Centralna banka predviđa kada će se ruska ekonomija vratiti na nivo prije krize

Rusija trgovina
22 komentara

Ruska ekonomija će se u potpunosti oporaviti sljedeće godine od pada izazvanog zapadnim sankcijama, rekla je guvernerka Banke Rusije (CBR) Elvira Nabiullina na brifingu u petak, ističući da mnogi sektori ekonomije zemlje pokazuju stabilan rast.

Prema zvaničnoj aprilskoj statistici, poslovna aktivnost je porasla u mnogim ključnim industrijama ruske privrede, uključujući proizvodnju, građevinarstvo, maloprodaju, usluge i javnu ugostiteljstvo.

Nabiulina je navela da je indeks poslovne klime koji je izračunao CBR na osnovu praćenja kompanija trenutno blizu desetogodišnjih maksimuma.

“ Domaći turizam postaje jedan od novih pokretača rasta u promjenjivim uvjetima. Mnoge regije su zabilježile ekspanziju u mašinogradnji. Sibir je povećao proizvodnju obojenih metala i hemikalija. Centralna Rusija i Ural povećali su proizvodnju crnih metala… Neke druge industrije također prijavljuju povratak proizvodnje na nivoe s kraja 2021. godine ”, objasnila je Nabiullina.

Ona je navela da se privredna kretanja popravljaju najvećim dijelom zahvaljujući oporavku domaće tražnje, koja brzo „ zamjenjuje učešće izvoza u strukturi privrede. ”

“ Ovo je ključna strukturna promjena. S obzirom na postepenu supstituciju vanjske tražnje domaćom, predviđamo da će se privreda sljedeće godine vratiti na nivo prije krize ”, predvidjela je ona.

Ona je ponovila planove regulatora da se inflacija u zemlji vrati na ciljni nivo iduće godine i da se „ i dalje održava na ciljnom nivou. ”

“ S obzirom na sve jači inflatorni pritisak, dopuštamo mogućnost da bi već na narednim sastancima trebalo da podignemo ključnu stopu kako bismo ograničili inflaciju. Procenat povećanja ključne stope zavisiće od toga koliko će pristigli podaci uticati na našu procenu balansa rizika za postizanje cilja od 4% u 2024. godini ”, navela je ona.

U međuvremenu, CBR je u petak zadržao ključnu stopu nepromijenjenu šestu uzastopnu sjednicu, na 7,5% godišnje, uz napomenu da privredna aktivnost u zemlji raste brže nego što je očekivalo u svojoj prethodnoj prognozi. Regulator predviđa da će privreda ove godine rasti za čak 2%.

Centralna bankainflacijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
10 mjeseci prije

Siroti Rusi, propadaju na svim poljima. Još ni pedofiliju nisu legalizirali.

Jimbo
10 mjeseci prije

Mišo konacno prizno da je specialna financijska operacija naštetila rusiji, a prije govorio da nemaju efekta, fino si sam svoja govna popapco…

tatamata
10 mjeseci prije

opet ce hiber skrsiti tipkovnicu ….kad procita ovaj clanak

tatamata
10 mjeseci prije

znaci hiber i djuro bi mogli na baustelu u rusiju ,,,

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Dakle, predviđaju da će BDP rasti 2% ove godine u Rusiji, dok EU ima pad BDP-a – najnoviji podaci za eurozonu za prvo tromjesečje ove godine govore o padu BDP-a od 0,1%.

Što napokon EU ne nazove sankcije Rusiji pravim imenom – EU sankcije prema EU 😏

Džudžan
10 mjeseci prije

Neće se oporaviti ni za 30 godina. I još će morati platiti ratnu štetu za sve što su srušili i pobili u Ukrajini.

Džudžan
10 mjeseci prije

Neće se oporaviti ni za 30 godina. I još će morati platiti ratnu štetu za sve što su srušili i pobili u Ukrajini.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Njemački kancelar Scholz medijski najavljuje da će telefonski nazvati Putina i reći mu da povuče trupe iz Ukrajine.
Kada si na glasu u svijetu kao inteligentan političar, a želiš ispasti još inteligentniji 😁

Toni
10 mjeseci prije

Kakva sad kriza? Pa ovdje čitamo godinu dana da u rusiju rastu ruže?

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Evo još malo podsjetnika tko je kriv za cijene plina…a koje su počele divljati u ljeto godinu dana prije ulaska Rusa u Ukrajinu. Špekulacije i posrednici. Ovaj put, riječ je o našem Ci*nu. “MAĐARSKI energetski regulator MEKH objavio je prije dva dana odluku po kojoj Prvo plinarsko društvo, u vlasništvu jednog od najmoćnijih hrvatskih gospodarstvenika Pavla Vujnovca, mora platiti kaznu od 500 milijuna forinti, odnosno 1.35 milijuna eura. MEKH na teret Vujnovčevoj kompaniji stavlja podizanje cijene transporta plina iz Austrije u Mađarsku i popunjenost tih kapaciteta od samo 50 posto, iako je interes zakupaca na početku aukcije bio gotovo 2 i pol puta veći od maksimuma,  …nakon što je njegova ponuda u 36. krugu aukcije obuhvatila 50% raspoloživih kapaciteta, PPD je u sljedećem krugu naprosto odustao, a 50 posto kapaciteta ostalo je neprodano pa je u razdoblju koje je obuhvaćala ova aukcija Mađarskoj stiglo samo pola moguće količine neruskog plina… Čitaj više »

Max
10 mjeseci prije

Bili su spremni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI