju,sad sam siguran. Da si toliko premocan sa supersonicnim,samo bi cekao razlog,ovi ti servirali na tacni,sad ih sprzi,ili je blef

Rimtutituki
1 godina prije

Ko vas je jutros oborio? Niste sami bili ste u dobrom drustvu. Puno outa se ne slazem sa puno stvari ovde,ali mogucnost da covjek otvori slobodno usta je velika stvar u danasnje vrijeme. Moju potporu imate bezuslovnu.

tata mata
1 godina prije

osh kuac,,nece ici

Lucija, prva
1 godina prije

Pa dobro, ako ćemo tako…

Svi ti teritoriji su originalno Slavenski.

I u Ist. Njem. je također R1A haplogrupa.
Ruska.
A neki su se počeli i prisjećati “starog jezika”.

Perunova šuma. Od Baltika do Crnog mora.

Rimtutituki
1 godina prije

Eno veceras ruski helikopter iznad estonue,hoce usa posto poto

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI