Čelni američki general obećao vojnu pomoć Tajvanu

General Mark Milley
7 komentara

Sukob sa SAD-om bio bi “zaista loš izbor” za Peking, rekao je američki najviši časnik

Predsjednik američkog Združenog stožera Mark Milley rekao je da će Pentagon poduprijeti tajvansku vojsku i oružjem i obukom, upozoravajući na kineski napad na otok, dok je optuživao Peking da teži “vojnoj superiornosti u svijetu”. Govoreći na događaju koji je u srijedu održao Ekonomski klub New Yorka, američki general je naglasio da će Washington nastaviti jačati sigurnosnu suradnju s Taipeijem, unatoč glasnim protivljenjima Pekinga, koji taj otok smatra dijelom suverenog teritorija Kine. “SAD se obvezuje putem Zakona o odnosima s Tajvanom, a predsjednik Joe Biden je u posljednje vrijeme rekao da će Sjedinjene Države nastaviti podupirati Tajvan”, rekao je Milley, misleći na američko zakonodavstvo koje ocrtava odnos s Taipeijem. “Mi ćemo ih vojno podržati” i “pokušati pomoći u njihovoj obuci i opremanju”.

Milley je dalje tvrdio da iako nema naznaka da će Peking napasti otok u bliskoj budućnosti, kineski predsjednik Xi Jinping sada “procjenjuje situaciju i preračunava što bi mogli učiniti”, napominjući da bi napad preko Tajvanskog tjesnaca bio “teško izvediv”.

“To bi bilo vrlo teško. I mislim da to počinju shvaćati”, nastavio je, dodajući da su pripreme za napad i stvarno izvođenje napada “dvije različite stvari”.

Prošle je godine tajvanski čelnik Tsai Ing-wen tvrdio da američki vojnici već obučavaju tajvanske vojnike na otoku, ali je odbio precizirati koliko je Amerikanaca raspoređeno, samo je rekao da “nije onoliko koliko se misli da jest”. Šef američkih specijalnih snaga, Christopher Maier, predložio je da bi Pentagon trebao poslati savjetnike da upute tajvanske vojnike kako odbiti “amfibijsko iskrcavanje” u svibnju 2021. Nije jasno je li taj prijedlog ikada prihvaćen.

Milley je naglasio ključnu točku razgovora koju su ponavljali dužnosnici u Washingtonu, inzistirajući na tome da je Peking glavni američki konkurent i sigurnosni problem. Rekao je da zemlja traži regionalnu i na kraju globalnu, ali i vojnu nadmoć, tvrdeći da bi potonju željela postići prije 2050. godine.

“Dobro stojimo s konkurencijom nema problema,” rekao je Milley. “Ali ako Kina želi sukob, onda bi to bio stvarno loš izbor za Kinu.”

Američki dužnosnici sve više tretiraju otok kao suverenu naciju, prkoseći politici ”jedinstvene Kine”, koju Washington službeno priznaje. Predsjednik Biden čak je u nekoliko navrata obećao da će američka vojska pomoći u odbijanju kineske invazije, ali suradnici Bijele kuće su svaki put poništili te izjave.

Tijekom svog izvještaja na kongresu Komunističke partije Kine prošlog mjeseca, kineski predsjednik Xi Jinping istaknuo je rizik od oružanog sukoba oko Tajvana. Ponovio je da je primarni cilj Pekinga mirno ponovno ujedinjenje, ali je upozorio da Peking zadržava pravo korištenja vojne sile kako bi spriječio bilo kakve pokušaje tajvanske administracije u pogledu proglašavanja neovisnosti. Prošlog je tjedna zapovjedio vojsci zemlje da bude sigurna da je spremna odgovoriti na sigurnosne prijetnje, koje proizlaze iz nove ere globalnih turbulencija.

kinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Mater im jebem usranu, kuhaju po cijelom svijetu. Steta sto ih Rusi nisu sprzili..

Max
1 godina prije

To se moglo očekivati.

Makedonec
1 godina prije

Obecavanja ludome radovanja.. Tajvan se nada americkoj zastiti , a ne shvata da SAD nikoga nisu zastitili ako nemaju finansijskog interesa. Upravo suprotno.

Karma
1 godina prije

Putine przi ove alkoholizirane retarde. Gamad sotonisticka. Dabogda se otvorio vulkan u jellowstone i proguta ovu bolesnu zemlju ukradenu od indijanaca.

tihobl
1 godina prije

Si sve se vise vidja u maskirnoj uniformi. Pocistio je liberale iz CK, na njihovo mjesto ubacio nacionaliste i generale. Dao je nalog generalstabu da se pripremi za rat i dao je nalog privredi da se pripremi za rat. Odmah potom pojavila se kineska verzija kindzala (duplo veca duzina i duplo veci domet) i nova verzija drona (do u detalj iskopirani turski dron). Svake sedmice izlazi nova igracka. Cekam da objave da su na osnovu ruskih iskustava krenili sa masovnom proizvodnjom dronova samoubica (to je ono sto je nocna mora za NATO jer nemaju odgovor na jeftine dronove).

nessy
1 godina prije

“To bi bilo vrlo teško.”
Kina moze za 24 sata od otoka napraviti parkiraliste. Ali, kakve to ima svrhe? Da bi aneksija imala smisla, treba sacuvati sve sto je moguce. Pogotovo stanovnistvo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI