CDC izjavljuje da cijepljeni Amerikanci ponovno smiju putovati, ali ne bez maski

Amerikanci smiju ponovo putovati
10 komentara

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ažurirao su svoje smjernice u pogledu Covida-19. Amerikanci koji su cijepljeni dobili su zeleno svjetlo za putovanja. No i dalje će obavezno morati nositi maske.

Nove smjernice objavljene su u petak, a odnose se na putnike koji se kreću unutar SAD-a ili koji putuju u inozemstvu. Putnici koji su se cijepili prije više od dva tjedna prije datuma polaska neće morati dokazivati negativan rezultat testa kako bi se mogli ukrcali u zrakoplov ili kako bi izbjegli karantenu po povratku, dok će putnici na međunarodnim letovima i dalje morati dokazati negativan rezultat, ako odredišna zemlja od njih to bude zahtijevala.

CDC i dalje inzistira na tome da putnici nose maske, kao i na tome da se tijekom putovanja obavezno pridržavaju mjera društvene udaljenosti, što je prilično zbunjujući savjet, s obzirom na to da je Organizacija ranije ovog tjedna izjavila da bi se cijepljene osobe mogle okupljati u svojim domovima, s rodbinom tijekom Uskrsa bez obaveza nošenja maski.

Jednako zbunjujuća bila je i izjava ravnateljice CDC-a Rochelle Walensky, nastala u petak, koja govori da, unatoč novom stavu njezine agencije, CDC još uvijek “trenutno ne preporučuje putovanja zbog sve većeg broja slučajeva zaraženih.”

Iako smjernice CDC-a nisu obvezne, obično ih slijede vladine agencije i tvrtke.

Značajno je da nove smjernice nisu spominjale trebaju li cijepljeni putnici imati nekakvu evidenciju o cijepljenju. Kako se američko uvođenje cijepljenja nastavlja, rasprava oko uvođenja takozvanih „Covid putovnica“ ovime je došla u prvi plan.

Protivnici takvih putovnica smatraju da je nametanje Covid putovnica kršenje građanskih i ustavom zajamčenih sloboda, dok zagovornici tvrde da su takve putovnice neophodne, kako bi se spriječio ponovni uspon zaraženosti Covid-19. Bidenova je administracija prepustila privatnim tvrtkama razvoj vlastitih sustava putovnica, ali je vjerojatno da će regulirati sve čega se dometne privatni sektor.

Trenutno je cijepljeno više od 50 milijuna, a najnovije smjernice o popuštanju mjera dolaze danima nakon što su CDC-ova proučavanja navodno dokazala da cjepiva Pfizer i Moderna smanjuju rizik od prijenosa Covida-19 i do 90 posto.

CDCCOVID-19
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brainstorm
3 godine prije

dobro jutro cenzore

Tupko Glupko
3 godine prije

Je li cjepivo iskorijenilo gripu? Nije niti neće.
A cjepivo postoji već 60 godina.
Tako i sa Covid-19, ove brnjice mogu forsirati do sudnjeg dana, kao što forsiraju i cijepljenja sa eksperimetalnim genetski modificiranim cjepivima.

3 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
nepoželjni
3 godine prije

Želim svima sretno ono što je još od Uskrsa ostalo !

3 godine prije zadnji put uredio dzabaludin
Reis
3 godine prije

Da se cijepim i onda da još nosim masku? To netko nije čist u glavi.

Jomla
3 godine prije

Gestapo: Ausweis?

Dragačevac
3 godine prije

Ne razumem zašto vakcinisani nose masku kada ne mogu da prenesu nikome koronu jer su vakcinisani protiv korone!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI